Conclusies / tips
Eind november, begin december 2009 zijn we voor het eerst in ons leven naar Cuba geweest, dit was een bijzondere ervaring. Voor een overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Geld / pinnen

Geld is een groot issue in Cuba. Het is voor zover wij weten onmogelijk om geld te pinnen. We hebben een stuk of zes geldautomaten geprobeerd, maar niet eentje gaf geld op onze bankpas of op onze creditcard. De beste manier om aan Cubaans geld te komen is een flinke zak euro's (of dollars of Mexicaanse Pesos) meenemen en die in je hotel of in een wisselkantoor of bank te wisselen.
Verder zijn er twee geld systemen dat van CUC's, voor buitenlanders/ toeristen en de pesos voor de Cubanen zelf. Het schijnt dat je CUC's (legaal ??) kunt wisselen voor pesos (1 CUC voor 24 pesos), maar de gemiddelde toerist heeft daar niets aan want die komt alleen maar op plaatsen waar hij / zij met CUC's moet betalen.
Verder schijnen er handige handelaren te zijn die je een goede wisselkoers geven voor je euro's, maar dan geen CUC's maar pesos geven waarvan er geen ± 1,3 maar meer dan 30 in een euro gaan.

Eten en slapen

Cuba is een land waar niets, behalve vrije tijd en zon, overdadig aanwezig is. Dit merk je ook aan de beschikbaarheid van (lekker) eten. Regelmatig hebben we meegemaakt dat gerechten die op de menukaart stonden uitverkocht waren. Het eten dat wij gegeten hebben was over het algemeen redelijk maar voor echt lekker eten moet je wat ons betreft niet in Cuba zijn. Overigens hebben we de indruk dat er wel genoeg eten is en niemand honger hoeft te leiden.
Ten aanzien van het slapen geldt dat wij alleen in twee erg op westerse toeristen ingestelde hotels hebben gezeten. Dit was behoorlijk goed, maar niet heel bijzonder.

Cubaanse live muziek

Ja, ze zijn er echt, die Cubaanse live bandjes. Sterker nog, je ziet ze overal waar toeristen komen. Zelfs in onze ontbijtzaal stonden iedere ochtend twee mannen muziek te maken.

In Cuba zie je echt heel veel bandjes en dit was zonder meer het 'rommeligste' bandje dat we gezien hebben
In Cuba zie je echt heel veel bandjes en dit was zonder meer het "rommeligste" bandje dat we gezien hebben

Bedelen

Echte bedelaars hebben we heel weinig gezien, maar des te meer mensen die vragen of je iets extra's voor ze hebt. Dit kunnen dames zijn die even poseren voor een leuke foto maar ook bewakers die je de weg vertellen. Wij hebben zelden iets gegeven en dat gebeurt hier kennelijk vaak want niemand wordt boos als je niets geeft.

(Openbaar) vervoer

We hebben geen ervaringen met het openbaar vervoer. Niet dat we het niet geprobeerd hebben, maar het is gewoon niet gelukt. En dat zegt wat ons betreft genoeg over de staat waarin het openbaar vervoer in Cuba zich bevindt. Het kan zijn dat de langeafstandsbussen van Viazul een uitzondering zijn, maar die hebben we niet geprobeerd en daar weten we dus niet van.
Als je alle tijd hebt en je houdt van een uitdaging dan is het wellicht een optie, maar wat ons betreft is het huren van een auto de beste, maar meteen ook een vreselijk dure, oplossing. Als je genoeg (contant) geld hebt is het redelijk eenvoudig een auto te huren. Houdt er hierbij wel rekening mee dat de wegbewijzering in Cuba zeer matig is en je dus vrijwel altijd zult moeten zoeken als je ergens heen wilt.

De attracties

Voor zover wij hebben kunnen zien zijn er twee belangrijke redenen waarvoor toeristen naar Cuba komen, het strand en Havana. Over het strand weten we niet veel, maar Havana is echt een erg leuke stad. Doordat Cuba de afgelopen 50 jaar min of meer stil heeft gestaan zie je nog heel veel mooie oude gebouwen die men volop aan het opknappen is.
Voor de rest zijn er uiteraard wel wat meer dingen te zien, maar voor zover wij kunnen beoordelen zijn dit vooral dingen in de categorie "wel aardig" en is er heel weinig in de categorie "erg leuk". Ons uitje naar Viñales was leuk, maar buiten het uitzicht vanaf ons hotel hebben we niet echt iets bijzonders gezien. Dit wordt wat ons betreft ondersteund doordat alle (dag)excursies die naar dit gebied gaan ongeveer hetzelfde doen als wat wij gedaan hebben waarbij de rotstekening uit de jaren '60 regelmatig als één van de hoogtepunten wordt genoemd.

Het weer

De dag dat we aankwamen zaten we rond 19.00 uur op een terrasje en Sonia had het toen koud. Wij zaten daar op een T-shirt. Jacob heeft de hele week op zijn korte broek gelopen. Oftewel het was gewoon lekker weer, niet al te heet, maar zeker niet koud of zo. Wel hebben we enkele enorme regenbuien gehad.
In het algemeen schijnt het weer in de zomer in Cuba erg warm te zijn waardoor het weer er in de winter voor de gemiddelde Nederlander wat aangenamer (= minder heet) is.

Websites

Mocht je interesse hebben om ook naar Cuba te gaan dan heb je misschien iets aan deze websites:
-  De Cubaanse ambassade in Nederland
-  www.cubatravel.cu (de officiële website voor toeristen van het Cubaanse ministerie van Toerisme, is ook Engelstalig, maar werkt niet goed)
-  Het officiële toerisme bureau van Cuba in Canada (de enige goed werkende officiële Engelstalige toerisme site die we gevonden hebben)
-  Een Cubaans reisbureau dat onder andere excursies verkoopt
-  Een redelijk website met info over wat er waar te doen is
-  Viazul, lange afstandsbussen
-  Cubacar, autoverhuur
-  De Tropicana Cabaretshow
-  Een Belgische solidariteitsorganisatie met Cuba

Algemene indruk

Het was een erg interessante reis, vooral om we zo zelf een beetje konden zien hoe het dagelijks leven er in Cuba uitziet. Maar als je niet van op het strand liggen houdt is het een uitdaging om in Cuba een leuke vakantie van langer dan een week te hebben.