GR 5, deel I, van Klaasjeswater tot Nieuw Vossemeer
We lopen dit stuk in de drie dagen dat we van Bergen op Zoom naar Goedereede lopen. Hierbij lopen we de eerste dag van Bergen op Zoom naar Nieuw Vossemeer, de tweede dag van Nieuw Vossemeer naar Klaasjeswater en de derde dag van Klaasjeswater naar Goedereede.

Rond 9.00 uur verlaten we onze Bed & Breakfast in Nieuw Vossemeer. We hebben 27,5 kilometer voor de boeg. Eigenlijk zo'n 5 kilometer meer dan we zouden willen, maar de camping in Herkingen waar Jacob een trekkershut heeft besproken, bleek na het boeken helemaal aan de westkant van Herkingen te liggen, zo'n 4 kilometer verder lopen dan Herkingen zelf.
Eerst gaan we nog even naar de Spar om wat eten en drinken te kopen en daarna gaan we op weg. We verwachten vandaag veel asfalt en dat we erg moe gaan worden want de 28 kilometer van gisteren zit ook nog in de benen.

Dit loopt best leuk en is meteen het mooiste stuk van deze dag
Dit loopt best leuk en is meteen het mooiste stuk van deze dag

Nu de in ons boekje aangekondigde routewijzigingen zijn doorgevoerd valt de hoeveelheid asfalt niet tegen. We lopen een aantal keren over gras, maar alleen de eerste keer is dat van harte, daar heeft men het gras gemaaid. Nadat we de N657 zijn overgestoken moeten we over een dijk waar het gras bijna een meter hoog staat, dat loopt behoorlijk vermoeiend. En het ergste is, is dat we het pension (van Riessen) dat in ons boekje staat niet zien, laat staan dat we er een bakje koffie kunnen drinken. En dat terwijl we onze pauze een half uur hadden uitgesteld om daar wat te kunnen drinken. Dat we het missen komt misschien ook doordat Jacob in zijn hoofd het dat het een hotel is. We zien namelijk wel een paar huizen, maar geen uithangborden.
Deze ervaring met het lange gras maakt dat we bij de Philipsdam kiezen voor het fietspad in plaats van een vaag paadje over een dijk met weer gras wat 60 cm hoog is. Dit maakt echter wel dat we hier 15 kilometer lang over asfalt lopen en dat vinden wij en zeker onze voeten helemaal niet leuk.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Door de langzaam maar zeker toenemende pijn in onze voeten gaan we vandaag niet zo hard, of zou het komen doordat we fors tegenwind hebben. Om 16.00 komen we bij de brasserie van de haven van Herkingen. Hier parkeren we onszelf uitgebreid. Gabrielle belt nog even naar de camping om te horen of we daar wat kunnen eten. Dat kan niet, de kantine / winkel is alleen in het weekend / hoogseizoen open en op 20 juni is het hier nog geen hoogseizoen. Dus gaat Gabrielle nog even naar het dorp om wat eten en drinken voor morgen te kopen. Verder kijken we in deze brasserie naar Duitsland - Ecuador (WK 2006) en eten we hier na het voetbal ons diner.

Even na 19.00 uur vertrekken we voor onze laatste etappe van zo'n 4 kilometer. Het is in het begin even zoeken maar als we eenmaal op de dijk lopen is de route heel eenvoudig. En het laatste stuk gaat weer door het gras. Jammer alleen dat het steeds langer wordt waardoor we blij zijn als we ook dit weer achter de rug hebben.

Na twee lange dagen wandelen is het goed rusten
Na twee lange dagen wandelen is het goed rusten

De camping (Johanna Hoeve) valt niet mee. Het houtje hokje dat wij hebben is best oké, maar de rest is behoorlijk oud. Verder was ons niet verteld dat de douches op muntjes werken waardoor wij ons om 21.45 uur niet meer kunnen douchen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, nu liggen wij een half uur eerder op bed.
Het bed ligt prima en dankzij de lakens die we van twee van de vier andere bedden hebben gehaald is het ook niet echt koud, maar een volgende keer nemen we wel zelf slaapzakken mee. Helaas hebben we deze avond geen TV maar wel een koelkast, een koffiezetapparaat, kopjes en pannen.