GR 5, deel II, van Wuustwezel tot Treinhalte Bouwel
Dit deel lopen we in januari 2004. De eerste dag lopen we van Wuustwezel naar Westmalle (24,0 km). De tweede dag lopen we van Westmalle naar Bouwel (21,0 km).

Dit is het eerste weekend dat we met z'n tweeën van hotel naar hotel trekken. Van vrijdag op zaterdag slapen we in Hotel Restaurant Sinjorenhof, Bredabaan 58 in Wuustwezel (03 669 61 57). Het is een echt familiehotel. De mensen zijn ontzettend aardig en brengen ons op zaterdag naar het beginpunt.
Het hotel ligt een kwatier lopen van het busstation van Wuustwezel. Op de weg er naar toe reed de bus Wuustwezel uit en hadden we nog geen busstation gezien. De chauffeur wist vervolgens ook niet waar dit hotel was. Een eindje verderop stopte de bus toch op een busstation, en ja hoor dat is het busstation van Wuustwezel, maar het ligt bij de kruising die volgens ons kaartje "Braken" heet. Het busstation ligt dus een paar kilometer buiten Wuustwezel.

Het punt waar de GR 5 de weg Breda - Antwerpen kruist is wat dit hotel betreft een beter eind en beginpunt. Deze opversteek is vlak bij het busstation en daarmee veel dichter bij het hotel dan het centrum van Wuustwezel. Vanuit Nederland kun je trouwens beter met de bus naar Zundert gaan en je vervolgens laten ophalen of een taxi nemen. Zundert is minder dan 10 kilometer van het hotel vandaan.
Van zaterdag op zondag slapen we bij Hotel De Witte Lelie Antwerpsesteenweg 333 in Westmalle (03 309 06 61). De ontvangst daar is er kort, we krijgen de sleutel en verder moeten we het zelf maar uitzoeken. De kamer is iets groter maar de badkamer is veel kleiner dan gisteren.

Beide keren zijn we vrijwel de enige gasten. Beide keren eten we in het hotel en beide keren is het prima. Ook is het beide keren geen probleem om onze thermosfles gevuld te krijgen met thee. Al smaakt deze de tweede keer wel een beetje naar chloor.

Waar loop jij het liefst ? Wij weten het wat ons betreft wel, rechts ! Waar loop jij het liefst ? Wij weten het wat ons betreft wel, rechts !
Waar loop jij het liefst ? Wij weten het wat ons betreft wel, rechts !

Op zaterdag zijn we om 9.40 uur op weg. Het is nog droog maar de voorspellingen zijn niet best. Het eerste stukje is erg aardig en wijkt iets af van de route in het boekje. Het waait behoorlijk en we voelen een enkel druppeltje. Tegen de tijd dat we Brecht in zicht krijgen begint het wat te miezeren.
In Brecht wijken we van de route af om een bakkie te doen. De eerste twee kroegen die we proberen zijn dicht. Op zoek naar de derde komen we op een plein en zien we de bewijzering van de route ook weer, hadden we net zo goed de route kunnen volgen. De derde kroeg die we proberen is open. Daar drinken we wat.

Ja, dit is wel leuk
Ja, dit is wel leuk
Als we weer op weg gaan trekken we onze regenjassen aan, het begint wat harder te regenen en we zijn toch natter geworden dan we dachten. Na 10 minuten trekken we onze regenbroeken ook aan en die houden we net als onze regenjassen de rest van de dag aan. Onderweg eten we een paar krentenbollen, verder is er weinig te beleven. Onderweg waait en regent het en de hele weg is verhard. We lopen naar de volgende kroeg, 5,6 kilometer verderop.

Nadat we weer wat warms gedronken en een klein hapje gegeten hebben gaan we weer op weg. Het pad wordt steeds aardiger. Van een betonnen weg langs het kanaal naar een landweg tussen weilanden door met aan het eind een uur lang een bosweg uiteraard door het bos. Vooral tijdens het stuk door de weilanden hebben we flink last van de wind. Windkracht 7 of zo iets van rechts. Daar gaat de regenhoes rond je rugzak behoorlijk van klapperen.
Gelukkig had Gabrielle de routebeschrijving in het boekje goed gelezen. Hierdoor wisten we dat we langs een schuilhut moesten komen. Na een beetje zoeken vinden we hem en drinken we voor het eerst wat van de thee die we vanochtend hebben meegekregen. Daar eten we ook een paar bolletjes en zien we zowaar een roodborstje.

Als we bij de bushalte komen moeten we 15 minuten wachten. We eten een appeltje en na 10 minuten is er al een bus. We mogen zelfs gratis me. Dan vraagt de chauffeur hoelang we hebben moeten wachten, 10 minuten zeggen wij, hoezo? Nauw, de bus heeft 40 minuten vertraging. Oh, niets van gemerkt. We worden strak voor de deur van ons hotel afgezet en om 16.45 uur zijn we op onze hotelkamer. De rest van de dag doen we weinig bijzonders. Of het moet zijn dat we vandaag voor het eerst een spelletje spelen met het kaartspel van de kolonisten van Catan. Dit spel nemen we al een jaar lang iedere vakantie en ieder weekendje weg mee en we spelen het nu voor het eerst, en zeer waarschijnlijk niet voor het laatst.

Op zondag verlaten we om iets over 9.15 uur ons hotel. Het is zowaar droog als we buiten komen. Tijdens het ontbijt hebben we het weer in de gaten gehouden en toen varieerde het van bijna droog tot flink regenen. Jacob heeft zijn regenbroek reeds in het hotel aangedaan en houdt hem nog maar even aan.
We lopen eerst naar de bushalte, een paar honderd meter verder op. We moeten ruim een kwartier wachten. Dat geeft ons mooi de gelegenheid om wat broodjes te kopen bij de bakker bij de bushalte. We hebben nog wat brood en gaan er vanuit dat we vandaag weer regelmatig ergens naar binnen gaan, de weersvoorspellingen hebben het over buien. Dus of we ze echt gaan opeten weten we nog niet.

Om 9.50 uur zijn we op pad. In de bus heeft Jacob zijn regenbroek reeds uitgetrokken. Na tien minuten gaat ook de regenjas uit. En wonder boven wonder blijft het de hele dag droog. Dit is trouwens maar goed ook want het eerste café is nog dicht zodat we pas na 18 kilometer voor het eerst ergens naar binnen gaan. Dankzij het redelijke weer is het echter geen probleem om enkele keren bij een bankje of een omgezaagde boom te stoppen.

Zo kan het er dus ook uitzien
Zo kan het er dus ook uitzien

De route gaat vandaag afwisselend door woonwijken, agrarische gebied en bos. De hoeveelheid bos is echter wat beperkt waardoor we het overgrote deel van de dag over het asfalt lopen. Dit heeft ook voordelen. Zo lopen we een stuk door een bos waar we toch maar voor het geasfalteerde fietspad kiezen. Het zandpad is namelijk wel erg modderig na alle regen van de afgelopen dagen.
Het valt ons op dat niet alle huizen in "Risschot" op het riool zijn aangesloten. Dit maakt dat het slootje langs de weg deze taak overneemt.
Vandaag hebben we tweemaal een wijziging in de route. De eerste is in "Risschot" waar de route nu langs de jeugdherberg loopt. De tweede is in Bouwel waar we nu door het dorp en langs de kerk lopen. De eerste wijziging is wel begrijpelijk maar wat ons betreft niet meteen een verbetering. De tweede is wel een verbetering, het scheelt een stuk langs een drukke weg lopen.

Als we om 15.20 uur bij het station van Bouwel aankomen moeten we 10 minuten wachten op onze trein naar Antwerpen. Om 18.15 uur zijn we weer thuis na een heerlijk weekendje wandelen, wanneer gaan we weer ?!?