Dag 1: Met de auto vanuit Mexico Stad naar Pátzcuaro
Voordat we weg gaan, gaan we vanochtend eerst naar de school van Meike. Het is vandaag de een-na-laatste vrijdag van dit schooljaar en dus is vandaag het "einde van het schooljaarfeest". Dit betekent dat de kinderen verkleed naar school gaan, enkele liedjes zingen en een toneelstukje opvoeren. Hierna is er van alles te eten en te drinken zodat iedereen nog een poosje blijft hangen. Wij gaan om even na 12.00 uur weer naar huis.

Thuis pakken we onze spullen in, eten we nog een kleinigheidje en om 13.20 uur rijden we de parkeergarage uit. De reis verloopt voorspoedig, meer dan de helft van de route hebben we al eens gereden en is dus min of meer bekend terrein. Na ruim een uur rijden komen we op een vierbaansweg (55D) tussen twee snelwegen (de 55 en de 15) terecht. Een eindje verderop stoppen we bij een benzinepomp met een Oxxo om te tanken en om twee koffie en een chocomel te kopen. Even later rijden we de snelweg (15) richting Morelia en Guadalajara op. Dit is een redelijk rustige snelweg.

Onderweg kunnen we goed zien dat het regenseizoen een poosje geleden begonnen is, alles is heerlijk groen. Om 16.15 uur rijden we de snelweg af en rijden we langs het vliegveld van Morelia richting Morelia waar we dwars doorheen moeten. Vlak voor Morelia komen we bij de negende, en laatste, tolpoort van vandaag. In het totaal betalen we vandaag 449 pesos tol.

De binnenplaats van Hotel la Parroquia in Pátzcuaro
De binnenplaats van Hotel la Parroquia in Pátzcuaro

Het kost ons een half uur om aan de andere kant van Morelia te komen, waarna we er nog een half uur over doen om in Pátzcuaro te komen. In Pátzcuarco stuiten we een paar honderd meter voor ons hotel op de markt waardoor we terug moeten en een stukje moeten omrijden. Uiteindelijk is het 17.50 uur als we onze auto voor ons hotel, Hotel la Parroquia, parkeren.

We checken in en betalen 1.398 pesos voor twee nachten. Voor zover wij kunnen zien voldoet het hotel redelijk aan onze verwachtingen. Alleen de gratis parkeerplaats ontbreekt, maar we krijgen wel 60% korting op een openbare parkeerplaats iets verderop.

De bibliotheek (Ex-Convento de San Agustín) van Pátzcuaro
De bibliotheek (Ex-Convento de San Agustín) van Pátzcuaro

Rond 18.15 uur gaan we op stap, we lopen een rondje om het plein, Plaza Gertrudis Bocanegra, waar ons hotel aan staat en kijken even in de openbare bibliotheek. De bibliotheek zit in een oude kerk / klooster, Ex-Convento de San Agustín, en ziet er erg fraai uit. Veel boeken zijn er echter niet, maar Meike vindt er wel een Engelstalig kinderboekje. Hierna lopen we naar het andere grote plein van Pátzcuaro, Plaza Vasco de Quiroga.

Onderweg zien we best een aardig dorpje. Toen we met de auto naar het hotel reden vonden we het een behoorlijk armoedig dorp en vroegen we ons een beetje af wat we hier deden. Maar we krijgen nu het gevoel dat we toen door het slechte (noordelijke) deel van het dorp reden. Nu zien we enkele aardige pleintjes, veel hotels en diverse aardige restaurantjes. Het enige wat een beetje ontbreekt zijn veel winkels met souvenirs, we zien er maar enkele, en dat vinden we prima. Verder valt het ons op dat er met name rond de Plaza Vasco de Quiroga diverse koffiezaakjes zitten.

De Plaza Vasco de Quiroga in Pátzcuaro
De Plaza Vasco de Quiroga in Pátzcuaro

Om even na 19.00 uur gaan we eten bij restaurant La Surtidora. Dit ziet er van binnen erg leuk uit en het is er nogal druk, dus het moet goed zijn. Het eten is goed genoeg, maar zeker niet perfect. Wat verder een beetje raar is, is dat we twee borden champignonsoep bestellen en dat die behoorlijk verschillend smaken, in het ene bord zit veel meer peper dan in het andere. Tegen 20.30 uur betalen we 420 pesos waarna we via een andere route teruglopen naar ons hotel. Onderweg zien we enkele dingen waar we morgen, als het licht is en de winkels open zijn, nog een keer heen willen.

De avond valt over Pátzcuaro
De avond valt over Pátzcuaro

Om 21.00 uur zijn we terug in het hotel waarna we Meike in bed leggen en zelf beneden nog een bakkie koffie gaan drinken. Hierbij valt het ons op dat we een heel behoorlijke internetverbinding hebben, het is niet zo snel als thuis, maar zeker genoeg om onze mail te bekijken en een beetje te internetten.