GR 563 van Grihanster tot Haas
Dit stuk lopen we als laatste tijdens Oud & Nieuw 2005/2006. Dit ondanks dat we in april (in verband met onze emigratie naar China) reeds ons afscheid van Hopman Reizen hebben gevierd. Dus dit weekend is het Hopman returns weekend. En we maken er meteen drie dagen van.
We slapen in een huisje in Epen (Nederland). Het is een net huisje met een goede verwarming en een prima douche. Er is echter geen vaatwasser en er zijn geen bierglazen. De bierglazen kunnen we echter lenen in het bijbehorende hotel. Verder heeft het huisje een tweepersoonskamer en een vierpersoonskamer met een stapelbed.

Carla is op donderdag als eerste in het huisje en pikt dus meteen de beste slaapkamer in voor zichzelf & Ben. Het zou gaan sneeuwen en om toch op tijd te zijn is ze al vroeg uit Groningen vertrokken. De reis valt mee waardoor ze al om 16.00 uur in het huisje is. De rest eet om 18.30 uur bij Jef & Sigrid in Oisterwijk en is tegen 21.00 uur in het huisje. Anderhalf uur later gaat de eerste naar bed en de rest volgt snel.
Op vrijdag staan we om 8.00 uur op. Ook Ben die zoals altijd broodjes gaat halen. Op verzoek van Ben zitten we om 9.30 uur in de auto en vertrekken we naar België. Eerst rijden we naar Fléron waar we de auto van Ben achterlaten. Vervolgens rijden we naar Petit-Rechian waar we de auto van Carla parkeren. Om 11.00 uur mogen we eindelijk van start.

Zo is wandelen geen straf, maar "Genieten met de broek aan"
Zo is wandelen geen straf, maar "Genieten met de broek aan"

De route van deze dag gaat 15,4 km over de hoofdroute (Petit-Rechian naar Saint-Hadelin) en 8,2 km over de aanlooproute vanaf Fléron. Hierbij lopen we het stuk van Grihanster tot Saint-Hadelin (?? km) voor de tweede keer.
Het is zoals altijd over de GR 563 een afwisselend pad. Echter er ligt vandaag een mooi pak sneeuw waardoor we zelden iets van het pad zien.We gokken dat de route iets minder dan de helft over asfalt gaat. Voor de rest gaat het over veldwegen, bospaadjes en door weilanden. Onderweg komen we (helaas) geen café's tegen die open zijn.
Doordat het niet zo warm is lopen we flink door en stoppen we maar twee keer. De tweede keer zitten we heerlijk uit de wind in een schuur. Het waait op dat moment al behoorlijk. Als we beginnen met lopen schijnt de zon en waait het amper. Maar de laatste helft zien we de zon niet meer en begint het steeds harder te waaien. Een enkele keer vinden we zelfs heuse sneeuwduinen op ons pad.
De route is goed aangegeven. Alleen als we Saint-Hadelin uitlopen moeten we even zoeken en lopen we dus ook een stukje verkeerd. Gelukkig corrigeert onze Hopman onze Benjamin snel waardoor de schade meevalt.

Nog voor 16.30 uur zijn we weer bij de auto en rijden we naar ons huisje. Hier en daar ligt er een flinke sneeuwduin op de weg. En volgens de radio is het op andere plaatsen in België spiegelglad op de weg. We hebben erg mazzel en hebben vandaag vooral kunnen genieten van mooi winter weer en de besneeuwde velden.
's Avonds spelen we weer Carcassonne (versie Jagers en Verzamelaars) en kijken we Lebbis & Jansen waardoor het ongewoon laat, 0.15 uur, is voordat we naar bed gaan. De pijnlijke nederlaag die Jacob en Ben ondergaan vanwege spetterend tactisch spel van Jef (volgens Jef, volgens Jacob heeft het meer met geluk te maken), wordt dan ook snel weggesnurkt.

Op zaterdag staan we weer om 8.00 uur op en zitten we weer om 9.30 uur in de auto. Dit keer zijn we iets eerder aan de wandel dan gisteren en zijn we ruim een kwartier later klaar. We lopen ongeveer van Haas naar Petit-Rechain. Ongeveer omdat Ben niet bij Haas wil beginnen omdat we het stuk van Haas tot Paal 178 (3,6 km) al een keer gelopen hebben. Het is namelijk ook een onderdeel van de GR 573. Echter we kunnen met de auto niet bij Paal 178 komen. Dit punt is namelijk ergens op een landweggetje en op dat landweggetje ligt iets van 30 cm sneeuw. We lopen in het totaal ongeveer 22,6 km.

Soms is een PC-hoofdtrekker wel handig, helaas zaten wij zonder
Soms is een PC-hoofdtrekker wel handig, helaas zaten wij zonder

Er was flink wind en regen voorspeld. Jef onze bikkel of sukkel heeft geen regenbroek bij zich en heeft twee vuilniszakken meegenomen voor het geval dat. Het valt echter enorm mee, het is een graad of 4 en soms waait het flink, maar de regen valt erg mee de regenbroeken (en Jef zijn vuilniszakken) blijven in de rugzakken.
Doordat het vandaag helemaal dooi is en er behoorlijk wat sneeuw ligt is het op sommige stukken erg glad. In de loop van de dag wordt dit steeds beter omdat de sneeuw snel wegdooit. Op enkele plekken hebben we echter nog diepliggende veldwegen die volgewaaid zijn met stuifsneeuw waar we nu tot aan onze knieën in de dooiende sneeuw zakken.

Even lekker door de blubber stappen
Even lekker door de blubber stappen
Het pad lijkt veel op dat van gisteren. We gaan regelmatig een heuvel op of af. Lopen iets minder dan de helft van de tijd over asfalt en verder door weilanden en over veldpaden. We komen vandaag echter ook door een paar dorpjes. In het eerste dorpje, Baelen, zoeken we uitgebreid naar een kroeg maar die is niet te vinden. In het tweede dorp, Thier de Villers, is het redelijk weer en staat een bankje waar we gebruik van maken omdat we geen zin hebben om weer het hele dorp rond te lopen en vervolgens niets te vinden. In het derde dorp, Andrimont, komen zowaar langs een café dat open is. Daar drinken we een heerlijke warme chocomel met slagroom.
Om 16.45 uur zijn we bij de auto en hebben we weer een route af. We zijn benieuwd wat onze Hopman ons de volgende keer voorschotelt.

's Avonds vieren we Oud & Nieuw met een gezellige gourmette, een spelletje Jagers en Verzamelaars en Youp van't Hek. Het kindervuurwerkpakket dat we afgelopen week gekregen hebben komt goed van pas, anders hadden we helemaal niets om af te steken. Het is overigens wel een bijzonder gezicht om drie volwassen mannen de gebruiksaanwijzing van knalerwten te zien lezen omdat ze niet weten wat ze daarmee moeten doen. Voor ons doen maken we het laat, het is 1.00 uur als de laatste naar bed gaat.

De volgende staan we netjes om 8.00 uur op en eten we het brood dat Ben gisteren gekocht heeft. Voor zover wij ons kunnen herinneren is het nooit eerder voorgekomen dat we bij het ontbijt verzorgd door Hopman Reizen geen verse broodjes hadden.
Om 10.00 uur verlaten we het huisje. Omdat we nog een dag over hebben doen we een stukje van het Krijtlandpad. We lopen van net buiten Maastricht via Valkenburg naar Gulpen, een kleine 20 kilometer. Het eerste deel is zonder meer het leukste.

Er gebeuren onderweg twee dingen met Jef, onze . . . kkel zonder regenbroek in de hoofdrol. Als eerste is daar zijn traditionele nieuwjaarsduik die wij voor de tweede keer mochten meemaken. Was het vorig jaar nog een beetje behelpen in een modderig slootje, dit jaar had hij de Geul tot zijn beschikking. Klik hier voor een flimpje (1,8 mb) van deze happening.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Een paar uur later zijn we fors verkeerd gelopen. Jef & Sigrid liepen voorop en wij daarachter dus toen Ben te laat na onze mening begon te roepen dat we verkeerd liepen zei Jef dat we daar maar uitgebreid melding van moesten maken. We hadden hem tenslotte een paar honderd meter eerder nog gevraagd of we de goede afslag hadden.
Echter wat bleek, Jef had zelf een kilometer terug niet goed gekeken. Er stond toch duidelijk een paaltje aan de rechterkant en wat doet meneer, gaat loopt zo naar links. Daarmee zijn taak als voorloper volledig verzakend. De volgers moeten er tijdens Hopman Reizen namelijk op kunnen vertrouwen dat de voorloper goed loopt of raad vraagt aan de Hopman die het boekje met de route beheert. En wat doet Jef, hij loopt niet alleen verkeerd maar probeert vervolgens ook nog onze held, onze Hopman, de schuld te geven van het feit dat we deze keer dus twee kilometer te veel lopen.

Tegen 16.45 uur zijn we weer bij de auto. Wij nemen onze eigen auto en vertrekken richting Valkenburg. De rest haalt eerst de auto in Maastricht op om vervolgens naar huis te gaan.