Dag 8: De GR 5 van Vic-sur-Seille naar Alteville
We staan om 7.00 uur op en na een eenvoudig Frans ontbijt zijn we rond 8.15 uur op pad. De kale kamer kostte 48 euro. Een stukje voor we de D955 kruisen heeft Gabrielle ineens een aanval van plotselinge misselijkheid en ligt haar ontbijt ineens de wegberm. De rest van de dag gaat het verder prima. Misschien was het wel een reactie op het koude weer, het is vandaag tenslotte zo'n 10 graden kouder dan de afgelopen dagen, ruim 20° C.

Het pad bestaat vandaag voor ongeveer 90% uit kleine Franse wegen, we lopen dus vooral over veel asfalt. We hadden verwacht dat we in het bos onder Dieuze, tussen Blanche Eglise en Assenoncourt nog wel wat boswegen etc. zouden hebben, maar dat blijken allemaal geasfalteerde wegen te zijn. Het grootste stukje onverharde weg van vandaag hebben we al gehad als we tegen 9.45 uur Marsal inlopen. De entree van dit dorpje is trouwens erg geinig.

De entree van Marsal, in dit gebouw bevindt zich het zoutmuseum
De entree van Marsal, in dit gebouw bevindt zich het zoutmuseum

In Marsal willen we koffie drinken. Het eerste café, dat we alleen als zodanig herkennen aan het uithangbord van Kronenbourg bier, ziet er dicht uit. Maar uit ervaring weten we dat je altijd even aan de deur moet voelen en die gaat inderdaad open. Binnen zien we een heel oud kroegje en een vrouwtje dat een bakkie koffie voor ons maakt. Wij verwachten dat zodra het vrouwtje er mee ophoudt ook deze kroeg zal verdwijnen. We vermoeden dat er de afgelopen 20 jaar niets meer in geïnvesteerd is, zo was de bril van het herentoilet kennelijk stuk en is die maar verwijderd en niet vervangen.
We zijn wel blij dat we hier wat gedronken hebben want er blijkt wel nog een mogelijkheid om wat te drinken te zijn (Auberge du Saulnois), maar daar hangt een briefje dat men tot 10.20 uur dicht is. Verder zien we in Marsal nog een rijdende bakker, maar we hebben niets nodig. In het totaal zullen we deze bakker vandaag nog drie keer zien.

In het velden om ons heen zien we verschillende soorten vlekken
In het velden om ons heen zien we verschillende soorten vlekken

We dachten dat dit een roofvogel was, nu denken we dat het een zwarte kraai of een raaf is
We dachten dat dit een roofvogel was, nu denken we dat het een zwarte kraai of een raaf is. Klik hier voor maximale zoom.
Tijdens onze pauze in Blanche Eglise begint het een beetje te regenen. Gelukkig stopt het snel en kunnen we schuilen onder de boom waar ons bankje onder staat. We zijn echter nog maar net onderweg als het echt begint te regenen, van die grote druppels. Dus gaan voor het eerst deze vakantie de regenpakken aan. Het blijft vandaag de rest van onze tocht regenen. De regenpakken hebben wel een voordeel, we hebben nu veel minder last van de muggen die in zeer grote aantallen aanwezig zijn in het bos waar we doorlopen.

Vanwege de regen zit er weinig anders op dan door te lopen, we hebben geen zin in nog een pauze (al twijfelen we wel even als we langs Les Bachats komen), uitgebreid foto's maken of naar bomen / bloemen staren. Hierdoor schiet het wel lekker op en om 13.45 uur bereiken we Château d'Alteville waar we een kamer gereserveerd hebben. Er wordt echter niet opengedaan dus gaan we maar in een schuur schuilen om vervolgens even te bellen. Vijf minuten later staan we in onze kamer.

Wat we van het Château moeten vinden weten we niet precies, het is zonder meer de bijzonderste en duurste (168 euro voor halfpension) locatie waar we deze vakantie slapen. Het heeft van binnen wel iets weg van een oud kasteel, maar de toegang vanaf de weg doet meer denken aan zo'n grote oude (in het vierkant gebouwde) Franse boerderij. De kasteelheer is er echter niet waardoor wij geholpen worden door een meisje waarvan ons de status (personeel, familie, maîtresse) niet helemaal duidelijk is.
Wel is helder dat men probeert om het geheel zoveel mogelijk de sfeer van een kasteel te geven, het heet ook een Château d'Hôtes in plaats van een Chambres d'Hôtes. Zo krijgen we koffie in de salon en is er een aparte kamer voor het eten met een grote tafel waar we (als echte kasteelheer en -vrouw) met zijn tweeën een viergangen menu krijgen.
En daar gaat het mis, de bediening is erg aardig, maar doet meer denken aan een eetcafé dan aan een Château en het hoofdgerecht vinden we niet echt lekker. Gelukkig is er nog een kaasplankje en koffie met taart toe zodat we uiteindelijk toch met een prima gevulde maag de dinertafel verlaten.
Verder vallen ons het grote aantal opgezette dieren en het biljart op. Jammer dat de keuen stuk zijn. Wat echter echt tegen valt is dat het water in de douche niet warm wordt, dat is echt een gemis, en samen met het feit dat het toch wel prijzig is, maakt dit dat wij het wel aardig vinden, maar een volgende keer zit er wat ons betreft niet in.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Doordat we zo ontzettend vroeg bij het Château zijn hebben we alle tijd om een spelletje te doen en Tour de France te bekijken. Ook kijken we nog even op de Franse teletekst naar het weer, morgen wordt het 22° C en gaat het regenen, hetzelfde weer als vandaag dus.