Dag 11: De GR 5 van Nyon (Zwitserland) naar La Cure
Omdat we verwachten dat het vandaag een zware dag wordt staan we wat eerder, om 7.00 uur, op. Om iets voor 9.30 uur verlaten we de motor in Nyon. We hebben hem bij het station geparkeerd, volgens de borden is het meer van Genève nog 10 minuten lopen vanaf het station.

Het eerste anderhalf uur gaat over asfalt en landwegen zonder enige schaduw. We voelen het warmer worden. De zon brandt lekker. Een eindje buiten Trélex, daar waar het bos begint, houden we onze eerste pauze op een bankje onder een grote boom, heerlijk in de schaduw.
Na de pauze volgt er nog een klein stukje asfalt waarbij we redelijk in de schaduw kunnen lopen. Dan komen we bij het pad dat ons naar Saint-Cergue moet brengen, onze grote vrees voor deze dag.

Nyon ligt op 375 meter. Het begin van dit pad ligt op 649 meter. We zijn dan dus reeds een kleine driehonderd meter gestegen. Saint-Cergue ligt echter op 1.041 meter, een klim van 400 meter.
We hadden gehoopt op een pad onder de bomen. Dat is het dus niet. Het eerste deel, tot de vierde kruising met de weg La Cure - Nyon, is het pad meer dan 6 meter breed en schijnt de zon precies in de lengterichting van het pad.
Door de combinatie van een flinke klim, een enorm hete zon en geen wind gutst het zweet aan alle kanten van ons lijf. We vinden het dan ook verstandig om enkele keren even te stoppen en een stukje schaduw op te zoeken. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om van het uitzicht te genieten, voor zover dat er is. Het zicht is namelijk erg slecht, we kunnen de Alpen aan de overkant van het meer amper zien.

Na de genoemde vierde kruising wordt het pad smaller en draait het pad wat ten opzichte van de zon. Langzaam maar zeker komen we meer in de schaduw te lopen en komen we ook hoger waar het dus ook koeler is. Uiteindelijk valt de klim wel mee. Het is een redelijk pad dat voor een deel bestaat uit door de Romeinen reeds gelegde kasseien.
Op een gegeven moment zien we op een heuvel iets boven ons iets wat op een wilde berggeit of een gems of iets dergelijks lijkt. We weten niet precies wat het is, maar vinden het wel een mooi gezicht.

Effe op adem komen in de schaduw
Effe op adem komen in de schaduw
Als we Saint-Cergue uitlopen komen we langs een speelplaatsje waar wat kinderen spelen en wij heerlijk in de schaduw kunnen zitten. Het is 12.40 uur als we hier aankomen en drie kwartier later voordat we weer vertrekken.
Vervolgens klimt het pad nog even door en moeten we hier en daar goed opletten om de Zwitserse bewijzering niet te verliezen. Na een poosje komen we heerlijk in de alpenweiden te lopen. Ook hier lopen we behoorlijk wat in de zon, maar door de hoogte hebben we er gelukkig minder last van. Ook staat er een heerlijk verfrissend briesje.
Als we bij een asfaltweg komen denken we dat we er bijna zijn en gaan we links af. We houden nog een korte pauze en gaan weer verder. De weg gaat echter omhoog en we zien geen bewijzering meer. Na een kwartiertje dus toch maar even in het boekje kijken. En ja hoor, we zijn verkeerd gelopen. We hadden de weg gewoon moeten oversteken. Dus terug en alsnog het juiste pad gevolgd. Dan blijkt La Cure ook nog 1 uur en 10 minuten lopen te zijn. Toch nog wat verder dan we dachten.
We lopen echter aan een stuk door en om iets voor 16.30 uur zijn we bij het station van La Cure.

Om 5 over half gaat de trein naar Nyon en we besluiten niet met de motor, maar met de trein naar Nyon te gaan (kosten bijna 10 euro per persoon). In de trein eten en drinken we wat. Dat het vandaag warm / zwaar was mag blijken uit het feit dat we vandaag voor het eerst onze waterzakken vrijwel leeg gedronken hebben. Andere dagen hadden we elk vaak nog een halve liter of meer over.
Voordat we in de trein stappen tanken we nog een bidon met water en als we drie kwartier later in Nyon aankomen hebben we lekker gegeten, een beetje uitgerust en alles opgedronken.
Als we uitstappen volgt de laatste etappe door de stad naar het meer van Genève. Het is een aardige wandeling door een leuke stad. Langs het water loop een pad waar je prima onder de bomen kunt lopen. Vlakbij is de boot naar Yvoire en vandaar kan je verder met de boot naar Thonon-les-Bains voor het vervolg van de GR 5. Voor ons is dat voor een andere keer.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Op een terrasje drinken we twee cola (8 frank 60 of 6 euro 37). Je kunt er ook met euro's betalen maar wanneer je wisselgeld terug moet hebben loop je snel veel mis. Wij betalen met tien euro en krijgen drie frank terug.
Op de terugweg naar het station kopen we van onze drie Zwitserse franken een kaart met een plaatje van het meer bij helder weer en nog een blikje drinken. Onze laatste Zwitserse franken geven we aan een straatmuzikant.
Terug bij het station stappen we op de motor, het is dan inmiddels 18.30 uur geweest. In La Cure pikken we onze andere motor op en tegen 19.30 uur zijn we op de camping.
Daar douchen we eerst op ons gemak waarna we bij Le Gecko, de snackbar bij de camping gaan eten. We hadden het er over gehad om in Nyon te eten, maar we konden geen echt leuk terrasje vinden en hadden toen ook nog geen trek, nu wel. Het eten bij Le Gecko is eenvoudig maar lekker en het is voldoende. Verder is het 20 meter van onze tent dus desnoods kun je er heen kruipen. We eten en drinken uitgebreid voor 25 euro wat je niet echt duur kunt noemen.