Dag 2: De GR 5 van Fontoy naar Rumelange
Vannacht was niet alleen onze eerste nacht in onze nieuwe tent, een Eureka El Captian 2, maar we hadden meteen ook een paar regenbuitjes. Gelukkig, de tent is waterdicht.
Rond 8.00 uur stapt Jacob op de motor om een bakker en een winkel te vinden. De bakker lukt goed, de winkel wat minder. Want als hij daar aankomt mag hij nog niet naar binnen, de winkel gaat pas om 8.30 uur open. Hij heeft hierdoor wel de tijd om te zien dat de winkel, net als de winkels die hij gisteren zag, om 19.00 uur dicht gaat en morgen, zondag, gesloten is.

Onze camping in Briey, met onze tent en de kleren die te drogen hangen
Onze camping in Briey, met onze tent en de kleren die te drogen hangen

Om iets over 10.00 uur verlaten we de camping richting de frans-luxemburgse grens (Rumelange) om daar een motor te parkeren. Het is nog een heel stuk rijden. In Fontoy rijden we ook nog een beetje verkeerd. Nadat we de motor van Jacob in Rumelange geparkeerd hebben gaan we terug naar Fontoy, het beginpunt van vandaag.
Het valt nog niet mee om de route te vinden. Maar uiteindelijk lukt het wel en om 11.45 uur zijn we eindelijk op weg. De eerste wandeling van deze vakantie.

Het eerste stukje is meteen een stevige klim. Dit is tevens een van de weinige stukjes asfalt die we vandaag zien. Over het algemeen gaat het pad een beetje op en neer met soms een stevig klimmetje en loopt het door het bos.
Een deel van de wandeling gaat over de heuvels boven Algrange. Hierbij komen we langs een aantal grotten waarvan er één is omgebouwd tot een kappelletje. Daar zijn bankjes en houden we pauze. Naast de fraaie uitzichten die we hier regelmatig hebben op Algrange horen we regelmatig het geluid van de weg door Algrange.

De stukken waar we wat minder onder de bomen lopen moeten we regelmatig door wat struiken etc. Dat is op je korte broek wat minder. In het algemeen gaat het lopen redelijk, maar gaan we niet heel snel. De 20 kilometer die we voor vandaag hebben gepland is ruim voldoende, zeker als we in het stuk voor Escherange ook nog een afslag missen en twee kilometer omlopen. We komen echter niet in Escherange, de route loopt in tegenstelling to wat er in ons boekje staat via Molvange. Daar drinken we wat in een auberge met wel vijf tafeltjes. Maar dat geeft niet, de cola uit de koelkast smaakt prima.

Hierna gaan we rond 17.00 uur weer op pad. Het is nog 6,2 kilometer lopen dus als het niet tegen zit moet het lukken om voor 19.00 uur in de winkel te zijn.
Een uur geleden hoorden we het in de verte al rommelen en als we 10 minuten op weg zijn begint het flink te waaien. Het lijkt er op dat er een flinke bui gaat vallen. Als de eerste druppels vallen heb je er maar een paar nodig om een nat hoofd te krijgen. Als het doorzet besluiten we te schuilen onder een boom, maar dat helpt niet. Dus dan toch maar de regenjassen over onze rugzakken en ons hoofd trekken. Het is te warm voor de regenbroeken.
Terwijl we staan te kijken zien we het pad voor ons eerst in twee stroompjes, voor ieder bandenspoor één, en later in een grote stroom veranderen. Dan blijkt er ook nog hagel tussen de regen te zitten, lekker buitje.
Het voordeel van zo'n bui is wel dat het flink afkoelt, zoveel zelfs dat we na een minuut of 10 besluiten dat we de regenbroeken wel kunnen aantrekken. Dan verandert de bui ook in een gewone regenbui en gaan we weer op pad.
De regen heeft echter wel tot gevolg dat de paden soms wat glibberig en papperig zijn geworden. Een enkele keer gaan we bijna onder uit.

Als we in de buurt van de motor komen is het vrijwel droog. Een stukje voor het eind stoppen we nog even om ons laatste brood op te eten. Dat geeft ons meteen de mogelijkheid om nog even goed in het boekje te kijken. We moeten namelijk ergens een afslag naar links hebben, weg van de route, om bij de motor te komen. We kunnen ons echter niet zo goed herinneren hoe het er vorig jaar uitzag toen we hier ook liepen. Maar omdat we wel een beetje moe zijn, de motor toch nog een heel stukje van het pad afstaat en er in dat pad ook nog een flinke afdaling zit, willen we wel meteen de goede afslag hebben. En dat lukt !

Als we bij de motor zijn is het 18.45 uur. We regelen snel onze spullen, fleece onder de regenjassen en de helm op, en meteen weg. Helaas de winkel die we op het oog hadden, in Ottange, is al dicht. Omdat we nu toch alle tijd hebben trekt Jacob nu eerst zijn motorbroek aan voordat we verder gaan. Alleen een regenbroekje is wel wat frisjes.
In Fontoy hadden we ook nog een grote Super U gezien. Maar als we daar aankomen is er nog wel bedrijvigheid, maar de winkel is wel dicht. We zijn 15 minuten te laat. Inmiddels heeft Gabrielle ook koude benen en trekt ook zij haar motorbroek aan.
Jacob denk snel de snelweg te nemen, maar de afslag die hij op het oog heeft bestaat niet. Dus een stuk verder kunnen we er pas vanaf waardoor de pas tegen 19.45 uur in Briey aankomen.

Dineren in de speeltuin met de camping en onze tent op de achtergrond
Dineren in de speeltuin met de camping en onze tent op de achtergrond

Ook in Briey gaan we nog even langs de winkel. Hij is al wel dicht, maar misschien is hij in ieder geval morgen open. Helaas op zondag is hij dicht.
Wel loopt er een man met een grote hond. Die roept wat. Jacob rijdt er na toe en Gabrielle doet het woord. Hij zegt dat er in een dorpje een eindje verder op, St Marie aux Chenes, een Cora is die tot 20.30 uur open is. Dus wij daar heen en ja hoor, hij is nog open.
Er is ook een soort snackbar maar die vinden we niets dus kopen we voor twee dagen eten en vertrekken we richting camping. Om 20.45 uur zijn we eindelijk op de camping.
Gelukkig is het inmiddels helemaal droog. Ook de tent heeft zich goed gehouden. We koken, douchen en om 22.15 uur liggen we in bed.