GR 14 van Odeigne tot La Roche en Ardenne
Dit stuk lopen we in het weekend van 8 november 2008. Het is voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar, toen we de GR 15 / GR AE, deel I, van Achouffe tot Livarchamps liepen, dat we weer met zijn zessen, inclusief Jef & Sigrid, gaan wandelen in de Ardennen. Helaas kunnen we er nog geen volledig weekend van maken omdat we op vrijdag de bruiloft van Henk & Ina hebben. Dus vertrekken we deze keer op zaterdagochtend en heeft Ben geen een huisje, maar drie kamers in een hotelletje gereserveerd.

Omdat we deze keer echt in het zuiden van België moeten zijn en we op zaterdag ook 20,4 kilometer willen lopen, moeten we vroeg weg. Uiteindelijk zitten we een kwartier later dan gepland, om 7.15 uur in de auto. Even na 9.30 uur zien we Jef & Sigrid bij de benzinepomp tussen Maastricht en de Belgische grens, even pauze met koffie en de bekende monchou taart van Sigrid.
Hierna rijden we verder naar La Roche en Ardenne waar we één auto parkeren en vervolgens rijden we terug naar Odeigne waar onze wandeling vandaag begint.

Om 11.00 uur gaan we op stap. Het eerste stukje van de wandeling gaat over een klein paadje dat al snel overgaat in een bosweggetje. De route blijft tot het moment dat we bij Dochamps komen over boswegen lopen. Dit is natuurlijk niet het meest spannende pad, maar het loopt wel makkelijk en veel beter asfalt, en de omgeving is bijzonder aangenaam.
Na bijna negen kilometer komen we rond 13.00 uur aan in Dochamps daar stoppen we even bij Le Miroir. In plaats van even rustig te gaan zitten moeten Jacob en Jef hier even een portje poule spelen, sommige mensen hebben nu eenmaal altijd energie over.

Zo is wandelen in de Ardennen echt geen straf
Zo is wandelen in de Ardennen echt geen straf

Als we weer op stap zijn kunnen we een eindje buiten Dochamps niet verder. We hadden ze al gezien, de jagers en de bijbehorende bordjes, en nu staan we bij zo'n bordje dat zegt dat we niet verder mogen. Jammer maar helaas, maar een inmiddels bekend risico wanneer je in de herfst in de Ardennen gaat wandelen.
Ben bestudeert het kaartje in ons boekje van de GR 14 nog eens goed en komt met een alternatief. Hij wil iets terug lopen en vervolgens afdalen richting een pad dat langs een watertje dat weer langs de N89, we weg La Roche en Ardenne - Vielsalm, loopt proberen te vinden.
Nadat we een klein stukje terug zijn gelopen moeten we vrij recht naar beneden richting het watertje. Hier zien we zowaar een paar wilde zwijnen. Dat wil zeggen iedereen behalve Jacob, die toevallig met zijn fototoestel in de hand staat, ziet deze wilde zwijnen waardoor we er helaas geen foto van hebben.
Als we bij het watertje aankomen moeten we nog wel een beetje zoeken, maar uiteindelijk vinden we een fatsoenlijk pad dat ons richting La Roche en Ardenne brengt.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Rond 15.30 uur komen we enkele jagers tegen. De mannen zijn vriendelijk maar zeggen wel dat het niet de bedoeling is dat we hier zijn. Wij begrijpen dat, maar hebben geen borden gezien hebben die ons dit vertelden. Gelukkig doen ze verder niet moeilijk en mogen we doorlopen. We moeten vooral doorlopen, want over een halfuurtje beginnen ze met schieten.
Wij lopen weer verder waarbij we onderlangs een zandafgraving komen. De officiële route van de GR 14 loopt bovenlangs de zandafgraving. De bomen op de af te graven heuvel zijn inmiddels grotendeels gekapt waardoor er een aantal erg mooie erosiegeulen zijn ontstaan.
Weer een eindje verderop steken we een weg over en gaat onze bosweg over in een bospaadje. Wij denken tenminste dat het een paadje is, maar soms lijkt het meer een stroompje. Gelukkig weten de meeste mensen hun voeten droog te houden. Uiteindelijk komen we uit op de N89 en lopen we het laatste stukje langs deze weg en de Ourthe naar La Roche en Ardenne en onze auto. Pas bij de auto zijn we weer terug op de officiële route van de GR 14.

Ondanks dat de weersvoorspellingen niet geweldig zijn houden we het de heel dag droog. Er staat wel een koud windje, maar vooral de keren dat de zon zich een beetje laat zien is het perfect weer om te wandelen. Verder zit er nog behoorlijk wat blad in herfstkleuren aan de bomen wat de omgeving erg mooi maakt.

Erosiegeulen in de Ardennen tussen La Roche en Ardenne en Dochamps
Erosiegeulen in de Ardennen tussen La Roche en Ardenne en Dochamps

Het is precies 17.00 uur als we bij de auto zijn, we halen de andere auto op en rijden verder naar Vielsalm waar we rond 17.45 uur aankomen bij L'Auberge du Notaire. Hier worden we ontvangen door de eigenaar en zijn partner, Mart en Monique. Het is niet echt een hotel maar meer soort pension waarbij Mart en Monique erg hun best doen om de gasten zich thuis te laten voelen. Of zoals ze het zelf zeggen, in L'Auberge du Notaire slaap je niet, daar logeer je.
Onze kamers zijn goed maar niet bijzonder, maar wel lekker ruim. Het bed is perfect maar er is geen tv en onze kamer heeft maar één stoel. Verder is het erg mooi opgeknapte gebouw behoorlijk gehorig. De douche is prima en dat is voor ons belangrijk want inmiddels hebben we het wel een beetje koud gekregen en een lekkere warme douche doet het dan prima.

Na het douchen gaan we naar beneden waar we eerst wat drinken voordat we aan tafel gaan. Hierbij ontdekken we ook dat Mart en Monique gratis draadloos internet aanbieden, erg handig.
Om 19.00 uur gaan we aan tafel we eten wat de pot schaft. We krijgen een prima verzorgd viergangen menu. Uit de presentatie etc. blijkt dat Mart en Monique erg hun best doen om er een mooi diner van te maken. Helaas vinden wij met name de smaak van het hoofdgerecht een beetje vlak en had er wat meer groente bij gemogen, vooral Jacob zou nog wel wat extra eten lusten.
Tegen 22.00 uur hebben we eindelijk het toetje op en hebben we een prima avond gehad. We drinken nog een bakkie koffie en tegen 22.45 uur gaat iedereen, behalve onze verslaggever, naar bed. Jacob moet eerst nog een verhaaltje typen voordat hij mag gaan slapen, al deed hij dit onder het eten al bijna.

Strak om 8.00 uur zit iedereen aan het ontbijt. Het ontbijt is prima en de begroeting die we van Mart en Monique krijgen is zeer persoonlijk. Alles overziend vinden we logeren in L'Auberge du Notaire een aardige afwisseling van de huisjes en hotels die we tot nu toe in de Ardennen hebben gehad. Maar de prijs (€ 189 voor twee personen, dit is voor de kamer plus het diner en het ontbijt exclusief drinken) vinden we toch wel een beetje aan de hoge kant vergeleken met wat je er voor krijgt.
Nadat we het bovenstaande getypt en op onze website gezet hadden viel de rest van de deelnemers aan Hopman Reizen over ons heen. Volgens hen waren de kamers erg mooi en waren wij te negatief. Dit maakt natuurlijk niet dat wij onze mening veranderen, maar geeft wel aan dat bezoekers van L'Auberge du Notaire het geheel verschillend beoordelen.

De rest van het verhaal van dit weekend lees je bij ons verhaal over de GR 14 van Tenneville naar Saint Hubert.