GR 15 / GR AE, deel II, van Martelange tot Suxy
Dit stuk van de GR 15 / GR AE lopen we tijdens een lang Paasweekend in april 2009. Helaas kunnen Jef & Sigrid niet mee waardoor wij alleen met Ben & Carla op stap gaan.
We vertrekken op vrijdag en slapen net als de vorige keer, afgelopen december toen we het stuk van Suxy naar Auby sur Semois liepen, in een huisje op vakantiepark Vallee de Rabais, bij Virton. Deze keer hebben we een zes persoonshuisje dat volgens de mensen aan de receptie net gerenoveerd is. Dat zou goed kunnen kloppen want op diverse onderdelen van het bestek vinden we nog de stickers die dit soort dingen vaak in de winkel hebben.
Het huisje dat we deze keer hebben heeft in tegenstelling tot het huisje van de vorige keer wel een open haard, waardoor Ben iedere avond weer mag proberen om wat van het door hem meegebrachte hout te verbranden om zo de temperatuur binnen om een aangenaam niveau te brengen. Iets wat met name Jacob een groot nadeel van dit huisje vindt, is dat we, net als in december, geen internet hebben. Maar ja, je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Ben en zijn grote hobby, fikkie stoken
Ben en zijn grote hobby, fikkie stoken

Doordat we al om 13.00 uur vertrekken zitten we aan het eind van de middag al in ons huisje en kunnen we op ons gemak aan dit weekend beginnen met een maaltijd buiten op het terras.
Op zich is wandelen in april natuurlijk niet raar, maar voor ons is dit toch iets wat we niet gewend zijn. De ervaring van de afgelopen jaren is dat wij meestal in de periode november - maart wandelen. Wandelen in april heeft als voordeel dat het (veel) langer licht is en je dus niet om 17.00 uur klaar hoeft te zijn en dus voor iets langere etappes kunt kiezen. Hierdoor besluiten we om de 52 kilometer (van Martelange naar Suxy) die Ben & Carla nog moeten, niet in drie maar in twee dagen te lopen. Als dit dan lukt willen we maandag de laatste 18,2 kilometer (van Livarchamps naar Martelange) lopen. Ben & Carla hebben samen met Jef & Sigird dit stuk al een keer gelopen, maar wij nog niet.

Zaterdag, van Haut des Minières naar Suxy (25,5 km)

Zoals altijd staan we ook deze keer weer ruim voor 8.00 uur op en haalt Ben brood terwijl de rest de tafel klaar maakt. Alles verloopt soepel en om even na 9.00 uur zitten we in de auto. Eerst brengen we een auto naar Suxy waarna we met de tweede auto naar Haut des Minières (afrit 28a van de snelweg E411) rijden. Het is even na 10.00 uur als we op stap gaan.

Aan het begin lopen we een poosje met onze regenjassen aan
Aan het begin lopen we een poosje met onze regenjassen aan

Het weer is een beetje vaag, maar zeker lekker warm voor half april. Er is wat regen voorspeld, dus kijken we met enige zorg naar de donkere wolken die we zien. Toch valt het allemaal erg mee. We hebben het eerste uur enkele keren een beetje regen, maar daarna verdwijnt de bewolking en begint de zon lekker te schijnen. We genieten er volop van en na een poosje loopt iedereen op zijn / haar korte broek.

Het pad is vandaag een redelijke verrassing. Van de route die op het kaartje in het boekje is getekend lopen we minder dan 20%. Eigenlijk zijn alleen de eerste 100 meter en enkele stukjes in de dorpjes, Marbehan, Rossignol en Suxy niet veranderd. Voor de rest wijkt de bewegwijzering af van de in het boekje beschreven route. Zoals het hoort volgen we bij een verschil tussen het boekje en de bewegwijzering, de bewegwijzering.
De wijzigingen zijn voor zover wij kunnen beoordelen een echte verbetering. We hebben de indruk dat we nu minimaal vijf kilometer minder over asfalt hoeven te lopen. Verder denken we dat de totale afstand niet veel meer of minder is.

Een meertje waar we na ruim twee uur lopen langs komen
Een meertje waar we na ruim twee uur lopen langs komen

We lopen vandaag trouwens, dankzij de aanpassingen in de route, sowieso niet veel over asfalt. Alleen in en rond de drie genoemde dorpjes is er asfalt. Voor de rest lopen we vandaag voor het overgrote deel over (half verharde) boswegen. Dit maakt dat we lekker door kunnen lopen en iets meer dan ¾ van de tijd door het bos lopen. Dit is erg aangenaam, vooral ook omdat het niet continue hetzelfde soort bos is. Verder is het met dit schitterende weer sowieso heerlijk om buiten te zijn. Het mooiste deel van het pad zijn de laatste paar kilometer bos voor Suxy. Dat is namelijk het enige stuk dat we vandaag niet over een bosweg, maar over een paadje lopen.

's Middags wordt het echt fantastisch weer
's Middags wordt het echt fantastisch weer

Ondanks dat we voor onze doen een flinke afstand lopen zijn we om iets na 16.00 uur al weer bij de auto in Suxy. Bij de auto genieten we eerst nog even van een drankje op een terrasje waarna we terug naar ons huisje rijden.
Terug bij ons huisje gaan we deze keer niet meteen douchen, maar gaan we eerst nog even lekker buiten zitten op het terras dat bij ons huisje hoort. Douchen doen we vervolgens snel zodat ook de laatste niet alleen koud water heeft.

Na 25 km wandelen en bij zulk mooi weer is het heerlijk om even op een terrasje te zitten
Na 25 km wandelen en bij zulk mooi weer is het heerlijk om even op een terrasje te zitten

Voor de verandering koken we vanavond niet, maar gaan we uiteten in Virton. Het valt ons daarbij op dat het restaurant als we weggaan veel voller zit dan toen we rond 19.00 uur binnen kwamen. Men gaat hier kennelijk behoorlijk laat eten.
Voordat we terug gaan naar ons huisje lopen we nog even over de lokale kermis. Terug in het huisje hangen we nog wat op de bank, lezen we wat, doen we een spelletje en verbranden we nog wat hout en ruim voor 23.00 uur ligt iedereen in bed.

Zondag, van Martelange naar Haut des Minières (26,6 km)

Ondanks dat we vanochtend niet heel vroeg, even na 7.30 uur, opstaan, zitten we al ruim voor 9.00 uur in de auto. We rijden naar Martelange, het beginpunt van vandaag. Het is niet erg dat we vroeg zijn want we hebben voor vandaag een stuk van meer dan 26 kilometer uitgezocht om te lopen, voor zover wij ons kunnen herinneringen een record voor een Hopman wandeling. Om 9.30 uur beginnen we aan deze uitdaging.

Vandaag zien we, net als gisteren, redelijk wat van dit soort paddestoelen
Vandaag zien we, net als gisteren, redelijk wat van dit soort paddestoelen

Het weer is wat grijzer dan gisteren, maar de temperatuur is nog steeds perfect. In de loop van de dag komt de zon langzaam maar zeker door en trekt iedereen steeds meer uit totdat we allemaal, net als gisteren, op een korte broek en een T-shirt lopen. Verder is het vandaag, in tegenstelling tot gisteren, wel de hele dag droog.

De route begint met een leuke klim Martelange uit. Hierna lopen we ruim anderhalf uur over een bospaadje. Dit is het mooiste stuk van vandaag, en volgens Ben zelfs van dit weekend. Regelmatig zien we hierbij een stroompje dat we later nog weer zullen zien. Op dit stuk hebben we voor het eerst dit weekend een moment dat de bewegwijzering even iets minder is en dat we even moeten zoeken. Voor de rest is vandaag de bewegwijzering weer prima.
Vervolgens gaat de route over op een (half verharde) bosweg. De rest van de dag, met uitzondering van de stukjes door de dorpjes Habay en Anlier, lopen we over verschillende soorten (half verharde) boswegen.
Het eerste stuk bosweg is het leukst omdat we hier langs een stroompje, La Rulles, lopen wat langzaam maar zeker steeds breder wordt en uiteindelijk een stukje voor Habay in een meer uitkomt. In Habay zien we trouwens een bordje waarop GR 151 staat, maar wat dat precies is weten we niet. Gelukkig hebben wij ons eigen boekje en lopen we niet per ongeluk een andere route op.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


De laatste kilometer voor Anlier lopen we voor het eerst dit weekend langs een wat grotere doorgaande weg. Gelukkig is dit ook vandaag het enige stuk. In Anlier zelf komen we langs een Gîte Rural en houden we onze laatste pauze.
Voor de rest lijkt het pad vandaag redelijk op wat we gisteren hebben gezien. Alleen hebben we vandaag een stuk of drie wat langere klimmetjes die voor wat extra afwisseling zorgen.

Omdat we wat verder moeten dan gisteren en omdat we erg vroeg op stap waren, en dus alle tijd hebben, houden we vandaag vier keer in plaats van drie keer pauze. Tijdens een van deze pauzes ziet Jacob dat hij een blaartje op zijn hak heeft. Gelukkig heeft hij tape bij zich en een klein stukje hiervan doet wonderen. Wij lopen dit weekend trouwens op onze lage wandelschoenen. Dat gaat goed al zijn er zo nu en dan wat drassige stukjes en kleine stroompjes die we moeten oversteken waarbij het lastig is om droge voeten te houden. Voor de rest is het geen probleem om deze route in april op lage, niet waterdichte, schoenen te lopen.

Daar loop je dan, tussen de bomen
Daar loop je dan, tussen de bomen

Om 16.30 uur zijn we bij onze auto die bij afrit 28a van de snelweg E411 staat. Op dat moment vindt iedereen dat we vandaag wel genoeg gelopen hebben. Helaas kunnen we niet net als gisteren eerst wat drinken voor dat we in de auto stappen. Rond 17.00 uur zijn we weer in ons huisje. Net op tijd voor de finale van Parijs - Roubaix.
Eten doen we vanavond, net als vrijdag, buiten. De rest van de avond rusten we lekker uit en om 23.00 uur ligt iedereen heerlijk te slapen.

Op maandag lopen we het laatste stuk van deel 1 van de GR 15 / GR AE. Het bijbehorende verhaal vind je bij het onderdeel Livarchamps - Martelange van boekje 1 van de GR 15 / GR AE.