Dag 13: De GR 5 van Budersberg naar Aspelt (Luxemburg)
Om het wandelen af te leren en omdat we nog een dag over hebben, gaan we nog een stuk lopen van de GR 5 in Luxemburg.
De camping die we hebben bevalt goed alleen je moet wel een paar oordoppen meenemen als je er wilt slapen. De camping ligt namelijk vlak bij een internationale spoorlijn die ook nog behoorlijk druk is.
Omdat we vandaag toch een beetje rustig aan willen doen, het is veel te warm om je druk te maken, slapen we uit tot 8.00 uur. Na het ontbijt maken we nog een bakkie koffie waarna we vertrekken. Eerst langs de supermarkt want ons ontbijt was brood van gisteren en wat we nog over hadden hebben we weggegooid. Vervolgens brengen we eerst een motor naar Aspelt, het verste punt dat we ruim een week geleden bereikt hebben en daarna gaan we naar een parkeerplaats tussen Kayl en Dudelange waar we de andere motor parkeren.

De route voor vandaag is nog een beetje onduidelijk. Voor het stukje Aspelt - Hellange staan namelijk twee afstanden in het boekje, 4,2 en 8,2 kilometer. Op het kaartje kijkend komen we tot de conclusie dat de waarheid waarschijnlijk 8,2 kilometer is en nu we het gelopen hebben geloven we dit zeker.
Het is rond 11.00 uur als we op pad gaan. We gaan uit van een relatief eenvoudige wandeling van ongeveer 19 kilometer. Het eerste stukje gaat meteen omhoog, maar daarna is het echte klimmen voor vandaag voorbij. Eigenlijk is het een erg saaie route vandaag, vrijwel geheel over asfalt of over harde boswegen. Er zijn twee aardige stukken bos waarbij we in beide bossen op een bankje pauzeren.

Helaas, geen schaduw
Helaas, geen schaduw

In het tweede bos doen we dit bij een meertje waar we ook nog enkele leuke vogels zien. Deze moeten uiteraard vereeuwigd worden waardoor onze tweede pauze iets van een uur duurt.
Verder is het wat ons betreft de dag van de onduidelijk bewijzering. Diverse malen moeten we uitgebreid het boekje en de omgeving raadplegen om te weten waar we heen moeten. Op een aantal vitale kruispunten ontbreekt iedere bewijzering en wanneer je dan zoals wij tegen de routebeschrijving inloopt valt het vinden van de juiste weg niet mee.
Het ergste hierbij is het laatste stuk voor Aspelt. We zijn er inmiddels zeker van dat de route omgelegd is, maar zelfs nadat we achteraf nog wat rond gereden hebben met de motor is het ons niet duidelijk geworden hoe de route werkelijk loopt. Wij hebben de route gelopen zoals deze op het kaartje getekend is, maar hiervoor moesten we wel door een aantal velden lopen die duidelijk niet meer opengesteld waren. Dit bleek onder ander uit het feit dat we over een heining heen moesten klimmen.
We vermoeden dat de route vanuit Aspelt verlegt is naar de CR156. Wij adviseren iedereen in het geval ze in Aspelt ook de weg kwijt raken, loop gewoon de CR156 af tot aan de kruising met de N3 waar weer bordjes staan.

Boomvalk Boomklever

Boomvalk

Boomklever


Door al het gezoek, de hitte etc. wordt het vandaag laat. Ook raakt ons water op, maar dat hebben we gelukkig op tijd door en in Hau bellen we ergens aan voor extra water. Wat ons betreft was een paar liter kraanwater voldoende, maar krijgen we een fles mineraalwater, ook goed.
Wanneer we tegen 18.00 uur uiteindelijk bij de motor komen blijken we ook dit extra water vrijwel volledig op te hebben. Samen hebben we vandaag 5,5 liter water opgedronken.
Met de motor zoeken we nog even of we de route wel kunnen vinden maar ook dat lukt niet. Dan gaan we snel terug naar de camping want om 19.00 uur gaat de winkel in het dorp dicht. Dus snel nog even boodschappen doen voor het eten.
Inmiddels hebben we ook afgesproken dat we morgen op tijd richting Nederland willen maar voor die tijd het laatste stukje in Luxemburg nog willen lopen. Dus zetten we 's avonds de wekker op 7.00 uur.