GR 5, deel I, van Hoek van Holland tot Rockanje
Ondanks dat we dit stuk als één etappe presenteren hebben we dit stuk op drie totaal verschillende dagen gelopen. De eerste keer lopen we van Hoek van Holland naar Maassluis. Drie kwartier na ons vertrek bij het station in Hoek van Holland zijn we weer bij dit station, we zijn een beetje verkeerd gelopen. Verder is de eerste etappe erg aardig.

De tweede etappe is veel saaier en lopen we trouwens ook een uur verkeerd. Tja, wij wisten niet dat we langs het Oeverloperpad kwamen. Na het nemen van de Brielse brug gaan we bij het water rechts in plaast van links. Hierdoor staan we op een gegeven moment in Zwartewaal in plaats van in Brielle. Dit laatste is overigens een erg leuk plaatsje om eens nader te bekijken. Als gevolg hiervan en het feit dat we een Brielle nog een stukje naar de bus moeten lopen, is de route voor ons geen 8,5 kilometer maar ruim 14 kilometer.

De derde etappe Brielle - Rockanje lopen we in tegengestelde richting. En net als de eerste twee etappes lukt het ons deze keer ook weer, we lopen vreselijk verkeerd. We willen niet de hoofdroute, maar de alternatieve route door gebied van Natuurmonumenten en het Zuidhollands Landschap volgen. Dit is niet zo moeilijk alleen is de route niet gemarkeerd.
Bij de ingang van het gebied begint een groene route die we gedeeltelijk moeten volgen. Omdat ons niet duidelijk is wanneer we deze route moeten verlaten staan we een uur en 5 kilometer later weer bij de ingang. We besluiten het nog een keer te proberen en op een geven moment komen we inderdaad iets tegen wat overeenkomt met de route op het kaartje. Weer even later lopen we langs een meertje, links van ons, terwijl dat volgens het kaartje rechts van ons zou moeten liggen. Wij besluiten dat er niets klopt van de kaart.

Enkele vogels die wij onderweg zagen
Als je de juiste alternatieve route volgt kom je aan de overkant langs dit meer, klik hier voor een grotere versie van deze foto.

Verder gaat het goed, het is ontzettend mooi weer, en dat is maar goed ook. We begonnen om iets van kwart voor twee met lopen en om half vijf moeten we nog 14 van de geplande 19,5 kilometer. Uiteindelijk zijn we om kwart over acht in Brielle, dat valt dus nog wel mee.
Dit is overigens wel dankzij Gabrielle want in Oostvoorne komen we op een verkeerde plek uit het bos waardoor we bijna het dorp inlopen in plaats van over het fietspad langs het water. Verder zit er bij de kruising met de N218 een fout in de routebeschrijving en het kaartje. Je moet niet over Zanddijk, maar de weg daarvoor over de camping hebben.
In het totaal lopen wij zo'n 26 kilometer terwijl we op de route maar 16,5 kilometer verder komen. Dit heeft aan de ene kant te maken dat we kiezen voor de variant van de route die 3 kilometer langer is dan de hoofdroute. Aan de ander kant komt het ook doordat we aan het begin 5 kilometer om lopen en we aan het eind nog terug moeten naar het busstation van Brielle waar onze motoren staan.