GR 56 van Höfener Mühle tot Rocherath
Een stukje van de route
Een stukje van de route
Dit stuk van de GR 56 lopen we in hetzelfde weekend als dat we het laatste deel van de GR 57 lopen. Op vrijdag en zondag lopen we GR 57 en op zaterdag lopen we dit stuk. We slapen in een heerlijk hotelletje in Weckerath. Het is een biologisch en ecologisch verantwoord hotel. Een groot deel van de gerechten bestaat uit biologische produkten. Tevens kun je er geen cola-light krijgen, omdat de suikervervangers volgens Paul, de eigenaar, slecht zijn voor je gezondheid.
Dit is het stuk dat wij in het weekend in het voorjaar van 2003 hebben gemist omdat we toen niet helemaal lekker waren Wij zijn toen in het huisje achtergebleven terwijl Ben, Carla en Sigrid dit stuk liepen. Dit weekend zijn we echter alleen met Ben op stap en hij vindt het niet erg om het nog een keer te lopen.

De omstandigheden zijn vandaag wel iets anders dan het afgelopen voorjaar. Als we om iets over 9.00 uur in de auto stappen geeft deze aan dat het -11° C is. We rijden nu de andere kant Weckerath uit omdat dit misschien korter is en we zo in ieder geval niet weer de helling hoeven te nemen die Ben gisteren maar met moeite op kwam.
We halen eerst wat broodjes en rijden vervolgens naar Rocherath waar we een auto achterlaten. Met de andere auto rijden we naar Höfener Mühle. Om iets over 10.00 uur verlaten we warm ingepakt de auto.

We lopen de eerste 20 kilometer over een bosweg door het bos. De laatste vijf kilometer gaat door het veld. Alle wegen zitten onder een laagje sneeuw dus we merken niet zo goed wat er onder de sneeuw zit, behalve als je door wat ijs zakt (plasje) of ineens flink begint te glijden. We schatten echter dat we zo'n 10 kilometer te maken hebben met asfalt. Dat maakt dat we blij zijn met de sneeuw.
Het pauzeren gaat ook goed. De eerste keer, na iets van 6,5 kilometer, is er een hutje, de tweede keer een omgezaagde boom in de zon en de derde keer een bruggetje in de zon. De koude is iedere keer te overleven en belemmert ons in ieder geval niet om te stoppen. Het maakt echter wel dat zodra iedereen genoeg gegeten en gedronken heeft wij weer verder gaan.

Het hutje waar we onze eerste pauze houden
Het hutje waar we onze eerste pauze houden

De omgeving is heel aardig. We zien veel dennenbomen en lopen door wat dalen met riviertjes. Over echte bospaadjes komen we vandaag echter niet.
Echt vlak is de route niet, maar het klimmen en dalen valt ook erg mee. Er is sprake van een glooiend landschap. Als gevolg van de bomen waar we tussen lopen zijn de uitzichten echter beperkt.
Een aanzienlijk deel van de route loopt vandaag door Duitsland. Daar komen we onder andere borden tegen over beschermde narcissen (vermeld op speciaal verzoek van Ben) en enkele wandelpaden (nr. 6 en nr. 12) van de Duitse Eifelverein.

De tweede pauze, echt warm is het niet
De tweede pauze, echt warm is het niet

De omstandigheden, het vriest en brede boswegen, maken dat we goed opschieten. Om 16.10 uur zijn we weer bij de auto en een uur later in ons hotel. Daar douchen we eerst waarna we wat drinken. Vervolgens gaan Gabrielle en Ben naar de sauna en schrijft Jacob dit verslag.