GR 571 van Lierneux tot Pont de Targnon
Na 10 jaar heeft onze Hopman voor dit weekend weer iets nieuws bedacht. We slapen deze keer in de Tukhut van de KNBV in Sy. Dit is een soort berghut maar dan in de Ardennen. We komen op vrijdag avond even na 22.00 uur aan. Voor ons is dit een echte verrassing wij hadden alleen een foto gezien en dachten dat we in een gewoon huisje zouden zitten.
De Tukhut is erg goedkoop, 5,50 euro per nacht voor leden en 12,50 euro voor niet-leden, en een prima slaapplaats. Alleen wanneer er ook een grote groep (20 - 30 mannen en vrouwen) overnacht heb je toch een wat andere sfeer dan in een huisje. Oftewel, voor een gezellig weekend met enkele vrienden kiezen wij eerder voor een huisje dan voor de Tukhut.

Tijdens ons ontbijt op zaterdagochtend voegt Sigrid zich bij ons. Zij is / was erg verkouden en sliep deze nacht liever in haar eigen bed dan in een hut waar iedereen wakker zou worden van haar gehoest.
Het weer ziet er niet erg aantrekkelijk uit, het regent een beetje. Maar wanneer we om even voor 10.30 uur de auto verlaten is het ongeveer droog en dat blijft het de rest van de dag ook ongeveer. Ben is de enige die vandaag een regenbroek aantrekt, maar na twee minuten heeft hij hem al weer uit. 's Middags komt de zon zelfs nog een beetje door wat een aantal erg mooie plaatjes oplevert.

Regenachtig weer heeft ook zo zijn voordelen
Regenachtig weer heeft ook zo zijn voordelen

Het pad op zaterdag, we lopen van Pont de Targnon naar Bra (21,4 km), is erg afwisselend. We lopen over asfalt, veldwegen, boswegen en bospaadjes. De omgeving, is onder andere door de schitterende herfstkleuren erg mooi.
We komen twee maal langs een horeca gelegenheid maar in beide gevallen zitten die dicht. Gelukkig is het droog en kunnen we twee keer een aardige plekje vinden om wat te eten en drinken.

Nee Jef, je mag hier niet met je brommer de trap af
Nee Jef, je mag hier niet met je brommer de trap af
Onderweg zien we regelmatig bordjes die waarschuwen voor jagers, maar in alle gevallen gaat het niet om gesloten gebieden. Wel komen we halverwege de middag een jager in een auto tegen die wil weten waar we heen gaan. Hij wil namelijk niet dat we het wild verstoren want morgen is er een drijfjacht in dit gebied. Na wat heen en weer gepraat lopen we zonder problemen verder.
Dit gesprek maakt ons nog iets scherper op de aanwezigheid van jagers. We hebben de afgelopen jaren al een aantal keer een flink stuk moeten omlopen omdat we net door een gebied mochten vanwege actieve jagers.
Onze Hopman besluit daarom de route van morgen aan te passen. De gedachte was om van Sedoz naar Pont de Targnon te lopen. Dit stuk bevat echter veel bos waardoor we de kans aanzienlijk achten dat er stukken zijn waar we morgen niet door mogen. Daarom halen we de auto die we Pont de Targnon hebben achtergelaten op zodat we morgen van Hébronval naar Bra kunnen lopen. Dat stuk bevat namelijk minder bos waardoor we verwachtend dat we minder last zullen hebben van jagers.

Tegen 17.30 uur zijn we weer in de Tukhut. De grote groep die er is gaat (gelukkig) uiteten waardoor er behoorlijk rustig is in de Tukhut. De rest van de dag besteden we aan koken, eten, drinken en foto's kijken. Ben & Carla zijn net terug uit Nepal en wij hebben foto's van onze laatste vakantie in China bij ons.

Als we op zondag rond 8.00 uur opstaan regent het niet zo'n klein beetje ook. De regen komt met bakken uit de lucht. Dit motiveert niet echt, dus doet iedereen rustig aan. Onder het ontbijt besluiten we wel te gaan wandelen, maar wel een korter stuk. Na het ontbijt helpen we met het schoonmaken van de Tukhut en even na 10.00 uur stappen we in de auto.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Op zondag lopen we van Lierneux naar Bra (14,0 km). Dit stuk gaat inderdaad wat meer door het open veld, maar is zeker niet minder aantrekkelijk dan het stuk van gisteren. We lopen vooral over wegwegen waarbij we een enkele keer flink lopen te baggeren.
De regen is wel wat minder geworden, maar iedereen loopt de hele dag met zijn regenbroek aan (Janine, nog bedankt voor het lenen van jouw regenbroek). Hierdoor hebben we van deze dag geen foto's. Alle plassen om het pad brengen bij diverse mensen wel de waterbouwkundige in hen naar boven. Dus een aantal keer staan drie tot vier mensen met hun schoenen geultjes te maken om het water dat op het pad weg te laten lopen.

Wat het jagen betreft was het kiezen voor een andere route een goede keus. Er hangt wel een bordje met "passage interdit", maar dat ging over gisteren, dus we kunnen overal gewoon door.

Even voor 15.00 uur zijn we weer bij de auto. We zijn zo lekker op tijd dat we besluiten om als afsluiter van het weekend allemaal naar Jef & Sigird te gaan waar we wat eten.