Dag 2: Het eiland Janitzio en de archeologische site Tzintzuntzán
De bedden in het hotel lijken wel van beton, zo hard zijn ze. Gelukkig voor Jacob heeft hij, zoals altijd, zijn campingmatje bij zich waardoor hij er geen last van heeft. Gabrielle neemt nooit een campingmatje mee en heeft vannacht dus niet best geslapen. Tegen 8.00 uur staan we op waarna we in het restaurant bij het hotel gaan ontbijten. Het ziet er wel aardig uit, maar er is, net als gisterenavond, verder niemand. Het ontbijt smaakt goed, kosten 260 pesos.

Nadat we wat spullen gepakt hebben lopen we eerst naar een bank (Banamex ) met een geldautomaat om geld te pinnen. Maar daar staat zo'n enorme rij dat wij schatten dat het wel een half uur kan duren voordat wij aan de beurt zijn. Dus tellen we ons geld nog eens. We hebben nog bijna 1.000 pesos, dat moet tot het avondeten genoeg zijn. We besluiten niet in de rij te gaan staan en het vanmiddag nog een keer te proberen.

De haven (Muelle General) van Pátzcuaro
De haven (Muelle General) van Pátzcuaro

We lopen naar de parkeerplaats waar onze auto staat en betalen, dankzij het stempeltje van ons hotel, geen 50 pesos maar 20 pesos parkeergeld. Het is 10.30 uur als we vertrekken en 10 minuten later staan we op het parkeerterrein bij de (veer)boten (Muelle General) naar Janitzio, een eilandje in het meer Lago de Pátzcuaro. We betalen 10 pesos parkeergeld en parkeren onze auto.

Net als zoveel dingen hier in de buurt ziet het er hier ook een beetje verlopen uit. We kijken even rond en vinden al snel het loketje waar we kaartjes voor de (veer)boot kunnen kopen, kosten 50 pesos per persoon. Vervolgens lopen we naar de boten en stappen in de boot waar al wat mensen in zitten. Het voelt allemaal een beetje als een openbare bus op het water, we hebben het gevoel dat de boten niet op tijd varen, maar gewoon gaan op het moment dat de boot min of meer vol is.

De mariachiband op onze veerboot
De mariachiband op onze veerboot

We hebben mazzel, we hoeven maar een paar minuten te wachten voordat onze boot vertrekt. Maar, we zijn nog maar een paar meter van de wal of we gaan we al weer terug, er moet nog een mariachiband mee. Deze mariachiband is niet op reis, zij gaan mee om tijdens de reis een paar liedjes te spelen en zo wat geld te verdienen. De boottocht duurt ongeveer een half uur en vlak voordat we bij het eiland Janitzio zijn krijgen we nog een (heel kort) showtje van een groepje vissers. Uiteraard komen ze vervolgens met de pet langszij om een paar pesos op te halen.

Nadat we uitgestapt zijn kiezen we op de gok een weg omhoog in de hoop dat we zo bij het beeld van Morelos komen. Onderweg zien we vooral heel veel souvenirwinkeltjes en stoppen we zo nu en dan om van het uitzicht over het meer en de omgeving te genieten. Om bij / in het beeld te mogen moeten we 10 pesos per persoon betalen en 5 pesos voor Meike. Alleen krijgen we voor Meike geen kaartje, dus . . . . Op het terrein bij het beeld is trouwens ook een, beetje verlopen, speeltuintje.

Het eiland / dorp Janitzio in het meer Lago de Pátzcuaro
Het eiland / dorp Janitzio in het meer Lago de Pátzcuaro

Wij gaan in het beeld kijken en dat is veel leuker dan verwacht. We kunnen niet alleen helemaal omhoog, maar de muren zijn aan de binnenkant beschilderd en vertellen zo het verhaal van de Mexicaanse onafhankelijkheidsoorlog. Het laatste stukje van de klim naar boven gaat over een wat kleiner trappetje en helemaal boven, in de vuist van Morelos, is heel weinig ruime. Gelukkig zijn er geen andere mensen zodat we toch even op ons gemak van het uitzicht kunnen genieten.

Als we weer beneden zijn mag Meike een poosje in het speeltuintje spelen waarna we naar een restaurantje met uitzicht gaan om te lunchen. We moeten even zoeken naar het goede restaurant / de juiste trap, om op het terrasje te komen dat we van boven hebben gezien. Maar het lukt en we eten heel behoorlijk, kosten 200 pesos.

Het uitzicht vanaf (vanuit) het beeld van Morelos
Het uitzicht vanaf (vanuit) het beeld van Morelos

Hierna lopen we via een andere route, met aan beide kanten vooral souvenirwinkeltjes en restaurantjes, terug richting de boot. We stoppen nog even bij een kerkje en vragen ons vooral af waar al die restaurantjes hun geld mee verdienen. Ondanks dat we op het water heel wat veerboten zien, zien we op het eiland weinig toeristen.

De veerboot die ons terug brengt naar onze auto stopt niet bij de vissers, maar we hebben wel een, ander, mariachibandje aan boord. Om 15.00 uur zitten we weer in onze auto. We zijn ruim vier uur weg geweest waarvan een iets van drie uur in / op Janitzio zijn geweest. Het was wel een leuk tripje maar naast het beeld van Morelos en heel veel souvenirwinkeltjes is er in / op Janitzio niet veel te zien, al schijnt dit tijdens de Día de Muertos anders te zijn.

De lokale vissers geven een showtje
De lokale vissers geven een showtje

Terug in de auto rijden we naar de archeologische site van Tzintzuntzán, één van de drie archeologische sites in de buurt van Pátzcuaro. Dit is 20 minuten rijden en het is maar goed dat het niet verder is. De entree is 46 pesos per persoon, maar er is eigenlijk heel weinig te zien. Het interessantst is eigenlijk het gastenboek. Terwijl wij een minuut of tien op ons wisselgeld staan te wachten, zien we dat het hier op zondag, als de toegang voor inwoners van Mexico gratis is, veruit het drukst is. Op andere dagen komen er per dag gemiddeld ongeveer vijf groepjes van ± 2 personen.

Om 16.00 uur stappen we weer in onze auto en rijden we naar het dorpje Tzintzuntzán. We rijden een rondje door het centrum en zien een dorpje dat niet veel voorstelt. Er is echter wel een groot ex-klooster, Ex-Convento de San Francisco. Bij de ingang van dit klooster staan ook behoorlijk wat kraampjes met van alles en nog wat. We overwegen even om hier te stoppen en te gaan kijken. Maar we willen vandaag ook nog een rondje door Pátzcuaro lopen en dus besluiten we om toch maar terug te rijden naar ons hotel. Mocht je trouwens op zoek zijn naar een stenen beeld(je) dan is een bezoekje aan Tzintzuntzán misschien zo gek nog niet, langs de weg het dorp in zien we een enorme hoeveelheid stenen beelden staan.

De archeologische site van Tzintzuntzán
De archeologische site van Tzintzuntzán

Om 16.30 uur staan we weer op parkeerplaats in Pátzcuaro. Nu willen we eerst geld halen, maar de eerste geldautomaat, bij een Banamex, wil ons geen geld geven. Gelukkig zijn we de enigen die geld willen halen en zijn we vanochtend niet in de lange rij gaan staan. We weten nog een andere geldautomaat, van de Bancomer, daar zijn we ook de enigen en die geldautomaat wil ons wel geld geven.

Hierna lopen we naar de Casa de los Once Patios. Casa de los Once Patios is een soort winkelcentrumpje, van veel meer dan once (11) winkeltjes, in een erg fraai opgeknapt stukje Pátzcuaro. Hier zitten diverse erg aardige winkeltjes met souvenirs, stoffen, beschilderd koper, etc. Er hangt hier een heerlijke rustige sfeer en wij kijken op ons gemak een beetje rond.

Een pandje ergens in Pátzcuaro
Een pandje ergens in Pátzcuaro

Net als ieder beetje dorp in Mexico heeft Pátzcuaro meerdere kerken en na ons bezoek aan de Casa de los Once Patios lopen we een rondje langs enkele van deze kerken. Eerst kijken we even in de Templo del Sagrario, hierna lopen we langs de Templo de la Compañia de Jesús, die volgens ons niet meer gebruikt wordt, er zitten enkele kapotte ramen in. Maar de vele zwaluwen die nesten onder de overstek van het dak hebben gemaakt vinden dat volgens ons prima.

Vervolgens kijken we even in de Basílica de Nuestra Señora de la Salud. De binnenkant van deze basiliek ziet er erg netjes uit. Als laatste gaan we even kijken bij de Templo del Santuario de Guadalupe waar net een dienst ter ere van een quinceañera (meisje dat 15 geworden is) aan de gang is.

De Templo del Sagrario in Pátzcuaro
De Templo del Sagrario in Pátzcuaro

Nadat we ons portie kerken voor dit weekend gezien hebben, lopen we eerst naar ons hotel om wat extra kleren te halen / aantrekken waarna we naar restaurant El Mirador gaan om te eten. We zijn gisterenavond langs dit restaurant gelopen en je zou er een aardig uitzicht moeten hebben.

Tegen 19.00 uur zoeken we een tafeltje uit in het restaurant waar verder niemand zit. Er zijn echter wel enkele tafeltjes die niet helemaal schoon zijn, we zijn vandaag dus in ieder geval niet de eerste gasten. Het uitzicht is best aardig, maar niet spectaculair. Het eten is hier trouwens wel wat beter, net iets meer smaak, dan gisterenavond, maar het is ook ongeveer de helft duurder. Vanavond betalen we 620 pesos.

Een klein stukje van de markt in Pátzcuaro
Een klein stukje van de markt in Pátzcuaro

Als we het eten op hebben twijfelen we nog even over een bakkie koffie, maar we besluiten dat in het restaurant bij het hotel te drinken, het zou namelijk wel eens kunnen gaan regenen. En ja hoor, terwijl we teruglopen naar ons hotel begint het te regenen. Dat koffie drinken in het restaurant bij ons hotel valt trouwens niet mee, het apparaat is stuk, en een glas wijn zit er ook niet in, ze schenken geen wijn.