Dag 17: De GR 5 van Grange des Jantets naar Grand Mont
Vandaag beginnen we aan onze laatste (tweedaagse) wandeling. We staan om 8.00 uur op en nadat Jacob nog wat boodschappen heeft gedaan, we gegeten hebben etc. vertrekken we richting Pontarlier. Na anderhalf uur rijden komen we aan bij ons startpunt Grange des Jantets. De weg vanuit Pontarlier na dit punt op 1.096 meter biedt enkele geweldige uitzichten.
Ja dat valt niet mee met zo'n grote rugzak
Ja dat valt niet mee met zo'n grote rugzak
Anderhalf uur rijden, dat viel wel tegen. En onze (schoon)papa gisteren maar zeggen "Saint-Hippolyte? De vorige keer dat jullie belden zaten jullie in Mandeure, jullie schieten ook niet erg op".

Om 11.30 uur vertrekken we en om 13.00 uur zijn we nog niet bij het eerste punt, volgens het boekje 1 uur en 4 kilometer, verderop. Inmiddels is het ons wel duidelijk dat de bordjes in het veld hier beter kloppen. Het is 6 kilometer en 1.30 uur. Dit punt Les Dames d'Entreportes stelt op zich niet zoveel voor, maar een rijtje rotsen zo in het niets is eigenlijk best bijzonder.

Het pad is vandaag erg afwisselend, een paar stukjes asfalt, veel landweg, enkele bospaadjes en soms gewoon dwars door een wei. Verder gaat het ook nog wat op en neer. Gabrielle weet door goed op te letten 3 keer te voorkomen dat we verkeerd lopen. Jacob mag dan wel vrijwel altijd voorop lopen, maar dat wil niet zeggen dat hij de weg weet.
Verder eten we onderweg wat frambozen en bosaardbeien en zijn we voor het eerst in staat om de roofvogel, zoals we die al twee weken lang zien, te fotograferen (naar aanleiding van een oproep onder de foto hieronder hebben we van Eugeen Govaerts een berichtje ontvangen dat het om een Rode Wouw gaat). Dit gebeurt tijdens onze laatste grote pauze net buiten Les Alliés. Dit is tevens ook de eerste keer dat we langs de weg vragen of men wat water voor ons heeft. We hebben nog wel wat water, maar we moeten nog een eindje en het is maar de vraag of het genoeg is.

Rond 18.30 uur komen we aan bij de Gîte d'étape van Grand Mont. Het is deze keer een soort kruising tussen een hotel een jeugdherberg. We eten rond 19.00 uur, het is hier min of meer verplicht mee-eten, dus hebben we nog net even de tijd om ons te douchen.
In tegenstelling tot onze vorige Gîte hebben we deze keer geen eigen kamer maar een slaapzaal, geen eigen badkamer en geen handdoeken. Gelukkig had Gabrielle er eentje ingepakt dus kunnen we meteen testen of we met zo'n zeem ook ons beide kunnen afdrogen. Dit gaat net.

Het was vandaag onze langste wandeldag, 5.45 uur, maar het was goed te doen. De omgeving en het uitzicht zijn perfect. We moesten wel een beetje oppassen met de hitte. De thermometer bij de Gîte gaf om 19.00 uur in de zon nog 33° C aan.

Om 20.45 uur komen de laatste twee gasten binnen. Ze zijn een beetje verkeerd gelopen en kunnen geen pap meer zeggen. Later blijkt dat het twee Nederlanders zijn die vlak bij Francorchamps wonen. Zij hadden van een vriendin een route doorgekregen die echter een beetje lang was. Ze waren 's morgens om 8.00 uur vertrokken dus ook zonder een uur verkeerd lopen waren ze niet op tijd geweest voor het eten. Hiermee hebben ze wel mazzel. Er wordt namelijk nog wel iets van een maaltijd voor hen in elkaar gedraaid.