Dag 4: Via de piramide van Cacaxtla terug naar Mexico Stad
Ook vanochtend doen we rustig aan, maar we hebben wel een wekker gezet. Om 7.45 uur staan we op zodat we ook vandaag tegen 8.30 uur aan het ontbijt zitten. Na het ontbijt pakken we alle spullen in de auto en checken we uit. Tegen 10.30 uur zitten we in de auto.

Vandaag is Cacaxtla ons eerste doel, daar staat een oude piramide die bijzonder is omdat er nog redelijk goede tekeningen te zien zijn. Naast de piramide van Cacaxtla ligt de piramide van Xochitécatl en als we zin / tijd hebben willen we daar ook heen. Gisterenavond hebben we redelijk wat tijd geïnvesteerd in het uitzoeken van de route en ondanks dat onze gps ons de snelweg wil afsturen op een moment dat er geen afslag is, kunnen we Cacaxtla relatief eenvoudig vinden. We draaien om en volgen gewoon de borden richting Cacaxtla en even later geeft onze gps wel de goede route aan.

De overdekte piramide van Cacaxtla
De overdekte piramide van Cacaxtla

Er is wel een ander probleempje, het blijkt vandaag de 18e bedevaart van Saint Augustin te zijn en deze eindigt in het dorpje waar wij moeten zijn. Hierdoor doen we een half uur over de laatste kilometer en komen we op een overvolle parkeerplaats uit. Op deze parkeerplaats besluiten we dat het allemaal onbegonnen werk is, we draaien om en gaan naar huis.
Maar als we de parkeerplaats afrijden klopt er een mevrouw op ons raampje, of we naar Cacaxtla willen. Ja, zeggen we, en prompt krijgen we onze 30 pesos parkeergeld terug en wijst ze ons de goede weg. Kijk, dat is nog eens een meevaller.
We rijden nu nog een stukje verder de berg op en parkeren daar onze auto. We zijn nu iets dichterbij en betalen prompt 50 pesos voor het parkeren van onze auto. Maar ja, we weten nu wel dat we goed zitten en waar we heen moeten.

Onder het dak ziet het er zo uit
Onder het dak ziet het er zo uit

Rond 11.45 uur gaan we eindelijk op stap. Het pad naar de piramide van Cacaxtla is netjes aangelegd zodat Meike gewoon in de kinderwagen mee kan, dat is wel zo makkelijk. Aangezien het zondag is mogen we gratis naar binnen, op zondag zijn vrijwel alle musea in Mexico gratis. Wat trouwens een erg aardig gezicht is, is dat het "park" rond de piramide bij de Mexicanen erg in trek is voor de zondagse picknick.

De piramide van Cacaxtla stelt als piramide niet zo veel voor, maar de beloofde tekeningen zijn er inderdaad. In het totaal zien we op een stuk of zes plaatsen tekeningen die nog redelijk in tact zijn. Dit is erg aardig. Doordat men een groot dak over de hele piramide heeft gebouwd is er ook een redelijk kans dat deze tekeningen de komende jaren zichtbaar blijven.

Op enkele plaatsen zijn de oude tekeningen nog goed zichtbaar
Op enkele plaatsen zijn de oude tekeningen nog goed zichtbaar

Na een uurtje lopen we weer terug en willen we gaan eten bij het restaurant dat we in de buurt van de ingang hebben gezien. We lopen echter verkeerd en komen tussen de stalletjes voor de bedevaartgangers terecht. Dit is niet erg, er is hier van alles te zien, en we lopen op ons gemak een rondje. Het grootste probleem met al die kleine straatjes die propvol staan met stalletjes is om je te oriënteren en op de plek uit te komen waar je wilt zijn.
Het is trouwens erg aardig om te zien wat er zoal aangeboden wordt aan de bedevaartgangers die hier rondlopen. Uiteraard is er het nodige te eten, maar er zijn bijvoorbeeld ook potten en pannen om het eten in klaar te maken of te bewaren, snoep en speelgoed voor de kinderen van de bedevaartgangers en mochten ze te weinig kleren bij zich hebben, dan is dat geen probleem, tenminste, als ze geld bij zich hebben.

De piramide van Xochitécatl, voor zover wij kunnen zien is je niet de bedoeling dat het dit pad gebruikt om daar te komen
De piramide van Xochitécatl, voor zover wij kunnen zien is het niet de bedoeling dat je dit pad gebruikt om daar te komen

Tegen 13.30 uur belanden we eindelijk in het restaurant waar we willen zijn. Het eten smaakt ons bijzonder goed en net als de afgelopen dagen betalen we ook deze keer iets van 400 - 500 pesos voor onze lunch.

Om even na 14.30 uur zitten we weer in de auto. Inmiddels is het wel zo laat dat we niet meer naar de piramide van Xochitécatl hoeven. We willen namelijk rond 17.00 uur thuis zijn zodat we de grote drukte, van alle mensen die op zondagavond weer terug naar Mexico Stad willen, voor zijn. Voordat het zover is moeten we echter uit de drukte van de bedevaart proberen te komen, dat lukt maar moeizaam. Na 10 minuten hebben we al 100 meter afgelegd.
We bekijken de kaart nog eens en zien we dat we ook de andere kant het dorp uit kunnen. We moeten dan wel een stuk(je) omrijden maar dat gaat vast sneller dan dat het nu gaat. En waarachtig dit gaat redelijk soepel en dankzij onze gps komen we zonder veel problemen een eindje verderop op de snelweg uit.

Een (klein) deel van de markt voor de bedevaartgangers
Een (klein) deel van de markt voor de bedevaartgangers

Dit ommetje maakt niet alleen dat we wat meer van het Mexicaanse platteland zien, maar we hebben nu ook een ervaring waar we veel over gehoord hebben, maar die voor ons nieuw is.
In San Martín Texmelucan nemen we namelijk een verkeerde afslag waarna we bij een stoplicht een u-bocht maken. Prompt staat daar een politieagent die ons gebaard te stoppen. Ja, zegt hij, een u-bocht maken mag daar niet en dus wordt dat betalen. Buiten dat wij geen Spaans spreken en hem dus niet verstaan, diplomaten zijn en dus geen bekeuringen hoeven te betalen, liegt hij volgens ons en dus zijn we niet van plan om te betalen. Om het probleem op te lossen stelt Jacob, in het Engels, voor om samen even te gaan kijken waar het bord staat dat aangeeft dat we geen u-bocht hadden mogen maken. Nou, dat hoeft ook weer niet en we mogen, zonder te betalen, doorrijden.

Dat doorrijden lukt ook in Mexico Stad onverwacht goed en om 16.50 uur zijn we weer thuis. Het was zonder meer een andere vakantie dan we tot nu toe gewend zijn, maar het was zeker wel de moeite waard.