Dag 1: Aankomst in Querétaro
Een straatje in het centrum van Querétaro
Een straatje in het centrum van Querétaro
Terwijl Gabrielle vandaag de Nederlandse overheid vertegenwoordigt in Querétaro gaat Meike vanochtend gewoon naar school. Jacob werkt, nadat hij Meike naar school heeft gebracht, tot 12.30 uur zodat hij de meeste spullen vast kan klaarleggen voordat hij Meike van school moet halen.

Als Els zich om 14.12 uur meldt, zijn Jacob en Meike vrijwel klaar en om 14.30 stappen ze in de auto richting Querétaro. Het rijdt allemaal soepel en rond 16.45 parkeren ze de auto bij het NH Hotel in Querétaro. Onderweg zijn ze alleen twee keer gestopt om per keer 65 pesos tol te betalen.

Dat we in het NH Hotel slapen komt omdat de organisatie van het Festival de Extranjeros en Querétaro, waar Gabrielle te gast is, voor al haar gasten in het NH hotel een kamer heeft gereserveerd. Het NH Hotel is sponsor van het Festival de Extranjeros en Querétaro. Hierdoor is het voor ons het handigst om hier ook te slapen. Daarnaast hoeven we niet het standaard tarief van ruim 1.900 pesos per kamer per nacht te betalen, maar mogen wij het speciale tarief voor mensen van de Mexicaanse overheid, iets minder dan 600 pesos per kamer per nacht, betalen.

Nadat Jacob, Meike en Els zijn ingecheckt en ze hun spullen naar de kamer hebben gebracht stappen ze weer in de auto om naar het centrum te gaan. Daar parkeren ze rond 17.40 uur de auto in de parkeergarage onder Plaza de la Constitución.

Ze lopen een stukje door het centrum waarbij vooral Els erg enthousiast is over wat ze ziet. Jacob is iets minder enthousiast omdat hij geen onverwachte dingen ziet, het voldoet allemaal redelijk aan de verwachtingen. Waar hij wel erg blij mee is, is dat er meerdere wegen zijn die afgesloten zijn voor het verkeer. Hierdoor kan en mag Meike lekker rondhollen waardoor ook zij blij is.

De fontijn op Plaza de la Constitución
De fontijn op Plaza de la Constitución

Nadat ze in een relatief klein maar erg geinig restaurantje een flink glas gemengd vruchtensap, kosten 120 pesos, hebben gedronken gaan ze even in een kerk (Santuario de la Congregación de Nuestra Señora de Guadalupe) kijken. Als ze weer verder lopen komen ze op Plaza de la Corregidora dat is het eerste plein waar ze redelijk wat restaurantjes zien. Ze zoeken er eentje uit waar ze op hun gemak wat eten en drinken, kosten 480 pesos. Het hoofdgerecht is prima, maar de guacamole is wel erg pittig en de koffie is een beetje raar.

Tegen 21.00 uur lopen ze terug naar de parkeergarage waar ze iets van 65 pesos moeten betalen, parkeren is dus zeker niet gratis. Ze rijden terug naar het hotel en als ze om 21.30 uur bij de kamer van Gabrielle aankomen is Gabrielle net terug.

Nederland in Querétaro
Nederland in Querétaro
Gabrielle was vandaag één van de internationale gasten van de stad Querétaro. Ze vertegenwoordigde de Nederlandse Ambassade bij het Festival de Extranjeros en Querétaro. Zij was hiervoor gevraagd omdat ze van alle medewerkers van de ambassade het meeste contact heeft met de Nederlanders die in Querétaro wonen, veel Nederlanders die in Querétaro wonen werken namelijk in de tuinbouw.

Rond 11.00 uur werd ze, net als de andere buitenlandse gasten, bij het NH Hotel opgehaald voor een excursie naar het centrum van Querétaro. Ze maakte al snel kennis met drie andere mensen die ook Holland vertegenwoordigden, maar dan Holland in Michigan (VS). Holland en Querétaro zijn zustersteden.

Ze gingen eerst naar het paleis van de gouverneur en vervolgens naar diverse kerken en andere gebouwen. Ondertussen leerde ze dat Querétaro in 1847 een jaar de hoofdstad van Mexico is geweest. Na een lange wandeling, mede veroorzaakt door een langdradige gids ging de groep lunchen in de Club de Industriales de Querétaro, een moderne sociëteit voor / van de plaatselijke zakenlieden.

Na de lunch was het tijd om het festival te bezoeken. De Nederlanders in Querétaro hadden een stand ingericht om Nederland te promoten met beeld, eten (onder andere stroopwafels, kaas, appeltaart en Heineken bier) en klompen (ja, die enorm grote van het kantoor van Gabrielle). De stand zag er erg professioneel uit.

Nadat de groep langs alle stands van de 60 aanwezige landen was gelopen werd het tijd voor de officiële opening. Alle landen presenteerden zich in klederdracht en met vlag. Na een laatste woord van dank en een kort interview was het allemaal welletjes en werd de groep terug naar het hotel gebracht. Ja, er zat geen diner in het programma dat tot ± 21.30 uur duurde.

Nadat we Meike in bed hebben gelegd gaan we samen met Els nog even wat drinken (en Gabrielle eten) bij de buren, een Toks. We hebben de indruk dat dit een iets betere versie van de Vips is. Vooral de taart is er prima en dankzij ons Telmex abonnement hebben we hier gratis internet. In het hotel moeten we apart betalen voor internettoegang, 80 pesos per 24 uur.