Dag 4: Nog een dag vergaderen en Havana verkennen
Het begin van de ochtend ziet er vandaag ongeveer hetzelfde uit als gisteren. Gabrielle staat als eerste op en terwijl Jacob onder de douche staat, vertrekt zij richting haar eerste afspraak. Na het ontbijt neemt Jacob om 9.30 uur de eerste gratis bus van ons hotel richting het centrum van Havana.

Het gebouwtje waar de veerboot aankomt / vertrekt met daarachter Catedral Ortodoxa Nuestra Señora de Kazán
Het gebouwtje waar de veerboot aankomt / vertrekt met daarachter Catedral Ortodoxa Nuestra Señora de Kazán

Het Christusbeeld van Havana
Het Christusbeeld van Havana
Bij het eindpunt van de bus loopt hij richting de veerboot die hij eergisteren had gezien. Hij heeft een beetje pech, de veerboot vertrekt net als hij aankomt. Maar eerst moet hij nog even zijn rugzak open doen voor een controle op, tja dat is niet helemaal duidelijk, en vervolgens mag hij als eerste in de rij gaan staan voor de veerboot richting Casa Blanca.
Hij moet ongeveer een half uur wachten voordat hij de veerboot op mag. Nu moet hij ook betalen, er lijken geen kaartje of zo te zijn, dus geeft hij maar de 1 CUC die de veerboot volgens de Lonely Planet zou kosten. De man die het geld vraagt doet niet eens iets van moeite om aan te geven wat het kost, maar 1 CUC lijkt voldoende, Jacob mag doorlopen.
De veerboot is van het type "hard aan vervanging toe" en heeft alleen staanplaatsen. De overtocht duurt ongeveer vijf minuten waarna Jacob aan de overkant van de haven staat.

Nu moet hij even zoeken, hij vindt de weg omhoog waarbij hij onder andere langs een groot Christus beeld komt. Vanaf deze kant van de haven heb je een mooi uitzicht over het centrum van Havana, en dat was een belangrijke reden voor Jacob om naar deze kant van de haven te gaan. Hij gaat echter niet helemaal naar het Christus beeld, voor de laatste 20 meter moet je 1 CUC betalen en dat vindt hij het niet waard. Aan de overkant van de weg heb je namelijk vrijwel hetzelfde uitzicht. Daar staat trouwens ook het Museo del Casa de Che (of zo iets). Maar daar gaat Jacob ook niet in want dat kost 4 CUC en betalen om vervolgens allerlei Cubaanse propaganda te mogen lezen, daar heeft hij geen zin in.

Uitzicht op Havana
Uitzicht op Havana, we hebben ook een grotere versie van deze foto

Hij loopt verder en komt langs iets wat een kazerne zou kunnen zijn en in ieder geval militair terrein is. Na nog een stukje door de volle zon over het asfalt gelopen te hebben komt hij bij de ingang van het grootste van de twee forten aan noordkant van de haven, Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, of in het kort, Fortaleze de la Cabaña, hier gaat hij naar binnen. Ondanks dat hij een bordje ziet dat aangeeft dat je ergens een kaartje zou moeten kopen, ziet hij niet echt waar dit zou moeten gebeuren en er wordt hem ook nergens om een kaartje of zo gevraagd. Dus wat hem betreft is deze attractie gratis.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, of in het kort, Fortaleze de la Cabaña
Fortaleza de San Carlos de la Cabaña, of in het kort, Fortaleze de la Cabaña

Het fort is vooral groot waardoor hij er ongeveer een uur rond rondloopt. Er is buiten wat dikke muren en kannonen niet zo veel te zien, al zijn er wel enkele bijzonderheden. Zo liggen hier wat brokstukken van een Amerikaans spionage vliegtuig dat de Cubanen in 1962 hebben neergeschoten, is er een museum over Che Guevara, Museo de Comandancia del Che, met de te verwachten propaganda. Er is ook een ander museum met gedeeltelijk dezelfde propaganda en wat speren en een grote slinger waarmee men ooit stenen tegen en over forten gooide. Verder is er nog de Galería de Minas, wat vooral enkele tekeningen heeft van welke schachten een mijn kan hebben. Maar de uitsmijter is natuurlijk de tunnel waar je door kunt lopen, aan de ene kant erin en aan de andere kant eruit. Tenminste, als het meisje, dat buiten gezellig zit te kletsen, doorheeft dat er iemand naar binnen is gegaan en het licht even aandoet. Voor de rest ziet Jacob ook nog een restaurantje, opvallend weinig toeristen en is men nog bezig om de laatste stukken van het fort te restaureren.

De koude oorlog is hier even heel tastbaar
De koude oorlog is hier even heel tastbaar

Om even na 12.30 uur heeft Jacob het wel gezien en begint hij trek te krijgen. Het liefst wil hij in het centrum van Havana lunchen maar hij heeft geen zin om terug te lopen naar de veerboot. Dus loopt hij verder richting het andere fort, Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro, waar ook de vuurtoren staat. Ondertussen komt er een illegale taxi, een Lada zonder taxibordje, langs en die wil hem voor 5 CUC wel naar de overkant van de haven brengen, maar Jacob wil niet meer dan 2 CUC betalen. Dus loopt hij verder.
Havana, let ook op het mannetje op het dak links
Havana, let ook op het mannetje op het dak links
Bij het andere fort staan zowaar wat kraampjes met souvenirs etc. Jacob loopt hier wat rond en vindt de ingang naar het fort die men redelijk goed verstopt heeft. Daar moet hij echter betalen, 5 CUC voor het fort en 2 CUC extra als hij ook de vuurtoren wil bekijken. Inmiddels heeft hij echter wel genoeg uitzichten op het centrum gezien, dus draait hij lekker om.
Dit ziet onze illegale taxichauffeur ook en uiteindelijk mag hij Jacob voor 3 CUC, waarschijnlijk 2,5 CUC te veel, naar de overkant brengen.

Daar stapt Jacob uit waarna hij voor de zoveelste keer deze vakantie Habana Vieja (oud Havana) inloopt. Op een terrasje aan het plein bij de kathedraal eet hij wat waarna hij richting het Capitolio Nacional loopt, hierbij komt hij onder andere langs het erg mooi Museo Nacional de Bellas Artes
Een bezoekje aan het Capitolio is onverwacht leuk. Niet omdat je er in mag, dat lijkt niet te mogen, maar wel omdat er in de omgeving van alles te zien is, zoals het enorme Centro Gallego, en je bovenop de trappen een aardig uitzicht op de omgeving hebt.
Hierna loopt Jacob via Avendia de Italia (Galiano) en de boulevard (Malecón) terug naar de bus. Die Avendia de Italia is trouwens nog wel iets bijzonders, dat is namelijk de eerste weg die hij in Havana ziet die op een soort winkelstraat lijkt. Er lijken een aantal wat grotere winkels te zitten die ook nog wel wat dingetjes te koop hebben.

Terug bij de bus moet Jacob nog vijf minuutjes wachten waarna hij naar het hotel wordt gebracht. Hier gaat hij even naar de hotelkamer en net als hij vertrekt komt Gabrielle aanlopen. Terwijl Gabrielle zich even omkleedt gaat Jacob vast naar beneden waar Bart staat te wachten.
Hij neemt ons mee naar zijn huis waar we samen met Bart & Sonia niet alleen een gezellige avond hebben maar ook prima eten. Sonia weet zich inmiddels goed te redden met de dingen die ze in Cuba kan vinden aangevuld met wat ze zelf uit Mexico hebben meegenomen. We krijgen onder andere koude avocadosoep, avocadoijs en guanabanaijs, allemaal gemaakt met ingrediënten uit de eigen tuin.

Het uitzicht vanaf de trappen van het Capitolio
Het uitzicht vanaf de trappen van het Capitolio

Aan het eind van de avond worden we netjes bij het hotel afgeleverd waar Jacob nog even dit verhaaltje typt en Gabrielle al snel naar bed gaat, zij moet morgen weer werken. Sterker nog, het gesprek met het Cubaanse ministerie van Landbouw ging vandaag zo goed dat ze morgen een extra afspraak heeft, deze meneer neemt haar en Bart morgen mee naar een UBPC, een oude opgesplitste staatsboerderij.