GR 5, deel I, van Nieuw Vossemeer tot Bergen op Zoom
We lopen dit stuk in de drie dagen dat we van Bergen op Zoom naar Goedereede lopen. Hierbij lopen we de eerste dag van Bergen op Zoom naar Nieuw Vossemeer, de tweede dag van Nieuw Vossemeer naar Klaasjeswater en de derde dag van Klaasjeswater naar Goedereede.

We komen vanuit Zuid Limburg om iets voor 12.00 uur aan op het station van Bergen op Zoom. Het laatste stukje is korter dan we dachten en de koffie die we in Roosendaal hebben gekocht is nog niet op als we de trein uit moeten.

Met de koffie in de hand wandelen we het station uit, we hebben zo'n 23 kilometer voor de boeg, denken we. Het wordt echter de dag van het omlopen en het begint al meteen. De route van het station naar de GR 5 (het Deltapad, LAW 5-1), het Floris V-pad (LAW 1-3) is omgelegd sinds we hier de vorige keer waren, nu komen we bij de jeugdherberg op de GR 5 en moeten we een kilometer meer lopen. Aan de andere kant is de aanlooproute nu wel een stuk aardiger.
Een stukje later hebben we weer een routewijziging. Hierdoor hoeven we niet over het asfalt maar mogen we door het bos, erg leuk.

De GR 5 rond Bergen op Zoom
De GR 5 rond Bergen op Zoom

In de buurt van Voormalig Fort de Roovere denken we de derde routewijziging van de dag te hebben. We lopen door een erg mooi natuurgebied (Halsters Laag) een deel van de Laarzenroute. Na dik een half uur worden we wat ongelukkig met deze wijziging, de route gaat steeds meer naar het oosten terwijl wij naar het westen moeten. Maar ja, we volgen de markering in het veld en zien in ons boekje niet dat hier eventueel een ander pad loopt.
Na anderhalf uur over de wijziging te hebben gelopen komen we bij een asfaltweg met enkele huizen. We willen nu wel eens weten waar we zijn en bellen aan om de weg te vragen. We zitten op de weg tussen Steenbergen en Moerstraten. Dit gaat volgens ons helemaal verkeerd. Verder weet een mevrouw te vertellen dat het pad naar Dinteloord gaat. We besluiten dat we terug naar Halsteren willen om daar de route weer op te pakken.

We willen echter niet terug lopen, dat vinden we te ver en dan halen we ons doel voor vandaag, een Bed & Breakfast in Nieuw Vossemeer, zeker niet. Dus proberen we te liften en dat gaat wonderbaarlijk goed. Binnen vijf minuten hebben we een lift naar Steenbergen en daar lopen we een klein stukje naar de grote weg naar Halsteren en daar hebben we weer binnen vijf minuten de volgende lift.
We worden bij de oude molen afgeleverd en slaan zo ongeveer een kilometer over maar zien hier wel weer markering zodat we weer verder kunnen. Het is 16.30 uur als we weer verder gaan, we hebben nog ongeveer 11 kilometer voor de boeg.

Op basis van het boekje dat onze hopman van het Floris V-pad heeft en de website van de LAW zijn we achteraf tot de conclusie gekomen dat we in de buurt van het Voormalig Fort de Roovere verkeerd zijn gelopen en daar de oversteek hebben gemaakt van de GR 5 (het Deltapad (LAW 5-1)), naar het Floris V-pad (LAW 1-3). Deze paden kruizen elkaar hier niet, maar lopen wel heel dicht langs elkaar waardoor wij ongemerkt toch op het verkeerde pad zijn terecht gekomen.

Zo mooi is de GR 5 rond Bergen op Zoom
Zo mooi is de GR 5 rond Bergen op Zoom

Voor de rest gaat alles goed al zijn we wel van mening dat de markering van het stuk dat we vandaag lopen niet geweldig is. Het is 19.00 uur als we Nieuw Vossemeer binnen lopen of strompelen. We hebben ongeveer 28 kilometer achter de rug en dat is voor ons doen veel, en al helemaal op zo'n eerste dag. We hebben inmiddels naar onze Bed & Breakfast gebeld dat we er pas rond 20.00 zullen zijn en gaan op zoek naar wat te eten.
Bij het restaurant bij de camping waar we vlak voor Nieuw Vossemeer langs kwamen stond een bord dat het op 19 en 26 juni dicht was. En vandaag is het 19 juni, geweldig. Vervolgens zien we twee snackbars en een herberg, maar die zijn op maandag allemaal dicht. Gelukkig is er nog een shoarma zaak en die is wel open. Daar eten we prima en nadat we geld hebben gepint bij de plaatselijk Rabobank (tegenover de Spar) zijn we om iets over 20.00 uur bij onze Bed & Breakfast.

Typische West Brabant cultuurlandschap
Typische West Brabant cultuurlandschap

Dat we deze slaapplaats hebben gevonden was voor ons meer geluk dan wijsheid. Op internet (met Google) vonden we alleen de herberg maar toen we die belden bleek je daar niet te kunnen slapen maar ze wisten wel deze Bed- & Breakfast. Maar ze schijnen wel in het nieuwe boekje te staan, wij hebben nog een boekje uit 1997 en verder schijnen ze ook op de website van de LAW te staan.
Onze kamer is prima, de douche is lekker en bij aankomst krijgen we wat te drinken aangeboden. Verder zijn de mensen aardig, het is dus een prima plek voor een overnachting. Het ontbijt de volgende ochtend is ronduit perfect. Toch heeft ook deze plek enkele nadelen, de bedden zijn behoorlijk doorgezakt en het is enigszins gehorig waardoor Jacob de volgende dag al voor 7.00 uur is.