Onze wandelingen tijdens onze vakantie in Costa Rica
Voordat we naar Costa Rica gingen hadden we wat op internet en in onze reisgids gekeken en leek het erop dat je voor allerlei wandeltochten min of meer verplicht een gids nodig had. Dat is dus niet waar, we hebben nergens met een gids gewandeld. Een paar weken (of maanden) van te voren een slaapplaats reserveren, met name voor Corcovado National Park (rangerstation Sirena) en Chirripó National Park (de hut) is wel handig. Maar wij hebben dat niet gedaan en ook leuk gewandeld.

Naast onze wandelingen in Corcovado National Park en Chirripó National Park hebben we vooral wat kortere wandelingen gemaakt die soms erg leuk en soms erg saai waren. We hebben nog één aardige dagtocht gevonden, in Rincón de la Vieja National Park. Wij hebben de indruk dat er nog wel meer aardige dagtochten zijn en dat de meeste van deze wandelingen een berg of vulkaan opgaan en daarna omkeren om via hetzelfde pad weer terug te lopen.

In het berggebied tegen Panama aan kan je wellicht langere (meerdaagse) wandelingen maken, maar daar hebben we geen informatie over gezien. We hebben wel informatie gevonden over Picotours. Deze mensen organiseren onder andere iedere zondag een wandeling, inclusief transport, ergens in de bergen op maximaal een paar uur rijden van San José.

Van alle wandeling etc. hebben we met onze gps tracks gemaakt. Deze tracks vind je op het Google Maps plaatje op de introductiepagina bij dit reisverslag. Daar heb je ook de mogelijkheid om de tracks van onze wandelingen te downloaden.

Chirripó National Park

Onze tweedaagse wandeling naar de top van de Chirripó was tijdens deze vakantie onze enige meerdaagse wandeling, zie de dag 6 en dag 7 van dit reisverslag voor alle details. Dit is een leuke wandeling maar houd er wel rekening mee dat de hut op 3.600 meter hoogte ligt en dat het daar koud is. Wij hebben daar onze lange onderboek en dunne handschoenen gebruikt. De hut is prima, maar je moet je eigen eten en kooktoestel meenemen. Kooktoestellen kan je huren bij de meeste hotels / cabines in San Gerardo de Rivas, het dorpje waar de wandeling begint. In dit dorpje is ook een winkeltje waar je eten kunt kopen, maar de keuze in het winkeltje is vrij beperkt.

Een grafiek van de hoogtemeters die wij tijdens onze beklimming van de Chirripó hebben gemaakt
Een grafiek van de hoogtemeters die wij tijdens onze beklimming van de Chirripó hebben gemaakt

Corcovado National Park

De standaard wandeling in Corcovado National Park, de wandeling die wij daar graag hadden willen doen, verloopt als volgt:
Wij konden dit niet doen omdat we geen slaapplaats gereserveerd hadden voor rangerstation Sirena en toen we dat in Puerto Jiménez wilden regelen was er geen plek meer. Wij zijn toen met onze huurauto naar rangerstation Los Platos gereden en hebben daar de eerste dag een korte en de tweede dag een lange wandeling gemaakt. De tweede dag zijn we richting rangerstation Sirena gelopen en op een gegeven moment weer terug gegaan. Dit was erg leuk en had als voordeel dat we op ons gemak konden lopen en zo alle tijd hadden om van alles en nog wat te bekijken, zie dag 10 en dag 11 van dit reisverslag voor alle details.

De wandeling van Los Platos naar Sirena, die wij op dag 11 gedeeltelijk heen en weer hebben gelopen, is 20 kilometer lang en gaat redelijk veel op en neer. Daarnaast kan het als het geregend heeft, en dat doet het hier zelfs buiten het regenseizoen vaak, glad worden en moet je een paar keer een riviertje door. Al met al denken wij dat een gemiddelde wandelaar hier iets van acht tot tien uur over zal doen. Als je ook nog naar vogels, apen, etc. wilt kijken zal je er langer over doen. Aangezien het onder de bomen pas om even na 6.00 uur licht is en om 17.30 uur al weer bijna donker is, is dit een behoorlijk stevige wandeling.

Eventueel kan je het stuk van La Palma naar rangerstation Los Platos ook lopen, maar dan moet je wel een tent, eten, etc. meenemen want bij rangerstation Los Platos kan je alleen drinkbaar water krijgen. Maar als je een beetje zielig bent, bijvoorbeeld omdat je tent door de regen niet alleen van buiten maar ook van binnen nat is geworden, mag je van de rangers waarschijnlijk in een kamer / hok van het rangerstation slapen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je op dit stuk ongeveer 30 keer door een rivier(tje) moet en dat het telkens aan en uit trekken van je schoenen dus al snel 30 x 3 minuten = anderhalf uur kost. Oftewel, telkens je schoenen aan- en uittrekken is waarschijnlijk geen goed plan.

Rangerstation Los Platos is trouwens alleen in het droge seizoen met een 4x4 te bereiken omdat de rivier die je tig keer moet oversteken in het regenseizoen te hoog staat. Wij vermoeden echter dat rangerstation Los Platos op dat moment ook te voet niet meer te bereiken is want de rivier stroomt vrij stevig en als er op een gegevens moment een halve of een hele meter water in staat, heb je een grote kans dat je wegspoelt voordat je de overkant bereikt.

Rincón de la Vieja National Park

Als nationaal park stelt Rincón de la Vieja niet zo veel voor. De belangrijkste reden waarom hier toeristen komen is dat je er een geinige wandeling langs wat modderpoelen en warm (heet) water meertjes kunt maken.

Je kunt hier echter ook relatief makkelijk in één dag heen en weer lopen naar de top van de vulkaan Rincón de la Vieja. Je begint op ±800 meter en de top ligt op ±1.900 meter. Volgens de rangers die wij gesproken hebben doe je er ongeveer acht uur over. Net als de wandeling naar de top van de Chirripó is het een mooie geleidelijk klim. Alleen het stukje op de grens van de begroeiing (bomen) en de lavavelden is wat lastiger, daar moet je echt even klauteren.

Wij hadden echter pech. Niet alleen was het boven bewolkt waardoor we geen uitzicht hadden, het waaide er ook ongelofelijk hard. Het waaide zo hard dat we, nadat we het een paar honderd meter geprobeerd hadden, niet verantwoord vonden om het laatste stuk over de kale lavavelden te lopen. We zijn omgekeerd en hebben de top dus niet gehaald, zie dag 17 van dit reisverslag voor alle details.