Onze stage en aansluitende vakantie in Hongarije (Gödöllö)
In 1992 zijn we samen op stage geweest naar Hongarije, om precies te zijn aan de landbouwuniversiteit van Gödöllö, vlakbij Budapest. Jacob heeft zich in de drie maanden dat we daar waren verdiept in de melkveehouderij. Gabrielle heeft zich gericht op de transitie van communistische zuivelcoöperaties naar de moderne coöperatie onderzocht. Onze stage werd gefinancierd door de EG (TEMPUS-beurs), wat maakte dat we een gewilde gast waren bij de universiteit (die daar zelf ook een aardig zakcentje aan overhielden).
We kregen de beste kamers in het verblijf voor buitenlandse studenten. Daar zaten vooral mensen afkomstig uit landen die zelf ook de communistische leer aanhingen (bijv. Mali, Noord-Korea). Daarnaast was er nog een Palestijn, die zijn studie hier had verdiend door wc's bij de Israëlieten schoon te maken. De komst van Paul, een Engelsman die ook stage liep voor zijn studie, was leuk.

Samen met hem hebben we een leuke tijd doorgebracht. De drie maanden in Hongarije waren indrukwekkend, vooral omdat het land nog volop in de ommezwaai was van een communistische staat naar een moderne democratie. Veel mensen waren op zoek naar hoe het nu zou moeten in de toekomst, duidelijk was wel dat ze niet meer terug wilde naar de Russische overheersing.
Het studentenleven in Gödöllö was niet te vergelijken met ons studentenbestaan in Wageningen. Om een aantal voorbeelden te noemen: met minimaal drie collega-studenten een kamer delen die in de zomervakantie ontruimd moesten worden, niet in discussie gaan met je professor en computers waren een absolute luxe (de vakgroep had er twee staan die we moesten delen met twee universitaire docenten). We hebben onze tijd in Hongarije vooral benut met het leren kennen van het land en haar bewoners. Zo waren we elk weekend in Budapest te vinden, vooral om ook even bij de Burger King een vertrouwde Whopper te eten. Het ritje met de HEV (een ontzettende schommeltrein van Budapest naar Gödöllö) hoorde bij onze wekelijkse gang naar Budapest.

Daarnaast hebben we de laatste maand van ons verblijf met de trein o.a. het oosten en het zuiden van Hongarije bezocht (o.a. Gyõr, het Bükk-gebergte, Debrecen, Hortobágy, Pécs, het Balatonmeer en Sopron). Marius, die ons kwam opzoeken, heeft ons daarbij vergezeld en met z'n drieën zijn we weer naar Nederland teruggekeerd.
Onze onderzoeken waren niet echt diepgaand. Dit werd vooral veroorzaakt door het feit dat we niet zonder onze begeleider op stap konden (hij was ook onze tolk) en de bieb geheel in het Hongaars was. Maar desalniettemin was het een hele bijzondere ervaring die we niet snel zouden vergeten.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan