GR 14 van Stavelo tot Odeigne
We lopen dit deel van de GR 14 in februari 2008 tijdens een weekend met echt schitterend weer. We hadden ons voorbereid op temperaturen van tussen de 0 en 5° C. Die 0° C klopte wel, maar dan alleen 's nachts. Overdag scheen de zon echt heerlijk en werd het ruim 10° C.
Deze keer vertrekken we niet op vrijdag maar op zaterdagochtend. In ongeveer drie uur rijden we van Den Haag naar het startpunt in Le Bru. Als gevolg van de geboorte van Ymke en Renske zijn Sigrid en Jef deze keer niet van de partij. Door dit alles slapen we dit weekend niet in een huisje, maar in een hotelletje, Les Myrtilles , in Vielsalm. Een keurig niets aan de hand hotel. Op onze hotelkamer op de tweede verdieping is geen internet. Er is wel een open draadloos netwerk maar het signaal daarvan is te zwak om verbinding te maken.
Het hotel heeft zelf geen restaurant, maar dat is geen probleem omdat er op de begane grond een Italiaans restaurant zit waar je heel behoorlijk kunt eten. Daar lukt het overigens wel om verbinding te maken een draadloos netwerk met internet.

Het is 11.15 uur als we onze schoenen aantrekken en aan de wandel gaan. Het eerste stukje gaat over een asfaltweg en een landweggetje. Maar redelijk snel komen we op een bosweg en zijn we blij dat we onze hoge schoenen aan hebben, hier en daar is het behoorlijk modderig.
Voor de rest van de dag lopen we hoofdzakelijk over bosweggen, hier een daar afgelost door een bospaadje met rond de dorpen Basse Bodeux, Trois Ponts en Stavelo de onvermijdelijke verharde wegen naar en door deze dorpen.
In Basse Bodeux stoppen we om wat te drinken in een hotelletje waar de route langs komt. Verder zien we deze keer niet alleen, zoals zo vaak in de Ardennen, ongezaagde bomen liggen, maar zien we voor het eerst in 10 jaar wandelen in de Ardennen een soort trekker waarmee men bezig is om de omgezaagde bomen naar een centrale plaats te slepen zodat de op een vrachtwagen geladen kunnen worden.
Het laatste stukje van de route is net iets langer dan waar we meesten zich op ingesteld hebben waardoor we erg blij zijn als we bij de auto zijn. Het is inmiddels 17.30 uur en iedereen heeft het afgelopen uur minstens een extra trui aangetrokken. Je kunt goed merken dat het nog begin februari is, als de zon zakt koelt het snel af.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het is even na 18.00 uur als we in het hotel aankomen. We gaan eerst douchen en waarna we eten in het restaurant dat op de begane grond van het hotel zit. Daar blijven we zitten tot even na 22.00 uur, het moment dat we naar bed willen. Zodra we in bed liggen slapen we.
Na een prima nachtrust genieten we van een echt prima ontbijt. En nadat Ben de thermosflessen met heet water heeft laten vullen vertrekken we voor weer een mooie wandeling. Slapen in een hotel in plaats van in een huisje heeft trouwens wel een voordeel, je hoeft veel minder spullen mee te nemen en ook niet schoon te maken. Hierdoor kan je 's morgens veel sneller weg.

Het is even na 9.45 uur als we uit Odeigne vertrekken. Het is net als gisteren prima weer, al waait het wel iets meer waardoor je een trui extra aan kunt hebben. Ook vandaag lopen we vooral over boswegen en ten opzichte van gisteren wat meer over veldwegen. Hierdoor kunnen we nog iets meer van de zon genieten.
Wandelen in de Ardennen betekent dat je regelmatig heuvel op en heuvel af gaat. Ook vandaag en gisteren is dat het geval. Al vinden wij de klimmetjes op dit deel van de GR 14 relatief kort en niet erg steil. Oftewel we vinden het dit weekend relatief makkelijk wandelen.
Ondanks dat we vandaag niet zo ver lopen houden we ook vandaag drie keer pauze. Vandaag doen we dat alle drie de keren in het veld. Dat gaat prima met dit weer.
Net als gisteren heeft de route op het eind weer een paar verrassingen. Vlak voor Lierneux mogen we eerst over de plaatselijke skipiste. Volgens het bord is deze open, maar sneeuw zien we echt niet liggen. Vervolgens maakt de route een rare kronkel wardoor Ben toch gelijk krijgt en we over het erf bij een boer komen en een klein stukje dezelfde route volgen als de GR 571.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het is 14.45 uur wanneer we weer bij de auto in Le Bru zijn. Vervolgens moeten we eerst de andere auto ophalen waardoor we pas rond 15.30 uur de snelweg oprijden. Twee uur later komen we aan in Oisterwijk om te kijken hoe het de afwezigen en hun nieuwe kroost is.