Dag 2: De eerste dag in Nyírbátor
We staan rond 8.30 uur op. We zijn snel klaar met douchen, er is geen warm water. We ontbijten in de kantine, waar we in een zaaltje zitten naast de zaal waar de kinderen normaal eten. Voor de rest is het een erg rustige dag. De kinderen vertrekken met een bus naar een strand wat maakt dat wij onszelf moeten vermaken.

waar wij dagelijks eten
↑ waar wij dagelijks eten ↑ ↓ waar de kinderen dagelijks eten ↓
waar de kinderen dagelijks eten

Er is een verhaal dat we in Ópályi verwacht zouden worden. Om te horen hoe of wat belt Gerben met de burgemeester van Ópályi. Deze weet echter nergens van, dus hoeven we daar niet heen. Voor de rest van de dag hebben we eigenlijk geen plannen en ook niet veel mogelijkheden. We mogen met de bus namelijk de weg niet op omdat het een nationale feestdag is. Hierdoor zijn we aan Nyírbátor gebonden.
Omdat we wel een keukentje met een koelkast, maar deze koelkast helemaal leeg is, lopen we de stad in. In verband met 1 mei zijn vrijwel alle winkels dicht. Gerben weet echter een supermarkt die wel open is en daar doen we wat boodschappen. Op de terugweg drinken we een bakkie koffie in de lokale ijssalon. Prima koffie met lekkere taart. Het valt ons wel op dat er eigenlijk verder geen festiviteiten zijn in verband met 1 mei en ook niet in verband met de toetreding tot de Europese Unie, jammer.

>Een scherp contrast tussen oud en nieuw in Nyírbátor
Een scherp contrast tussen oud en nieuw in Nyírbátor

Op de weg terug komt er een grote groep motoren langs die ook nog een bonusrondje rond het plein in het dorp rijdt. Wij vinden dit erg aardig, we rijden alle drie motor. Terug in het kindertehuis doen Gellius en Gerben om de beurt een dutje. Ik lees voor het eerst sinds jaren weer eens een boek(je).
Rond 18.00 uur gaan we eten. De kinderen zijn inmiddels terug van het strand, maar hebben dan al gegeten. Het eten is prima. Na het eten gaan we nog weer even naar het centrum om te kijken of er nu wel wat te doen is. Helaas weer niet. We kopen wel een ijsje en rijden nog even langs één van de twee toeristische attracties van Nyírbátor, een van de twee rond 1500 gebouwde kerken. Het is dan echter al zo schemerig dat we er niet zoveel van zien. Ruim voor 21.00 uur zijn we weer terug.
De rest van de avond brengen door met het opdrinken van de vanochtend gekochte drank. Tegen 24.00 uur gaan we naar bed.