Dag 9: De GR 5 van Alteville naar Gondrexange en terug naar huis
Ook deze ochtend staan we weer om 7.00 uur op. Waar het precies aan ligt is ons niet duidelijk, maar deze nacht slapen we het best van alle nachten tijdens deze vakantie. Zijn we zo moe dat we wel moeten of komt het door de locatie of doordat morgen de laatste dag is ? Het ontbijt is hier veruit het beste van deze vakantie, we hebben dan wel geen croissant, maar naast de standaard jam hebben we deze keer keus uit nog twee soorten jam, vier soorten kaas en krijgen we een gekookt eitje en een glas jus.

De voorkant van Château d'Alteville, de andere kant ziet er veel minder fraai uit
De voorkant van Château d'Alteville, de andere kant ziet er veel minder fraai uit

Als we ingepakt hebben komt het moment van afrekenen. We hadden al gezien dat het hier duur was (77 euro voor de kamer en 168 euro in totaal), de prijzen hangen op de gang en bij de poort. Als we tegen 8.30 uur op stap gaan hebben we nog 3,50 euro op zak. Met het stukje stokbrood dat we nog hebben halen we vast de auto wel, maar leuk is anders, dus zullen de laatste centen wel opgaan aan brood.
En dat klopt want net als we in Fribourg op een bankje zitten om wat te eten komt daar net de bakker aan gereden waar we wat stokbrood en wat lekkers kopen zodat we nog ruim 60 cent over hebben. We hebben trouwens wel mazzel dat we hier de bakker zien want verder zien we de hele dag (tot bij de auto) geen winkels en ook geen plaatsen waar we wat kunnen eten of drinken, maar we hebben ook niet echt gezocht.

De rijdende bakker, vandaag zien we een andere dan gisteren
De rijdende bakker, vandaag zien we een andere dan gisteren

Het pad valt vandaag mee. Even buiten Assenoncourt krijgen we onze eerste steenslag weg waarna we over enkele mooie bospaadjes het bos inlopen. Hier hebben we echter hetzelfde probleem als dat we al vaker in deze omgeving hebben gehad, het barst er van de muggen. Even op je gemak gaan stilstaan is er niet bij.
Tot aan Fribourg zien we geen asfalt meer. Wel moeten we er na de Vogezen nog steeds aan wennen dat op sommige stukken de bewijzering iets minder perfect is en ondanks dat we zo nu en dan in ons boekje kijken, lopen we toch een stuk verkeerd en moeten we weer terug.

Het bos tussen Assenoncourt en Fibourg
Het bos tussen Assenoncourt en Fibourg

Na Fribourg hebben we eerst een flink stuk asfalt en begint het te regenen. Jammer, we moeten nog een uurtje of drie lopen. Achteraf valt het allemaal erg mee want na ruim een uur is het weer droog. Dankzij onze regenpakken hebben we nu echter geen last van de muggen als we door het "Forêt des Brainches" lopen. Aangezien we daar weer flinke stukken tussen de struiken en het hoge gras lopen is dit best handig. Al worden we beiden ondanks ons gewapper met de handen wel in ons gezicht gestoken.

Het laatste stuk van de route gaat langs een kanaal en is eigenlijk best saai. Vlak voordat we bij het kanaal zijn zien we nog een bankje waar we heerlijk uitrusten en onze regenpakken lekker laten drogen.
Het pad langs het kanaal is verhard, maar er zit een stuk waar je over de dijk mag. Daar zie je ook het bijzondere van de situatie. Er zijn twee dijken met daar tussen een kanaal en aan beide andere kanten meren. Echter het water in de meren staat ongeveer even hoog en het water in het kanaal staat een stuk lager. Het is ook niet mogelijk om vanuit het kanaal een van de meren op te varen.

Het water in het kanaal staat meer een meter lager dan dat in de ernaast liggende meren
Het water in het kanaal staat meer een meter lager dan dat in de ernaast liggende meren