Conclusies / tips
Van donderdag 4 tot en met zondag 7 april 2013 zijn we naar drie dorpjes (Pueblos Mágicos), Real del Monte (Mineral del Monte), Huasca de Ocampo en Mineral del Chico, in de buurt van Pachuca geweest. Voor een overzicht van waar we dit weekend precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen inclusief enkele tips.

Het hotel

We hebben drie nachten bij Hotel Villa Alpina El Chalet geslapen. Wij hadden voor Hotel Villa Alpina El Chalet gekozen omdat we het vermoeden hadden dat we wel wat meer tijd op onze hotelkamer zouden doorbrengen en dan was het wel prettig om wat meer ruimte te hebben. Die extra ruimte hadden we, we sliepen in de onderste helft van een huisje waar we twee slaapkamers en een zitkamer hadden. Het was overigens geen echt huisje want er zat geen keuken of iets dergelijks in, het was dat betreft meer een suite.

Qua ruimte waren onze kamers prima, verder was er een openhaard (met hout) en een gaskachel. Er mankeerde echter ook wel wat aan onze kamer. Zo zou er volgens de beschrijving op Booking.com overal draadloos internet zijn, dat was dus niet zo, maar dat hadden we eigenlijk ook wel verwacht. Wat echt tegenviel was de wc / douche. Die ruimte was gewoon heel erg klein en een boiler van 40 liter is ook niet echt ruim voor een vierpersoonskamer.

Wat een beetje raar was, was dat het ontbijt alleen op zaterdag en zondag bij de prijs, 1.400 pesos per nacht, in zat. Verder hadden we in de zitkamer een lamp die om de vijf minuten aan of uit ging maar gelukkig geen kortsluiting of zo gaf.

Wat prettig was aan ons huisje was dat het min of meer precies op de kruising van de wegen naar Real del Monte (Mineral del Monte), Huasca de Ocampo en Mineral del Chico lag. Hierdoor zaten we logistiek gezien op een voor ons perfect locatie. Verder zat er naast het hotel een Oxxo waar we iedere avond een bakkie koffie hebben gehaald.

De restaurants

Aan de ene kant zijn Real del Monte, Huesca de Ocampa en Mineral del Chico erg toeristische plaatsjes, maar aan de andere kant ook weer niet. Ze moeten het vooral van weekendtoeristen uit Mexico Stad hebben en dat is goed te merken. Er zijn genoeg restaurantjes maar die verkopen allemaal Mexicaans eten, op die ene Italiaan na die we in Real del Monte zagen. Maar daar stonden de mensen dan ook buiten te wachten.

Dit neemt niet weg dat we over het algemeen prima gegeten hebben, al hebben we onze doses eieren en vlees voor de komen dagen / weken wel weer te pakken. Wat trouwens erg lekker was, was dat we in Mineral del Chico een restaurantje vonden waar ze tortas (een soort warme belegde witte broodjes) verkochten. Daarvan hebben we er vijf meegenomen om tijdens onze wandeling op te eten, dat smaakte prima.

Tot slot hebben we in alle drie de dorpen een Santa Clara gezien, dus je kunt in principe overal prima koffie krijgen.

De attracties

We hebben dit weekend van alles en nog wat gezien, een waterval, basalt rotsen, een flinke kloof, een oude haciënda, enkele aardige dorpjes, twee mijnmusea en diverse mooie landschappen. Er was niets dat er echt uitsprong als het leukst. We vonden de meeste dingen erg aardig maar niet echt bijzonder. Alles bij elkaar was het echter zeer zeker de moeite waard. Het enige dat we niemand kunnen aanraden is om op één dag twee mijnmusea te bezoeken, volgens ons is eentje echt genoeg. Wat ons betreft was Mina La Dificultad de leukste / het informatiefst, maar als je in een mijn wilt kijken moet je naar Mina de Acosta.

Wandelen

In het gebied rond Mineral del Chico, Parque National El Chico, kan je prima wandelen. Van te voren hadden we met behulp Google Earth en Wikiloc diverse wandel- en mountainbikeroutes gevonden. Op basis van die routes hebben we onze eigen wandelroute samengesteld.

Wij zijn vanuit Mineral del Chico naar het uitzichtpunt Mirador Peña del Cuervo gelopen en vervolgens via een andere route terug. We hadden nog iets verder kunnen lopen, naar een ander (hoger gelegen) uitzichtpunt, maar dat hebben we niet gedaan. Daarvoor waren we te laat vertrokken.

We vonden het een erg mooie wandeling waarbij we vrijwel niemand zijn tegen gekomen. Het is echter wel iets anders dan het Pieterpad lopen want we moesten wel ± 660 meter omhoog en naar beneden.

Hieronder vind je een grafiek met de hoogtemeters van onze wandeling. De route die we gelopen hebben vind je op het Google Maps kaartje op de introductiepagina van dit reisverslag. Mocht je ook willen wandelen in dit gebied, dan heb je wellicht iets aan dit kmz-bestand met de door ons gevonden wandel- en mountainbikeroutes in dit gebied (nadat je het gedownload hebt kan je het met Google Earth open en de routes bekijken).


Algemene indruk

Alles bij elkaar hebben wij drie prima dagen gehad. We hebben enkele leuke dorpjes en wat andere aardige dingen gezien. Misschien dat we ooit nog een keer terug gaan om nog wat meer te wandelen in het gebied rond Mineral del Chico, Parque National El Chico.

Websites

Mocht je ook naar Real del Monte, Huesca de Ocampa, Mineral del Chico of Pachuca en omgeving willen, dan heb je misschien iets aan deze websites:
-  Alles over de Pueblos Mágicos in Mexico
-  Algemene toeristische informatie over de staat Hidalgo
-  Algemene toeristische informatie over Real del Monte
-  Overnachten en activiteiten in Parque National El Chico