Conclusies / tips
Op 17 en 18 maart 2012 zijn we samen met Els naar het park geweest waar een groot deel van de wereldpopulatie monarchvlinders overwintert. Voor een overzicht van waar we dit weekend precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen inclusief enkele tips.

Het hotel

Wij hebben in hotel La Casa de los Recuerdos in Zitacuaro geslapen, en betaalden daar 2.250 pesos voor twee kamers. Wat erg lekker aan dit hotel was, is dat het op ongeveer 1.900 meter ligt waardoor het 's avond redelijk aangenaam bleef. Verder was het wat ons betreft een prima hotel, we hadden twee nette kamers, er was een prima parkeerplaats voor onze auto, op het terras was draadloos internet en ondanks dat we er officieel niet konden ontbijten hebben we dat er wel gedaan.

De attracties

De grote attractie van dit weekend waren de monarchvlinders. En eigenlijk viel dat niet mee. Maar dat komt misschien doordat we er ons te veel van voorgesteld hadden. Aan de andere kant mogen we helemaal niet klagen, we hebben namelijk ook mensen gesproken die eigenlijk alleen maar slapende vlinders hebben gezien terwijl wij ze wel redelijk uitgebreid hebben zien vliegen. Wat vooral tegenviel was dat de bomen waar de vlinders in zaten een stukje van het pad stonden zodat we ze niet van heel dichtbij konden bekijken.

Er schijnen in Santuario de la Mariposa Monarca meerdere plekken te zijn waar je naar de vlinders kunt kijken, wij zijn naar Santuario Sierra Chincua geweest. Vanaf de parkeerplaats (op ± 3.270 meter) moesten we bijna anderhalf uur lopen voordat we bij de vlinder waren die 400 meter lager zaten. Wij hadden hier niet op gerekend. Wat ons betreft kan je dit beter beschouwen als een stevige bergwandeling van twee keer anderhalf uur waarbij je op het keerpunt wat monarchvlinders kunt kijken. Onze gids vertelde wel dat ze in december / januari dichter bij zitten.

In principe kan je vanuit Mexico Stad prima in één dag heen en weer rijden naar de monarchvlinders. Wij hebben dat niet gedaan en hebben de tweede dag de Grutas de Tziranda en de archeologische site San Felipe los Alzati bezocht. Geen van beiden zijn ze de reis van uit Mexico Stad waard, maar wij zaten al in Zitacuaro en dan zijn dit best aardige dingen om even naar toe te gaan.

We hadden graag ook één of meerdere watervallen in Tuxpan bezocht, maar omdat we daar geen bordjes van gezien hebben, zijn we daar niet geweest. Als we daar echt heen hadden gewild, hadden we dit, zoals zo vaak wanneer je in Mexico naar wat minder bekende attracties wilt, beter moeten voorbereiden / beter moeten uitzoeken waar die dingen precies zaten.

Algemene indruk

Alles bij elkaar hebben wij een prima weekend gehad. We hebben wat aardige dingen gezien en doordat we niet in bijvoorbeeld Angangueo, op bijna 2.600 meter, een hotel hadden maar in het veel lager gelegen Zitacuaro hadden we 's avonds geen last van de kou, maar gewoon lekker weer.

Websites

Mocht je ook naar de monarchvlinder willen gaan kijken, dan heb je misschien iets aan deze websites:
- De website van het park met monarchvlinders (Santuario de la Mariposa Monarca)
- Santuario Sierra Chincua (de locatie waar wij geweest zijn)