GR 14 van Ortheuville tot Saint Hubert
Het pad is hier bruin van de gevallen lariksnaalden
Het pad is hier bruin van de gevallen lariksnaalden
Dit stuk hebben we 2x gelopen. De eerste keer was in de zomer van 2001 toen we het deel van La Roche en Ardenne naar Mirwart liepen. Toen was dit nog het eerste stuk van de GR 14. Dit was voordat we begonnen met het schrijven van uitgebreide verslagen dus van deze keer is dat er ook niet.

De tweede keer was in de herfst van 2008, op de tweede dag van het weekend dat we ook het stuk van Odeigne naar La Roche en Ardenne liepen. Dat we dit toen nog een keer liepen kwam omdat de rest van onze groep, met name onze aanvoerder Ben, het nog niet gelopen had. Hieronder vind je het verslag van deze wandeling.

Om 9.15 uur zit iedereen in de auto en rijden we via een bakker, om wat brood (lunch) te kopen, richting Ortheuville. Dit gaat helemaal goed, we nemen de verkeerde afslag van de snelweg, waardoor het allemaal wat langer duurt dan de bedoeling was. Net buiten Ortheuville, langs de weg naar Lavacherie, parkeren we de eerste auto waarna we doorrijden naar Saint Hubert. In het centrum van Saint Hubert parkeren we de twee auto.

Het 10.45 uur als we op stap gaan, we hebben nog ruim 21 kilometer te gaan. Het eerste stukje gaat over dezelfde weg als die we met de auto gereden hebben. Nadat we over de N89 heen zijn gaan we linksaf en gaat het niet helemaal goed. We moeten over het terrein van een bedrijf en daar nemen we het verkeerde pad, maar via een kleine omweg komen we toch weer op de route terecht.
Het pad is vandaag behoorlijk afwisselend. We lopen een enkele keer over een stukje asfalt maar vooral over verschillende soorten boswegen. Soms zijn deze min of meer verhard maar meestal heeft het zand de overhand en regelmatig zijn ze behoorlijk glibberig. Dit biedt wel kansen om elkaar zo nu en dan de beste route te wijzen. Wanneer Gabrielle de aanwijzingen van Carla opvolgt, loopt de blubber nog net niet in haar hoge berg schoenen in, maar het scheelt niet veel.
Voor de rest is het een pad zoals je regelmatig ziet in de Ardennen alleen is het abnormaal vlak. We zien vandaag geen noemenswaardige klim of afdaling, we gaan wel een beetje op en neer maar dat gaat heel geleidelijk.

Het weer valt enorm mee. Als we opstaan regent het en ook onderweg naar Saint Hubert hebben we vrijwel de hele tijd de ruitenwissers aan. Wanneer we in Saint Hubert uitstappen is het net droog, en dat blijft het de rest van de dag ook. Eigenlijk was het dus wel handig dat we wat langer over de heenweg deden, anders hadden we in het begin in de regen gelopen.
's Middags komt de zon er ook nog een beetje door en waaien doet het vrijwel niet waardor we een aantal erg aangename pauzes hebben, de laatste op een heerlijk bankje in Lavacherie.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het is 16.30 uur als we bij de auto komen. We hebben behoorlijk hard gelopen, ruim 22 kilometer in minder dan zes uur inclusief drie pauzes. We rijden terug naar Saint Hubert waarbij Jef, de enige vegetariër in onze groep, nog even een egeltje plat rijdt. In Saint Hubert drinken we nog een afscheids-chocomel
Om 17.30 uur stappen we in de auto richting Nederland. Jacob gaat met Ben & Carla mee naar Rijswijk en Gabrielle rijdt met Jef & Sigird mee die haar naar haar hotel in Tilburg zullen brengen.