Conclusies / tips
Van 1 tot en met 22 januari 2010 zijn we voor het eerst in ons leven op vakantie geweest naar Costa Rica. Voor deze vakantie had Costa Rica bij ons een behoorlijk positief imago, tijdens deze vakantie heeft dit imago enkele deukjes opgelopen.

Voor een overzicht van waar we deze vakantie precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Veiligheid / diefstal

Costa Rica is een land met een redelijk positief imago op vele gebieden en veiligheid is daar geen uitzondering op. Voordat we weggingen was de broer van Jacob de enige die een toespeling maakte op mogelijke diefstal of zo iets. Toen we in San José aankwamen viel het ons op dat er enorme hekken met prikkeldraad rond veel gebouwen stonden, maar ja, dat zie je in veel landen met een vergelijkbaar inkomensniveau.

Iets anders dat ons opgevallen is, is dat autoverhuurders in Costa Rica een vandalisme verzekering aanbieden (± $ 6 per dag). Zo'n verzekering dekt schade aan sloten en ramen van de huurauto. Dit hebben we nog nergens anders meegemaakt en zal zeker een reden hebben. Daarnaast had onze autoverhuurder geen "afdekdoek" of zo voor de kofferbak van de 4x4 die wij huurden. Dit was met opzet zeiden ze, want telkens wanneer de huurders zo'n ding gebruikten werd de auto open gebroken en zonder "afdekdoek" gebeurde dit minder vaak. Verder wilden de mensen van de autoverhuur niet dat we onze bagage op de stoep lieten liggen, ondanks dat Gabrielle er naast stond.

Verder zie je overal bewakers, op de parkeerplaats bij de McDonalds, op de parkeerplaats bij wegrestaurants, op de parkeerplaats van nationale parken, etc. Ook in ons boek, een Moon Handboek, barst het van de opmerkingen dat je geen spullen in de auto moet laten liggen en ook in de Lonely Planet die we doorgebladerd hebben, zagen we soortgelijke opmerkingen.

En ja hoor, ondanks al deze en andere waarschuwingen, zijn we, voor het eerst in ons leven, op vakantie bestolen. Onze auto is op klaarlichte dag op een parkeerplaats bij een winkelcentrum midden in een redelijk grote stad, Liberia, opengebroken. Wat ons betreft is Costa Rica qua geweldsdelicten een redelijk veilig land maar qua diefstal zeker niet, bestolen worden tijdens een vakantie in Costa Rica is volgens ons een reëel gevaar.

Geld / pinnen / prijzen

Wij betaalden tijdens onze vakantie vrijwel alles contant. Het benodigde geld haalden we uit een geldautomaat. Voor 1 euro kregen we ongeveer 800 colones, de lokale valuta in Costa Rica.

Geld pinnen ging de eerst keer, op het vliegveld, prima. De tweede keer, in San José, was het een ramp. Onze conclusie is dat je met een Nederlandse pinpas eigenlijk alleen bij de Banco Nacional geld kunt krijgen. Dat is opvallend omdat vrijwel alle geldautomaten van vrijwel alle andere banken een Cirrus stikker hebben en de geldautomaten van Banco Nacional juist niet. Toch hebben we bij Banco Nacional iedere keer dat we het probeerden geld gekregen. Banco Nacional zit in best veel steden, al zijn er in Costa Rica veel dorpen waar helemaal geen bank is.

Een ander bijzonder ding is dat veel geldautomaten, behalve die van Banco Nacional, ook dollars willen geven. Maar omdat die geldautomaten ons sowieso geen geld wilden geven is het ons alleen in de vertrekhal van het vliegveld, bij een geldautomaat van Banco San José (of zo iets) gelukt om dollars uit een automaat te halen.

Wat wij nogal raar vonden, is dat alle op toeristen gerichte prijzen, in hotels, van tours, op menukaarten in toeristische restaurants, etc. in Amerikaanse dollars worden vermeld. Wat wij hierbij nogal irritant vonden is dat men er standaard vanuit ging dat we in dollars wilden betalen en dat de prijs in colones berekend werd op basis van de prijs in dollars. Hierdoor had de wisselkoers die het betreffende hotel, restaurant, park of reisbureau hanteerde invloed op wat wij moesten betalen. We hebben het zelfs meegemaakt dat we met colones betaalde en als wisselgeld dollars terug kregen. Als gevolg hiervan hebben we in de indruk dat het goedkoper is om met dollars dan met colones te betalen.

Je kunt ook met je credit card betalen, en dat kan echt bijna overal, maar ook dan rekent men de prijs in dollars om naar colones en 1x moesten we 13% meer betalen omdat we met een credit card in plaats van contant betaalden. Dit was ons van te voren niet verteld, we zagen het achteraf op het bonnetje.

Slapen, eten en drinken

Qua slaapplaatsen hebben we van alles en nog wat gezien, leuke hotels, veel cabinas, een berghut en onze tent. Cabinas zijn eigenlijk gewoon hotelkamers, alleen komt de deur niet uit op een gang, maar op een binnenplaats, een tuin of iets anders dat je buiten zou kunnen noemen. Cabines en hotelkamers hebben soms wel een airco en soms niet. Als er geen airco is, is er vrijwel altijd een ventilator en een airco is lang niet altijd nodig. Wat we heel raar vonden is dat we in Liberia een hotelkamer hebben gezien waar wel een douche, maar geen warm water was. Ja, zei het meisje het is hier warm zat, dus wat moet je met warm water ?

In het totaal hebben we één camping gezien. Nou ja, eigenlijk was het een veldje met een bordje camping en verder niets. Toch kan je hier en daar wel kamperen zoals bij het rangerstation van Los Platos of op het grasveldje voor de cabina die wij in Drake Bay hadden. Dat laatste was vooral jammer want de tweede dag werd het uitzicht vanuit onze cabina geblokkeerd door twee tenten.

Als het om eten en drinken gaat hebben we vooral genoten van het verse fruit dat je op veel plaatsen als ontbijt kunt krijgen en de lekkere vruchtensappen die je niet alleen in restaurants maar ook gewoon in flessen in de winkel kunt kopen. Het lekkerst hebben we gegeten in Quepos al was dat ook bijna het duurst. Over het algemeen vinden we het eten in Costa Rica eenvoudig en niet duur. We hebben echter wel de indruk dat wanneer je naar de wat meer uptown restaurants gaat je meer keus hebt, veel meer betaalt en niet persé lekkerder eet. Het typische Costa Ricaanse eten van rijst, bonen en wat groenten vinden wij prima te eten en is met vier of vijf euro niet duur.

Tenslotte is het ons opgevallen dat Costa Rica behoorlijk wat koffie produceert, maar dat de koffie die je te drinken krijgt over het algemeen niet bijzonder lekker is.

Internet

In Costa Rica is hier en daar internet en als het er is, is het over het algemeen niet snel. Wat ons opviel is dat we op plekken waar we geen internet hadden verwacht, aan de voet van de Chirripó en in Ostional wel internet hadden, maar onze hotels in Puerto Jiménez en Quepos het niet hadden. In Quepos hadden we waarschijnlijk een te goedkope cabina gevonden en in Puerto Jiménez hebben ze, gezien de drukte in het internetcafé met internet via de satelliet, waarschijnlijk helemaal geen internet. Alleen in ons laatste hotel, in San José, moesten we extra betalen voor het internet, $ 5 voor onbeperkt gebruik en in Liberia hadden zowel ons hotel, het bijbehorende restaurant als de McDonalds hun netwerken gewoon open staan.

Onze huurauto, openbaar vervoer en de wegen

Wij hebben een auto (4x4) gehuurd en dat is ons heel erg goed bevallen. We hebben in de dagen voordat we de auto hadden een paar keer de bus gebruikt en dat ging ook heel goed. Verder hebben we redelijk wat mensen gesproken die alleen met de bus reisden en dat ging volgens hen prima. Over het algemeen rijden de bussen op tijd en we hebben ze in de verste uithoeken, zoals het dorpje aan de voet van de Chirripó en in Ostional, gezien. Naast de gewone openbare bussen zijn er ook de meer op toeristen gerichte bussen die vooral tussen enkele grote steden heen en weer rijden.

Tijdens deze vakantie hebben we ruim 1.800 kilometer gereden, waarvan ruim 350 km (± 20%) over onverharde wegen. Volgens veel mensen zijn de wegen in Costa Rica een regelrechte ramp. Wij vinden dit wel meevallen, al zijn veel wegen niet verhard. Maar ook onverharde wegen kunnen prima wegen zijn. De slechtste wegen die wij gezien hebben zijn de onverharde weg naar El Castillo (bij Arenal) en de asfaltweg ten noorden van de Arenal. Voor de rest waren alle wegen prima te doen, ook als je geen 4x4 hebt.

Toch waren wij erg blij met onze 4x4 omdat wij een aantal keren door een rivier moesten. Van de "weg" naar Los Platos is dit bekend maar daar heb je als je niet wilt wandelen niet veel te zoeken. Ook van de weg naar Drake Bay is dit bekend maar de meeste toeristen gaan daar per boot vanuit Sierpe naar toe. De enige keer dat dit een verrassing was, was toen we naar Ostional reden.

Onze conclusie is dat wanneer je niet met de bus wilt en niet van wandelen houdt, je prima een gewone auto kunt huren. Houdt je echter wel van wandelen en ga je als gevolg daarvan naar wat meer afgelegen plekken in nationale parken dan kan het verstandig zijn om een 4x4 te huren. Een Suzuki Jimny, zoals wij gereserveerd hadden, lijkt ons goed genoeg maar dit is wel de Daiwoo Matiz onder de 4x4's dus meer dan twee mensen plus bagage moet je daar niet in willen stoppen. Wij kregen echter geen Suzuki Jimny, maar een Mitsubishi Motero Sport GLS TDI mee. Dat is een enorme bak en vooral op weg naar rangerstation Los Platos vonden we dat niet erg.

Wat veel erger is dan de onverharde wegen is het feit dat er vrijwel geen snelwegen en overal bergen zijn. Dus voor je het weet rijd je over een tweebaans asfaltweg achter een vrachtwagen met een gangetje van 30 kilometer per uur een berg op of af. Daarbij komt dat doorgaande wegen over het algemeen dwars door alle dorpjes en steden waar ze langskomen gaan. Hierdoor zal je in één uur over het algemeen niet meer dan 50 kilometer uur afleggen. Als dat lukt moet je tevreden zijn want meestal mag je niet harder dan 80 kilometer per uur en regelmatig mag je zelfs niet harder dan 60 kilometer per uur. Dit alles betekent overigens niet dat er in Costa Rica geen tolwegen zijn, rond San José hebben we een paar keer, ± ¢ 100, tol moeten betalen.

De attracties

Costa Rica is bekend om de natuur en dat is ons betreft terecht. We hebben echter wel de indruk dat de mooiste stukken natuur afgesloten zijn voor toeristen. Gelukkig blijven er genoeg plekken over waar van alles te zien is. Hierbij viel het ons op dat de "commerciële" parken niet per sé duurder / minder leuk zijn dan de nationale parken.

Mocht je schildpadden willen kijken dan moet je dit goed plannen. Volgens ons kan je het hele jaar door schildpadden kijken, maar dat is een beetje afhankelijk van welke soort je wilt zien en hoe spectaculair het moet zijn. Sommige soorten komen alleen bij een bepaalde maanstand aan land waardoor je soms, zo als wij, zo maar twee weken te vroeg kan zijn.

Wat ons aangenaam verrast heeft zijn de grote afwisselingen in het landschap. Aan de ene kant heb je serieuze bergen en flinke stukken tropische regenwoud, maar als je naar de Nicoya Peninsula gaat is het landschap vooral dor en droog.

Op het gebied van cultuur / mooie steden heeft Costa Rica vrijwel niets te bieden. Wij hebben vijf nachten in San José geslapen en dat waren er eigenlijk vijf te veel. San José is gewoon een saaie stad.

Malaria / muggen

Volgens onze informatie heb je alleen in bepaalde streken in Costa Rica een geringe kans malaria op te lopen. Dat was voor ons een te kleine kans om preventief pillen te slikken en dat hebben we dus ook niet gedaan. Wel hebben we onze klamboe meegenomen, maar uiteindelijk hebben we die nergens gebruikt. Van alle kamers waar we in geslapen hebben had alleen onze kamer in Puerto Jiménez een klamboe en ook die klamboe hebben we niet gebruikt. Ondanks dit alles zijn we niet ziek geworden.

Muggen zijn er zeer zeker wel, vooral de laatste week van onze vakantie, toen we in het noord-westen waren, zijn we behoorlijk gestoken. Dat zagen we aan het aantal bulten op onze benen etc. dat werden er steeds meer.

Reisbureaus / gidsen

Over het algemeen hebben wij een hekel aan reisbureaus en gidsen, wij zoeken liever onze eigen weg. Soms mis je dan wat, maar zo heb je wel de meeste vrijheid. Deze vakantie heeft hier geen verandering in gebracht.

Wat ons opgevallen is, is dat reisbureaus / gidsen in Costa Rica heel erg duur zijn terwijl je er meestal niet veel voor terug krijgt. Op eigen gelegenheid gaan is echt veel goedkoper. Wij hebben twee keer een tripje geboekt, een nachtelijk tochtje met een boot in Sierpe dat heel aardig was, en een kajaktochtje in Puerto Jiménez waar we uiteindelijk de helft van ons geld hebben terug gekregen. Dat zegt meteen genoeg over wat wij van deze kajaktocht vonden.

Het weer

Wij waren in januari in Costa Rica, dat is in het droge seizoen. Toch hebben we redelijk wat dagen gehad waarop het, een beetje, heeft geregend. Verder was het op de stranden en de laag gelegen delen altijd warm, een airco op je slaapkamer is daar wel lekker, maar niet echt nodig.

Costa Rica heeft echter ook hoge bergen / vulkanen en hoe hoger je komt hoe kouder het is. Zo hebben we tijdens onze overnachting in de berghut op de Chirripó, op ± 3.400 meter hoogte, onze lange onderbroeken aangehad en geslapen in onze extra warme donzen slaapzakken.

Onze conclusie, in Costa Rica kan het altijd regenen en de temperatuur is erg afhankelijk van waar je bent.

Websites

Mocht je interesse hebben om ook naar Costa Rica te gaan dan heb je misschien iets aan de volgende websites:
-  De Nederlandse ambassade in Costa Rica
-  De Costa Ricaanse ambassade in Nederland
-  Redelijke info over allerlei mogelijke ongemakken
-  Algemene toeristische informatie over Costa Rica
-  Algemene toeristische informatie over Costa Rica
-  San Gerardo de Rivas (voor het beklimmen van de Chirripo)
-  Een nette site over de Nicoya Peninsula
-  Overzicht van alle nationale parken
-  Gray Line, lange afstand bussen

Algemene indruk

De toeristische industrie in Costa Rica is vooral gericht op groepen en mensen die iets via reisbureautjes boeken. Het strand lijkt daarbij meestal het uitgangspunt te zijn waarbij de reis vaak wordt aangevuld met enkele tochtjes richting de natuur.

Wij hebben tijdens deze vakantie in Costa Rica aan de ene kant een aantal erg leuke gedaan, maar aan de andere kant hebben we er ook een beetje een naar gevoel overgehouden. Dit laatste wordt vooral veroorzaakt doordat we veel te veel dagen in San José hebben gezeten, onze paspoorten gestolen zijn en er de laatste dagen heel veel gedoe was rond onze aanstaande adoptie. Dit laatste is na een verhuizing naar China gelukkig helemaal goed gekomen.

De natuur in Costa Rica is een stuk afwisselender en daarmee leuker dan we hadden verwacht. Hier staat tegen over dat de steden / dorpen over het algemeen totaal niet interessant zijn. Costa Rica is daardoor wat ons betreft alleen interessant voor mensen die voor de natuur of het strand gaan.