GR 5, deel I, van Rockanje tot Goedereede
Dit weekend hadden we een auto tot onze beschikking. We gebruikten deze om naar de bushalte van Heenvliet te rijden. Daar namen we bus 103 naar Rockanje. Vanuit Goedereede gingen we met bus 104 terug naar Heenvliet om vervolgens met de auto richting huis te keren.
Met name dit logistieke verhaal is wat ons betreft het aardigste aan de wandelening. Via www.9292ov.nl vonden we tijdens de voorbereiding allerlei minder gunstige opties. Gelukking keken we ook op de internetsite van Connexxion. Met behulp van de overzichten van de bustijden die we daar vonden kwamen we tot een acceptabel plan.

De wandeling zelf was wel aardig, maar dat kwam met name door het weer. Een heerlijke lente zon en 18° C, wat wil een mens nog meer. Het eerste stuk gaat over een asfaltweg door een rustige buurt van Rockanje. Vervolgens gaat het pad door de duinen en loop je een stuk over het strand richting de Haringvlietdam. Hier nemen wij de alternatieve route die met stippeltjes in het boek staat aangegeven. Als gevolg hiervan lopen we wat langer in de duinen en wat minder over het asfalt.

Uitzicht vanaf de Haringvlietdam op het strand bij Rockanje
Uitzicht vanaf de Haringvlietdam op het strand bij Rockanje

Aan het begin van de Haringvlietdam drinken we in een soort strandtent een bakkie koffie. Vervolgens lopen we nog een stuk langs het water en vervolgens over het beton van de Haringsvlietdam naar Goeree-Overflakee.
Voor dat we in Goedereede zijn krijgen we nog een keer een stukje over een soort trekkerspoor, maar het overgrote deel van de tijd lopen we over een asfaltweg of over een geasfalteerd fietspad. Met name het laatste stuk over het fietspad wijkt enigszins af van de beschrijving in het boekje. De beschrijving geeft aan dat je over een dijk loopt. Als je dat zou willen zou dat wel kunnen, maar bovenop die dijk is geen pad en door het lange gras lopen is wel erg vermoeidend.

Een etappe van 13 kilometer is niet zo lang, maar dat komt ons wel goed uit want we willen na afloop nog op familiebezoek. Wanneer je de route wat wil verlengen kan je het beste via het Zuiderzeepad verder lopen naar Ouddorp (5,5 kilometer), bus 104 komt ook door Ouddorp.