Dag 3: Toeristische attracties in Kuala Lumpur, de Batu Caves en het aquarium
Gabrielle heeft vanochtend de wekker op 7.15 uur staan zodat ze op haar gemak kan opstaan en ontbijten en toch op tijd in de vergaderzaal kan zitten. Jacob ligt nog een uurtje langer in bed en ontbijt ook op zijn gemak.
Even na 9.00 uur loopt hij met de laptop richting de Starbucks. Niet zo zeer voor de koffie als wel voor het gratis internet, 15 euro voor een dagje internet op onze hotelkamer vinden we echt veel te veel. Hij heeft wel internet nodig want hij wil de komende dagen een paar excursies maken en heeft gisteren drie mailtjes met een verzoek om informatie verzonden. Er blijkt er maar eentje gereageerd te hebben en die heeft vandaag geen plek meer.

Tja, na alle verwennerij in China en Vietnam (b)lijkt het hier een stuk lastiger om op het laatste moment een dagtochtje te boeken. Maar misschien komt dit ook door het feit dat er in en rond Kuala Lumpur eigenlijk niet zo veel te doen is. Na nog wat zoeken op internet en kijken in de, van Martijn geleende, Rough Guide besluit hij het dan maar per openbaar vervoer te proberen.
Het plan is als volgt, eerst met de LRT (metro) naar KL Sentral te gaan, daar over te stappen op de KTM Komuter (een soort sneltram) naar Kepong en vervolgens met de taxi (of lopend) naar het Forest Research Institute of Malaysia (FRIM) te gaan. Daar zou hij dan een taxi moeten vinden richting de Batu Caves om uiteindelijk met een openbare bus of een taxi weer terug te gaan naar de stad.

Het is 10.30 uur als Jacob op weg gaat. De reis met de metro (1,60 RM) en de sneltram (1,30 RM) verloopt zonder problemen. Beide keren moet hij iets langer wachten voordat het eerste treinstel langskomt en de sneltram is in het begin niet echt snel, waardoor het 11.45 uur is voordat hij op het station van Kepong staat. Als hij het station uit loopt rijdt daar net de laatste taxi weg.
Gelukkig heeft hij zich deze keer goed voorbereid en via Google Earth gezocht waar Kepong, het FRIM en de Batu Caves liggen. Deze pins heeft hij op de gps gezet zodat hij nu weet waar hij heen moet.
De afstand Kepong - FRIM lijkt te lopen, dus gaat hij dat maar proberen. Dit gaat eigenlijk heel goed. Dankzij de gps loopt hij de goede kant op en nadat hij bij een kruising de weg heeft gevraagd aan een jongen op een brommer krijgt hij het laatste stukje zelfs een lift van deze jongen. Al met al is het ruim een half uur lopen.

Je kunt het laatste stuk naar het FRIM wel lopen, maar de omgeving is niet echt inspirerend
Je kunt het laatste stuk naar het FRIM wel lopen, maar de omgeving is niet echt inspirerend

Aangekomen bij het FRIM zit het toch even tegen. Het park is wel open, maar de Canopy Walkway (een soort hangbrug hoog in de bomen), blijkt op maandag en vrijdag, en dus ook vandaag, gesloten te zijn. Tja, dat was nou net de reden waarom hij hier heen wou. Trouwens, op andere dagen sluit Canopy Walkway al om 13.30 uur.
Nu draait hij bij het loket maar weer om, op naar de Batu Caves. Die lijken iets verder weg te liggen, dus is hij blij wanneer er al snel een taxi stopt. Deze taxi brengt hem voor 6 RM naar de Batu Caves.
Als ze net op weg zijn zegt de taxichauffeur dat Jacob, die achterin zit, zijn gordel om moet doen, ooh, dat is voor het eerst dat Jacob zoiets hoort. Een eindje verderop blijkt waarom, er is een politiecontrole en het niet dragen van een gordel kost 300 RM.
Achteraf is er nog een belangrijke reden waarom hij blij is met deze taxi, de met Google Earth gevonden locatie van het FRIM klopte perfect, maar de gevonden pin van de Batu Caves stond toch een paar kilometer verkeerd. Achteraf blijkt lopen dus geen reële optie.

Het plein bij de Batu Caves met op de achtergrond de trap naar de grot / tempel
Het plein bij de Batu Caves met op de achtergrond de trap naar de grot / tempel

Tja, de Batu Caves. Het grootste voordeel van deze attractie is dat hij gratis is. Voor de rest weten we achteraf dat het waarschijnlijk leuker was geweest om een tripje naar de Dark Caves te boeken. Maar ja, dat is achteraf.
De Batu Caves zijn eigenlijk gewoon een Hindoe Tempel, niet veel meer en niet veel minder. Het bijzondere is dat deze tempel in een enorme grot ligt en dat je voordat je de grot in kan, eerst een flinke trap op moet. Verder staan er onder aan de trap nog een paar tempels die er behoorlijk kitscherig / nepperig uit zien.
Gezien de dranghekken, en de info die we op internet vinden, moet het hier zo nu en dan heel erg druk zijn. Jacob vindt het allemaal niet zo bijzonder, loopt de trap op en neer, maakt wat foto's, bekijkt het allemaal nog eens een keer en vindt het allemaal wel prima.
Graag had hij hier nog wat gegeten, van al dat (trap)lopen krijg je flink honger. Maar de enige restaurants die hij ziet zijn vegetarische Indische restaurant waar iedereen met zijn vingers zit te eten. Dat is net iets te veel van het goede.

In de grot
In de grot

Na een klein uurtje staat hij weer buiten en neemt hij een taxi terug naar het hotel. Dit ritje kost 12 RM, dat is geen probleem, het afrekenen wel. De chauffeur heeft niet terug van 50 RM. Jacob heeft zich voor het winkelcentrum onder de Petronas Twin Towers laten afzetten en daar staan een paar portiers. Maar ook zij kunnen niet wisselen. Eentje is er wel zo tof om Jacob gewoon 10 RM te geven zodat hij de taxi kan betalen zodat hij weg kan. Nu verwacht deze portier wel dat Jacob in het winkelcentrum geld gaat wisselen en hem de 10 RM terug betaalt, wat hij uiteraard ook doet.
Hierna loopt Jacob naar het hotel waar hij de laptop ophaalt om vervolgens op zijn gemak te gaan lunchen. Het loopt al tegen 16.30 uur voordat hij het terras weer verlaat. Dat vertrekt hij is omdat de batterij van de laptop bijna leeg is en niet omdat hij weer op stap wil. Maar, hij is intussen wel helemaal bij met het typen van dit verslag, het uitzoeken van de foto's etc.

Nu is het tijd om bij het aquarium (KLCC Aquaria) te gaan kijken. Het aquarium van Kuala Lumpur zit in de kelder van het Convention Centre en ligt daarmee op loopafstand van ons hotel. De entree is 38 RM en daarmee is het veruit de duurste attractie van deze vakantie tot nu toe.
Als aquarium is het niet zo bijzonder, al is het best leuk om weer eens door zo'n tunnel onder enkele haaien en roggen door te lopen. In deze bak zit ook een hele rare vis waarvan het eerst deel van de neus (of zo iets) een beetje doorzichtig is.

Hallo, visje, ja die twee vlekken in die punt lijken in het echt ook doorzichtig
Hallo, visje, ja die twee vlekken in die punt lijken in het echt ook doorzichtig

Wat een beetje ontbreekt zijn de bakken met kleinere vissen, ze zijn er wel, maar niet zo veel. Wat wel weer heel aardig is, is dat er overal schermen hangen met allerlei triviale feitjes, zoals dat er een vis is die kan "lopen" en de grootste afstand ooit door een kikker gesprongen (voor zover wij weten natuurlijk). Hoe ver dat was is Jacob inmiddels al weer vergeten.
In het aquarium hebben ze ook spinnen
In het aquarium hebben ze ook spinnen
Ook geinig is de flinke verzameling grotere spinnen (met name verschillende soorten tarantella's), al lijken de bakken waar deze dieren in zitten wel een beetje klein. Verder is het aardig om te zien dat een deel van de vissen die je hier kunt zien gewoon in de rivieren in het zuiden van Maleisië voorkomen. Dat zal je in Nederland niet snel meemaken.
Al met al houdt het aquarium Jacob vandaag zo'n anderhalf uur bezig en dat is ruim langer dan de Batu Caves.

Hierna loopt hij naar het plein aan de parkkant van het Suria KLCC, zeg maar het grote en luxe winkelcentrum onder de Petronas Twin Towers. Daar is het flink druk met mensen die een beetje rondlopen, komen winkel of naar de fonteinen staan te kijken. Hij gaat daar eens even op zijn gemak naar al deze mensen kijken. Ondanks dat hier natuurlijk geen doorsnee van de in Maleisië wonende mensen loopt geeft het wel een aardig beeld van de grote verscheidenheid aan mensen die in Maleisië wonen. Ook kan je hier goed zien, net als op heel veel plaatsen, dat er veel moslims in Maleisië wonen. Behoorlijk wat vrouwen dragen, al dan niet vrolijk gekleurde, hoofddoeken en een enkeling draagt een bourka.

Tegen 19.00 uur komt hij Gabrielle tegen en samen drinken we nog even wat. Vervolgens gaat Gabrielle samen met haar collega's eten in het hotel en Jacob samen met zijn laptop op het terras waar hij vandaag en gisteren al meer gezeten heeft.
Even na 21.00 uur gaat Jacob nog even zwemmen in het zwembad op de derde verdieping van ons hotel. Dit is wel bijzonder, zwemmen met uitzicht op de hoge flats die het KLCC omgeven. Als Gabrielle tegen 23.15 uur haar collega's genoeg gezien heeft is het tijd dat we allebei gaan slapen.

Aan het eind van de middag is het gezellig druk op  het plein / in het park achter ons hotel
Aan het eind van de middag is het gezellig druk op het plein / in het park achter ons hotel