Samen Spelen, Samen Delen
In Nederland zijn prima mogelijkheden voor kinderen om te spelen. Er zijn speeltuinen, trapveldjes, pretparken en speelgoed in overvloed. Helaas is dat niet overal zo. Sommige kinderen zijn zo arm dat ze niet eens een knuffelbeer, autootje of bal kunnen krijgen. Omdat ze geen ouders meer hebben, de ouders nauwelijks geld hebben om eten en onderdak te bieden of op jonge leeftijd moeten werken. Als kinderen niet kunnen spelen, missen ze een belangrijk deel van hun jeugd en wordt hun ontwikkeling belemmerd. En het zijn toch de jonge mensen die de toekomst van een land bepalen. Om die reden hebben wij in 2004 een inzamelactie van speelgoed gehouden.

Indruk van een deel van het ingezamelde speelgoed in de tijdelijke opslag
Indruk van een deel van het ingezamelde speelgoed in de tijdelijke opslag

Wij zijn blij dat heel veel mensen hebben meegedaan met onze actie om speelgoed in te zamelen voor de kinderen in Hongarije. De doelstelling van een vrachtwagen vol speelgoed is gehaald. In de maanden februari en maart 2004 is ruim 70 m3 (=1.000 verhuizendozen) speelgoed ingezameld. Het gaat om een onvoorstelbare massa pluche dieren, treinbanen, poppenhuizen, spelletjes, puzzles, autootjes, etc.
Vrijwel alles wat we ontvangen hebben is bruikbaar. In een enkel geval zijn we speelgoed tegengekomen dat op batterijen werkt en spelletjes en boekjes met veel Nederlandse tekst, deze spullen hebben we uit de voorraad gehaald.

Inmiddels is een deel van de spullen naar de plaats van bestemming gebracht. Hiervan zijn twee verslagen beschikbaar, een verslag van Jacob Vaarkamp en een verslag van Gerben Nijland van de Stichting Hulptransport Hongarije. Deze stichting heeft voor ons het transport naar Honagrije geregeld. Zodra de foto's ontwikkeld zijn en onze webmaster tijd heeft zullen er ook foto's van het transport naar Hongarije op deze website beschikbaar komen.
De rest van de spullen zijn in oktober 2004 naar Honagrije gaan. Hiervan hebben we helaas geen verslag.

Spelen doe je samen. Als je samen bent, deel je met anderen. Op deze manier wilden wij arme Hongaarse kinderen laten delen in onze welvaart.

Actiecomité Samen Spelen, Samen Delen,
Jacob Vaarkamp
Peter van den Berg
Ben Flipse
Jörg Gigler