GR 5, deel II, van Treinhalte Bokrijk tot Zutendaal
Deze etappe lopen we in tegengestelde richting. Wanneer we met de auto vanuit Valkenburg in Zutendaal aankomen blijkt de bus net 10 minuten weg te zijn. We besluiten dus eerst maar te gaan wandelen en dan zien we vanmiddag wel hoe we terug komen.

De eerste helft van de dag gaat afwisselend door bos en door buitenwijken van dorpjes. Helaas zijn de paden door het bos telkens geasfalteerde fietspaden of geasfalteeerde wegen. Dit wandelt wel snel, maar is minder aantrekkelijk dan een bospaadje. We zien onderweg onder andere enkele eekhoorntjes.
De tweede helft is zonder meer het leukst. We lopen langs of door natuurreservaat "De Maten". Dit natuurreservaat bestaat uit vennen, moerassen en heide met een aantal heel aardige paadjes er tussendoor. Er is een stukje van de route omgelegd zodat we nog iets langer van dit gebied kunnen genieten.

Aangekomen bij de treinhalte van Bosrijk blijkt dat we een half uur moeten wachten. Maar vervolgens zijn we wel in zes minuten in Genk. De bus zou er volgens onze informatie 30 minuten over doen dus eigenlijk is de trein wel lekker snel.
Tijdens het wachten zien we ineens twee herten uit het bos langs het spoor komen. Ze steken voorzichtig het spoor over waarna ze aan de andere kant van het spoor weer in het bos verdwijnen. Helaas ging het allemaal net iets te snel om er een foto van te kunnen maken.
Als we in Genk aankomen blijkt onze bus, lijn 60, net weg te zijn. De volgende bus vertrekt twee uur later. We vragen aan een chauffeur of er nog andere bussen in de buurt van Zutendaal komen. Hij weet dit niet zo goed, hij rijdt normaal in de buurt van Hasselt en kent de omgeving van Genk niet zo goed. Even later zien we op een kaartje dat bus 45 in de buurt van Zutendaal komt. Hé dat was toch de bus van die chauffeur die we gesproken hebben? Wij snappen er niets van en besluiten maar een taxi te bellen. Die brengt ons een kwartiertje later voor 13,50 euro naar Zutendaal.
In Zutendaal kijken we nog even bij de bustijden, maar we snappen er nog steeds niets van. Maar ja, alles bij elkaar ging het toch nog redelijk soepel, het is mooi weer en we hebben heerlijk gewandeld, wat kan een mens nog meer willen.