GR 577 van Sinsin tot Humain (variant)
Dit deel van de GR 577 hebben we op basis van het oude boekje, uit 1998, gelopen en beschreven. Hierdoor sluit het verhaal niet helemaal aan bij het nieuwe boekje uit 2010.

Dit stuk van de GR 577 lopen we in een weekend eind maart 2010. Na een lange winter begint het net iets warmer te worden, en dat is wel prettig. We slapen deze keer in exact hetzelfde huisje als de vorige keer toen we het stuk van Le Fourneau tot Marche en Famenne liepen. We arriveren echter op zeer verschillende tijden.
Zoals het hoort zijn Ben & Carla rond 17.00 uur de eersten. Jef & Sigrid vertrekken pas na het avondeten en komen rond 21.30 uur aan. Wij zijn veruit de laatste omdat Gabrielle 's avonds nog een afspraak heeft voor haar werk zodat wij pas om iets na 22.30 uur uit Den Haag vertrekken en om iets over 1.30 uur arriveren. Op dat moment liggen de anderen al in bed en wij een kwartiertje later ook.

Een kapelletje om even in te pauzeren
Een kapelletje om even in te pauzeren

Zaterdag, van Le Fourneau naar Marche en Famenne (poging 1)

Om 8.00 uur maakt Ben ons wakker, hij heeft op dat moment al broodjes gehaald. Na wat protesten en een rustig ontbijt pakt iedereen zijn spullen en rijden we eerst naar Marche en Famenne waar we de eerste auto parkeren. Hierna rijden we naar Le Fourneau waar we om iets na 10.00 uur aan onze wandeling voor dit weekend beginnen.
De vorige keer, in september 2009, zijn we via de hoofdroute van de GR 577 van Le Fourneau naar Marche en Famenne gelopen, deze keer willen we dit via de alternatieve route via Humain doen.

Als we op stap gaan moeten meteen de regenkleren aan. De kou mag dan voorbij zijn, regenen doet het wel en de voorspellingen voor dit weekend zijn niet best. Als we rond 11.15 uur bij een kapelletje stoppen begint het droog te worden. De route gaat tot nu toe, zoals zo vaak, afwisselend over asfalt en half verharde veld- en boswegen.
Tijdens deze pauze begint Ben wat te pruttelen over de route, hij snapt het niet helemaal, maar in het veld zien we nog steeds de goede markering dus we zullen wel goed gaan.

Tegen de tijd dat we weer op stap gaan is het helemaal droog en de regenkleding hoeft ook de rest van de dag niet meer aan. Ook nu lopen we vooral over asfaltwegen en tegen de tijd dat we in de buurt van Haversin komen begint Ben toch echt te pruttelen. Er klopt helemaal niets van de route.
We besluiten om terug te lopen waarbij Ben op een gegeven moment een alternatieve route probeert. Dit levert een leuke wandeling door een bos op waarbij we een wildzwijn met enkele kleintjes, een hert en een vuilnisbelt zien. Maar helaas komen we uiteindelijk weer bij hetzelfde hek uit als waarlangs we het bos inliepen.

Als we tegen 13.30 uur onze tweede pauze hebben zijn we nog niet terug bij de kapel waar we de eerste pauze hielden en we vermoeden dat we nog voor die kapel verkeerd gelopen zijn. Het wordt dus nog een hele tippel als we vandaag nog naar Marche en Famenne willen lopen.
Tegen de tijd dat we bij het kapelletje zijn hebben we ongeveer 14 kilometer gelopen, is het nog ongeveer 16 kilometer naar Marche en Famenne en is het iets van 5 kilometer terug naar de auto waar we vanochtend begonnen zijn. Ben besluit dat we vandaag geen 30 kilometer gaan lopen en dat we via Les Basses teruglopen maar de auto waar we vanochtend begonnen zijn.

Bij Les Basses komen we weer op de route die we hadden willen hebben. Hier lopen we nog een heel aardig stukje over een halfverharde veldweg. Als we in Grande Sinsin komen kijken we nog eens goed wat we verkeerd gedaan hebben.
Er blijkt een nieuwe (alternatieve ??) route van Grande Sinsin via Haversin en Hais naar Pessoux te zijn die niet in ons boekje uit 1998 staat. Die zijn we dus een heel eind opgelopen. De alternatieve route naar Humain, die wij hadden willen lopen, staat net iets minder goed aangegeven en dus zijn we vanochtend naar rechts in plaats van naar links gegaan.

Als we om iets na 15.00 uur weer bij de auto zijn hebben we volgens onze gps ruim 19 kilometer gelopen, dat is minder dan één kilometer minder dan de bedoeling was, maar de route was wel totaal anders.

We laten de auto die in Marche en Famenne staat daar lekker staan en rijden terug naar ons huisje in Durbuy. Daar hebben we nog een gezellige middag / avond en gelukkig kunnen we iets eerder, om 22.30 uur, naar bed dan gisteren.

Zondag, van Le Fourneau naar Marche en Famenne (poging 2)

Ook vandaag maakt Ben ons weer rond 8.00 uur wakker. Tegen de tijd dat we het huisje verlaten vinden we het een stuk minder dan de vorige keer. We zijn verbaasd over hoeveel het is afgetakeld, schimmel op de muur, warm water dat het niet altijd doet, etc, sinds september vorig jaar.

Omdat het gisteren niet gelukt is om de geplande route te lopen heeft Ben voor vandaag een wat ingewikkeld verhaal verzonnen. Eerst brengen we een auto (zeg maar onze derde auto) naar Marche en Famenne waarna we naar Les Basses rijden. Hier parkeren we een auto en rond 10.10 uur gaan we op stap.

Dit soort wegen zijn wat ons betreft beter om te fietsen dan om te wandelen
Dit soort wegen zijn wat ons betreft beter om te fietsen dan om te wandelen

Het weer is op dit moment beter dan gisteren om deze tijd, we hoeven onze regenkleding niet aan. Helaas wordt het in de loop van de dag niet beter, het is en wordt eigenlijk nooit echt droog. Gelukkig regent het ook maar zelden echt zodat we het grootste deel van de dag zonder regenkleding kunnen lopen.

De route valt vandaag mee. We hadden ons ingesteld op veel asfalt, en dat hebben we ook, maar we hebben ook een aantal erg geinige stukken over onverharde veld- / boswegen. Op een enkel stuk is het door de regenval behoorlijk baggerig geworden zodat onze broekspijpen aan het eind van de dag flink smerig zijn.

Gelukkig lukt het ons vandaag wel om de geplande route te lopen. Iets wat alle platte kikkers die we op de weg vlak voor Humain zien niet kunnen zeggen. In Humain pauzeren we even in een bushokje om een stukje later, op weg richting Marche en Famenne, enkele overdekte picknicktafels te zien. Dat was een veel leuker plekje voor een pauze geweest.

Hier hebben we serieus wateroverlast
Hier hebben we serieus wateroverlast

Tegen 14.00 uur komen we aan in Marche en Famenne waar Ben en Jef doorlopen om een auto te halen en vervolgens de auto in Les Basses op te halen. De rest gaat even wat drinken in een café. Als Ben en Jef terug zijn is het nog veel te vroeg om naar huis te gaan en dus rijden we nu naar Humain om daar een auto te parkeren en met twee auto's naar Rochefort te rijden. Daar begint onze laatste etappe voor vandaag.

Tijdens dit laatste stuk komen we voor het eerst dit weekend over een bospaadje, natuurlijk niet heel lang, maar het telt wel. Verder is de route hier aangepast, rechtgetrokken, zodat we niet door Havrenne komen en een paar honderd meter minder lopen. Rond 16.10 uur zit het wandelen voor dit weekend er helemaal op.

Nadat we de auto's in Rochefort hebben opgehaald rijden we met z'n allen naar Hazeldonk om wat te eten. Daar nemen we rond 19.30 uur afscheid van Jef & Sigrid en een uur later zijn we weer thuis.