GR 563 van Loch tot Dalhem
Voor ons gevoel lopen we dit stuk rond de jaarwisseling 2004/2005, maar eigenlijk is het tijdens het eerste weekend van 2005. Op oudejaarsdag 2004 rijden we alleen naar ons huisje in bungalowpark Landsrade, ergens tussen Gulpen en de Belgische grens. De meesten komen na 18.00 uur aan omdat Carla en Jef deze dag nog wilde werken.
Het huisje is een prima huisje. Al is de woonkamer / keuken wel een beetje kaal en klein. Maar nadat we de inrichting enigszins verbetert hebben en naarmate er meer zooi begint te slingeren, wordt het best knus.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Oudejaarsavond hebben we onze traditionele gourmet, met voor Jef een speciaal vis pakket. Om 24.00 uur steken we onze enige vuurpijl af en na nog een spelletje liggen we om 1.30 uur in bed.
Op zaterdag staan we om 8.30 uur op. Ben hoeft geen brood te halen, we hebben het meegenomen. En dat is maar goed ook want alle bakkers waar we deze dag langs komen zijn dicht.

Rond 11.00 uur vertrekken we voor onze eerste echte wandeling langs de GR 563. We lopen van Dalhem naar de N.608 (22,1 km). Het is prima weer, een graad of zes, niet te veel wind en droog. Helaas geen zon, maar er was regen voorspelt, dus droog weer is al heel wat.
We vinden het een mooie route. Heel anders dan veel andere paden die we tot nu toe gelopen hebben. We lopen iets van 20% van de tijd door weilanden. Verder lopen we veel over onverharde veldwegen en zo nu en dan door een dorpje. Hier en daar is het behoorlijk blubberig, maar over het algemeen is het lopen goed te doen.

Het evenement van de dag is de nieuwjaarsduik van onze Jef. Onze grote Jef neemt naar eigen zeggen ieder jaar een neiwjaarsduik in een water waar hij op dat moment toevallig bij in de buurt is. En dat wil hij ook dit jaar doen. Tja, wij vinden alles prima, zolang we maar niet mee hoeven te doen. Sterker nog wij willen hem best wijzen op mogelijkheden. In het begin lopen we een paar keer langs La Berwinne en dat lijkt ons wel wat. Jef vindt La Berwinne echter niets, zij stroomt te hard. Maar na drie kwartier lopen komem we op een punt waar La Berwinne zich spitst, en die afsplitsing vindt ook Jef een goede optie, als is het water wel wat ondiep. Dus zo gezegd zo gedaan, Jef heeft ook in 2005 een prima nieuwjaarsduik gemaakt.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Zo'n drie kilometer voor het eind komen we langs de Abdij Val-Dieu. We willen daar wat drinken. De bakker was vanochtend dicht en we hebben wel zin in wat drinken met wat lekkers erbij. Helaas zit alles dicht. Dus eten maar een snoepje op een bankje en gaan daarna weer verder. Tegen 16.30 uur zijn we weer bij de auto.

De volgende ochtend gaat Ben wel brood halen en na bijna een uur is hij daar dan met heerlijk vers brood uit Aubel. Na het eten pakken we in, maar deze keer hoeven we niet schoon te maken, ook al omdat Sigrid en Jef nog een nachtje blijven.
Rond 11.00 uur vertrekken we voor onze wandeling van deze dag. We vertrekken van het punt waar we gisteren gestopt zijn en wandeling naar Loch, ruim een kilometer van het drielandenpunt Nederland/België/Duitsland (22,8 kilometer).
Als we vertrekken schijnt de zon, maar het waait ook erg. Hierdoor voelt het veel kouder aan als gisteren. De een heeft een extra lange onderbroek aan en de ander een extra jas. Helaas schuiven en na een uur wolken voor de zon. Aan het eind van de middag vallen er nog een paar spatjes maar verder blijft het gelukkig wel droog.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het is vandaag een erg mooie wandeling. We lopen veel over veldwegen, een stuk door een bos en een paar stukken door weilanden. Zo lopen we een heel stuk over een oude spoorlijn die de ene keer als een holle weg en een stuk verder op ineens om een dijk in het landschap ligt. Niet dat wij op en neer gaan maar het landschap wel.
Het is trouwens wel opvallend dat de route in het veld tussen de punten 76 en 78 nu al afwijkt van de route in het boekje dat net iets meer dan een jaar oud is.
In Hombourg lopen een klein stukje het dorp in om wat te drinken. Het café 'Grain d'Orge' waar we terecht hebben schenkt diverse soorten bier waaronder het lokale 'Bab', een biertje van appels. Jef slaat er een achterover waardoor wij nu weten dat het smaakt als appelsap.
De rest van de middag genieten we regelmatig van de mooie uitzichten over de velden. Hierbij lopen we op een gegeven moment dwars door een camping. Voor Plombières lopen we een stuk voor een weiland in de vallei langs de Geul. Een erg mooi stuk om te lopen. Wel jammer dat er zoveel rotzooi in het water ligt en in de struiken langs het water hangt. Het stuk na Plombières is zonder meer het minst, we lopen 4,2 kilometer over asfaltwegen.

Om 17.00 uur zijn we terug bij de auto waar we afscheid nemen van Jef en Sigrid, die gaan met de eigen auto terug naar het huisje. Wij gaan met Ben en Carla de auto bij het beginpunt ophalen waarna wij naar de ouders van Gabrielle gaan en Ben en Carla naar huis vertrekken.