Dag 3: Mineral del Chico, wandelen in Parque Nationel El Chico
De kerk van Mineral del Chico
De kerk van Mineral del Chico
Meike is al wat eerder wakker, maar besluit gelukkig "pas" om 8.15 uur dat het tijd is om op te staan. We kunnen echter pas om 9.00 uur ontbijten, vandaag zit het ontbijt namelijk wel bij de prijs van de kamer inbegrepen, en dus hebben we geen haast om op te staan. Nadat we bij de receptie van het hotel een bonnetje hebben opgehaald gaan we in het naast het hotel gelegen restaurant ontbijten. Het ontbijt is een heel net, vrij standaard, Mexicaans ontbijt (gebakken eieren met ham, spek of chorizoworst en tortilla's). Verder werkt het draadloze internet hier wel, in ons huisje hebben we wel iets van een signaaltje, maar verbinding krijgen lukt daar niet.

Om even na 10.30 uur vertrekken we naar Mineral del Chico. Na Real del Monte en Huasca de Ocampo is dit de derde Pueblo Mágico die we dit weekend bezoeken. We gaan echter vooral naar Mineral del Chico omdat je er in de omgeving, in Parque National El Chico, leuk zou kunnen wandelen.

Een half uur later rijden we Mineral del Chico in en we vinden het meteen een leuk dorpje. Het is zonder meer het kleinste van de drie Pueblos Mágicos die we dit weekend bezoeken, maar wat ons betreft ook het knuste. Dat het een erg klein dorpje is blijkt wel uit het feit dat we in een kwartiertje het hele dorp rondlopen. Vervolgens gaan we op een terrasje zitten voor een bakkie koffie.

Onder het genot van een bakkie koffie overleggen we over waar we ongeveer willen gaan wandelen. Thuis hebben we al redelijk wat informatie (met name gps tracks) van mogelijke wandelingen in de buurt van Mineral del Chico verzameld. Aan de hand van deze lijntjes stippelen we een route uit waarvan we verwachten dat we die ongeveer kunnen halen.

Voordat we vertrekken kopen we in een restaurantje vijf belegde tortas (een soort warme belegde witte broodjes) en in een winkeltje wat flesjes drinken. We gaan ook nog even bij de toeristen info kijken, maar daar hebben ze alleen wat informatie over twee mijnen die je kunt bezoeken en enkele parken met een kabelbaan etc. Een kaart met wandelpaden in de omgeving van Mineral del Chico hebben ze niet.

De hoofdstraat van Mineral del Chico
De hoofdstraat van Mineral del Chico

Uiteindelijk is het 12.30 uur als we op stap gaan. Het is inmiddels heerlijk weer, niet te koud / warm en droog, waardoor we vol goede moed op pad gaan. Eerst lopen we het dorpje uit en al snel komen we op een prima bos- / bergpaadje dat vrij stevig omhoog gaat. Na een half uur is het tijd voor onze eerste pauze, op dat moment zijn de gekochte tortas nog lekker warm.

Rond 13.40 uur komen we min of meer bij de weg die we vanochtend gereden hebben en daar ligt Campamento Dos Aguas. Campamento Dos Aguas bestaat hoofdzakelijk uit enkele huisjes die je, voor zover wij kunnen zien, kunt huren. Verder zien we er alleen een mannetje dat ons vertelt dat we per persoon 20 pesos entree voor het park moeten betalen. Aangezien het er allemaal redelijk onderhouden uitziet, we zien vrijwel nergens afval liggen en een enkele omgevallen boom is kort gezaagd, hebben we hier geen probleem mee.

Een van de hutjes van Campamento Dos Aguas
Een van de hutjes van Campamento Dos Aguas

We lopen verder en rond 14.30 uur komen we bij Mirador Peña del Cuervo. Dit is de enige plek waar we tijdens onze wandeling andere mensen zien. Deze mensen zijn echter niet komen lopen, maar met een taxi over een onverharde weg hier naar toe gereden. Mirador Peña del Cuervo is een flinke rots met boven op deze rots een uitzichtpunt waar je een erg fraai uitzicht op de omgeving en Mineral del Chico hebt.

We pauzeren hier om van het uitzicht te genieten en ondertussen wat te eten en te drinken. Zo zien we onder andere dat er een eindje verderop nog een soortgelijk uitzichtpunt is, daar staat zelfs een soort uitkijktoren op de rots. Wij besluiten daar niet heen te lopen, nu zijn we waarschijnlijk mooi op tijd terug in Mineral del Chico en anders kon het wel eens wat laat worden.

Het laatste stukje naar Mirador Peña del Cuervo
Het laatste stukje naar Mirador Peña del Cuervo

Op de terugweg volgen we de onverharde weg tot we aan de linkerkant een trap naar beneden, naar een mooi bos / bergweggetje, zien. Via dit pad komen we bij de kruising met de omgevallen boom waar we op de heenweg geluncht hebben. We stoppen hier nu weer om wat te eten en te drinken. Na deze korte pauze moeten we nog een klein stukje door het bos waarna we via een andere route naar het centrum van Mineral del Chico lopen.

Om iets voor 16.45 uur zijn we weer terug bij onze auto. We lopen echter eerst naar het terrasje van de Santa Clara waar we een ijsje eten en een prima koffie drinken. Onderweg was het een groot deel van de tijd bewolkt, maar inmiddels schijnt de zon weer waardoor we heerlijk op het terrasje zitten. Hierdoor is het uiteindelijk 17.45 uur voordat we in de auto terug naar ons hotel, Hotel Villa Alpina El Chalet, zitten.

Vanaf Mirador Peña del Cuervo heb je een prima uitzicht op (de omgeving van) Mineral del Chico
Vanaf Mirador Peña del Cuervo heb je een prima uitzicht op (de omgeving van) Mineral del Chico

Terug in ons huisje zetten we eerst Meike onder de douche. Als je klein bent en door een droog stoffige bos loopt, kom je echt helemaal onder het zand / stof te zitten. Vervolgens gaan we vanavond niet in Real del Monte maar in het restaurant naast ons hotel eten. Dit is hetzelfde restaurant als waar we vanochtend hebben ontbeten. Het eten is er misschien wel het beste van dit hele weekend, maar de bediening is er zeker niet goed, kosten 500 pesos. Voor een toetje en een bakkie koffie lopen we net als de afgelopen dagen even naar de Oxxo om dat vervolgens in ons huisje op te eten / drinken.