GR 563 van Haas tot Loch
Dit stuk lopen we in april 2005. Het is een bijzonder weekend want over twee weken vertrekken we voor minimaal twee jaar naar China. Het is dus een soort afscheidsweekend van Hopman Reizen. Ook deze keer gaat het vertrek richting het huisje niet vanzelf. Carla heeft tot 21.30 uur een bijeenkomst in Garderen en Ben heeft tot 19.00 uur een receptie in Woerden.
Maar ook deze keer komt het, net als alle vorige keren, goed. Sigird eet bij ons hutspot, want dat hoor je te eten op de vrijdag van een Hopman Weekend, en vervolgens vertrekken we met zijn drieën in de auto van Sigrid naar Jef. Daar haalt Ben ons op en om 22.15 uur zijn we bij ons huisje, Hoeve de Linde in Vaals. Carla komt iets later, om 23.50 uur. Als we naar bed gaan zegt Ben dat we de volgende dag om 8.30 uur op staan.

Op zaterdag staat Ben zelf om 7.30 uur op, hij is wakker geworden van de vogels. Het valt niet mee zo'n huisje op het platteland. De zon schijnt en als Ben nog geen half uur later terug is van de bakker jaagt hij de rest uit het bed. Na het ontbijt rijden we naar Hauset. We lopen terug vandaag naar Vaals, 20,8 km. Aan het begin lopen we een kleine variant en aan het eind lopen we nog 1,5 kilometer van de route naar het huisje.
Het is heerlijk weer. Vanaf de eerste pauze tot het eind van de dag loopt iedereen op de korte broek. Gelukkig zijn we vroeg weg, 9.50 uur, want in de loop van de middag verdwijnt de zon en als we tegen 4.00 uur bij het huisje komen vallen de eerste regendruppels.
Het pad is erg afwisselend. In het begin veel door weiland met wat stukken asfalt. Later worden het meer veld- en boswegen met wat stukken asfalt. Jef heeft het ontzettend na zijn zin. Alles is mooi groen en allerlei bomen en planten beginnen te bloeien.
Het mooie weer en de aangename omgeving maken wel dat we flink de tijd nemen om te pauzeren. Hierbij liggen we languit in het gras of zitten we op een bankje dat we eerst zelf overeind moeten zetten. Verder zien we nog wat wilde Belgische koeien die net de wei in mogen. Even later blijkt dat we daar tussendoor moeten. Dat is geen probleem, maar het is wel leuk om te zien dat het in de wei nog zo drassig is dat een koe bijna vast komt te zitten.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Terug in het huisje genieten we van de lekker douche en de prima banken. De ruime keukentafel biedt alle ruimte voor spelletjes. Verder sloven Ben en Carla zich enorm uit door een Chinese maaltijd in elkaar te zetten. En dat alles aangekleed met Chinese slingers, Chinese wijn en zelfs een Chinees tafelkleed. Het moet niet gekker worden. Dat doet het dus wel want er is veel te veel eten, en tijdens het eten weten een aantal mensen zich totaal niet te gedragen.
's Avonds doen we nog wat spelletjes, zoals Carcassonne (versie Jagers en Verzamelaars) alleen dan met alle kaartjes uit twee dozen. Dat is zonder meer een aanrader.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Op zondag staan we weer vroeg op. Het zou in de loop van de middag minder mooi weer worden, dus willen we op tijd weg. Omdat er nog zoveel eten over is en we 's middags ook nog in het huisje mogen, besluiten we om 's middags op te ruimen en dan ook de kliekjes van gisteren, we hebben zowel taart als nasi over, op te eten.
Na het ontbijt vertrekken we naar Eupen waar we ook al eens waren met de GR 573. Om 9.50 uur zijn we op pad, we lopen van Haas naar Schallenberg en dan nog een klein stukje (500 meter) naar Hauset (20,5 km van de route). Het weer is iets minder fantastisch dan gisteren, maar nog steeds perfect. Het is droog, het waait niet hard en er vallen hooguit 6 druppels regen.
Het pad is erg afwisselend. Het eerste stuk gaat door een erg mooi bos. Vervolgens krijgen we een stukje asfalt en een aantal flinke stukken door weilanden. Het meest bijzondere is wellicht het asfalt wandelpad dat door een weiland loopt. Het verhaal van de dag is echter, Camielleke. Een klein hondje dat een kleine 10 kilometer met ons mee loopt. Het is een erg dartel beestje. Het gezelschap van Camielleke leidt in de groep tot allerlei speculaties over wat met deze hond te doen . . . Ondanks dat iedereen zoiets heeft van "zij moet terug naar haar baas" toch krijgt zij vrijwel een hele eierkoek te eten tijdens onze pauze in Raeren. Op dat moment besluit Jacob dat het tijd is om in te grijpen. Buiten het zicht van de anderen weet hij Camielleke er van te overtuigen dat het beter is om niet verder met ons mee te lopen . . Zo blijft Camielleke in Raeren achter. Wij hopen dat ze daar nog lang en gelukkig leeft.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Om iets over 15.00 uur zijn we bij de auto en om iets voor 16.00 uur zijn we weer in ons huisje. Daar drinken we buiten een bakkie en eten we de taart op. Er is zelfs nog tijd voor een potje Machiavelli. Helaas voor Jacob verliest hij weer van Jef. Vervolgens kijken we de finale van Luik - Bastenaken - Luik en eten we de restjes van gisteren op. Er is zoveel nasi over dat iedereen genoeg heeft.
Om 17.45 uur zitten we in de auto. Ben brengt Jef en Sigrid naar Oisterwijk en Carla brengt ons thuis. Het was weer een geweldig weekend van Hopman Reizen. Vooral ook omdat er tijdens dit weekend een zusterorganisatie is opgericht, Akela Uitstapjes.