GR 15 / GR AE, deel I, van Monschau tot Polleur
Dit stuk lopen we aan het begin van februari in 2007. We vertrekken op vrijdagavond met Carla uit Rijswijk. Ben is al in het huisje in Vaals (Hoeve de Linden) waar we ook gezeten hebben toen we de GR 563 liepen. Ben heeft vandaag in de omgeving van Vaals gemoutainbiked. Rond 21.45 uur zijn we in Vaals en een uurtje later arriveren Jef & Sigrid ook. We kletsen nog wat en tegen 24.00 uur gaan we naar bed.

Op zaterdag gaat om 8.00 uur de wekker, Ben haalt brood terwijl de rest de tafel en de rugzakken klaarmaakt. Rond 9.30 uur zitten we in de auto richting Eupen. Daar laten we een auto achter en rijden we verder naar Monchau. Rond 10.40 uur zijn we op pad, we hebben 21,7 kilometer voor de boeg.

Het is redelijk weer, het is niet erg koud maar er hangt behoorlijk wat bewolking, mist. We hebben de indruk dat de stelling dat het op de Hoge Venen altijd een paar graden kouder is ook deze keer weer opgaat. Tegen 15.00 uur komt de zon toch nog een beetje door waardoor het laatste stuk eigenlijk het prettigste stuk is.

Kwa bewijzering is het eerste stukje in Monschau een van de slechtste stukken die we ooit hebben meegemaakt. Het eerste kwartier loopt Ben (zoals het een echte leider betaamd) voorop en moet hij bij iedere zijweg in het boekje kijken waar we nu weer heen moeten.
Tegen de tijd dat we de grens met België weer kruisen (Monschau ligt in Duitsland) is de bewijzering inmiddels weer zodanig dat we op de rood-witte streepjes kunnen lopen.

Hier en daar zijn de sporen van de storm van een paar weken geleden nog goed te zien
Hier en daar zijn de sporen van de storm van een paar weken geleden nog goed te zien

Het pad valt vandaag, gezien de erg mooie omgeving, een beetje tegen. Het eerste stuk gaat over asfalt, vervolgens is er een stuk over een bosweg, daarna een stuk over asfalt door een veengebied, dan een pad door het veengebied, vervolgens een weg langs een stuwmeer, een bospad en tot slot de verharde weg Eupen in. De schattingen lopen een beetje uiteen, maar het aandeel asfalt wordt voor vandaag tussen de 25 en 40% geschat. De omgeving is echter erg fraai wat (heel) veel goed maakt.
Het klinkt allemaal wellicht een beetje negatief, maar zo is het niet bedoeld. We hadden een zeer mooie wandeling verwacht en achteraf vinden we het gewoon een mooie wandeling, maar geen zeer mooie wandeling.

Onderweg zien we geen horeca gelegenheden waar we wat zouden kunnen drinken, maar na ruim een uur wandelen komen we wel bij een leuk hutje wat we even stoppen om wat te eten en te drinken.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Commentaar overbodig
Commentaar overbodig
Wanneer we rond 16.30 uur in Eupen aankomen gaan Ben en Carla de auto die in Monschau staat halen en gaat de rest een kopje warme chocomel drinken. Hierbij eten we niets want in het huisje ligt nog een monchou taart van Sigrid te wachten. We rijden met beide auto's terug naar Vaals, dat is toch een stuk comfortabeler dan met zijn zessen in één auto.
De rest van de dag brengen we door met taarteten, koken, drinken, foto's kijken, spelletjes spelen en lezen. De meesten liggen voor 0.00 uur in bed. Alleen Jacob blijft langer op om nog wat te prutsen aan filmpjes die Jef op vakantie heeft gemaakt.

Op zondag staan we weer om 8.00 uur op. Deze keer hoeven we niet uitgebreid schoon te maken, we betalen voor het schoonmaken. Wel halen we even een stofzuiger door de gangen en de kamer zodat de grootste rommel opgeruimd is, en omdat het niet voor iedereen duideijk was dat we niet hoefde schoon te maken. Rond 10.00 uur verlaten we met drie auto's (drie keer een Ford Focus Station) het huisje.
Eerst rijden we naar Eupen om daar twee auto's te parkeren en vervolgens (voor de zoveelste keer) naar Polleur voor de start van de etappe van vandaag (20,9 km).

Was het gisteren nog vrijwel de hele dag grauw / mistig / bewolkt, vandaag gaat naar een half uurtje de zon schijnen en blijft hij de rest van de dag schijnen. Oftewel, het is heerlijk weer zodat we extra genieten van de schitterende omgeving en onze pauzes.

De route bevat vandaag slechts enkele verharde wegen en is erg afwisselend. Zo gaat het eerste stuk van het pad vooral door allerlei kleine bosjes en langs een watertje. Vervolgens krijgen we wat veldwegen, boswegen door dicht (naald) bos en boswegen door open (loof) bos. We genieten met volle teugen.

Vlak voordat we bij de stuwdam van vandaag (Barrage de la Gileppe) komen, komen we langs een hotel / restaurant waar we een heerlijke mok met warme chocomel drinken. Deze stuwdam is trouwens best bijzonder, de eerste versie werd in 1878 aangelegd. Hij is dus behoorlijk oud.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Rond 16.30 uur zijn we weer in Eupen. Waarschijnlijk voorlopig voor de laatste keer want we hebben nu echt alle GR paden in dit gebied gelopen. We vertrekken met zijn allen naar Polleur om de laatste auto op te halen. Daar nemen we afscheidt omdat Jacob nog een afspraak in Tilburg heeft. Hierdoor is het (helaas) niet mogelijk om met z'n allen nog ergens te gaan eten.

Voor de rest was het weer een perfect weekend in een erg mooie omgeving, met mooie paden en prima weer.