Conclusies / tips
Op 4 en 5 juni 2011 zijn we naar Malinalco en Chalma geweest. Voor een overzicht van waar we dit weekend precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen inclusief enkele tips.

Het hotel

In Malinalco heb je redelijk wat hotels, maar in het weekend blijken deze redelijk vol te zitten. Als je in het weekend naar een specifiek hotel wilt kan je dat dus maar beter reserveren. Verder heb je er vooral zogenaamde boetiekhotels, relatief kleine, luxe en dure hotels. Wij hebben geslapen in Sana Mónica, dit is een relatief standaard Mexicaans hotel. Het is schoon, maar verwacht geen nette witte muren. Wel hadden we voor 550 pesos een ruime kamer met twee tweepersoonsbedden. De douche werkte prima, maar was wel een beetje krap en met een douchegordijntje zoals je dat vaak ziet in hotels in deze prijsklasse.
De bedden waren prima en gebouwd op een manier zoals we wel vaker in dit soort hotels in Mexico gezien hebben. Je metselt een paar muurtjes waar je wat planken op legt en op die planken leg je een springboxmatras. Slaapt prima en is lekker makkelijk in het onderhoud. Het verschuiven van het bed is echter onmogelijk. Wat wij verder erg konden waarderen is dat er gratis internet was. Wel hebben wij de indruk dat breedband internet pas sinds enkele maanden in Malinalco verkrijgbaar is.

Het eten

Malinalco en Chalma zijn plaatsen waar vrijwel alleen Mexicaanse toeristen komen. Verwacht er dus geen op Europeanen / Amerikanen gerichte restaurantjes etc. Dit neemt niet weg dat je in Malinalco behoorlijk wat restaurantjes hebt en als je goed zoekt is er echt van alles en nog wat te vinden. Oftewel, in Malinalco kan je, als je het weet te vinden, prima eten en drinken. In Chalma is de situatie volgens ons wat anders, we vermoeden dat 90% van de toeristen daar in een stalletje langs de weg eet.

De attracties

We hebben dit weekend in Malinalco geslapen en dat is zonder meer een stuk beter dan slapen in Chalma. Chalma stelt als dorp niet zoveel voor. Bijna alle mensen die naar Chalma komen, doen dat omdat ze op bedevaart zijn. Daarnaast heb je enkele mensen, zoals wij, die naar Chalma komen om het gebeuren rond deze bedevaartgangers te bekijken. Voor de rest is er in Chalma niet veel te beleven.
Malinaco is een heel aardig Mexicaanse dorpje. Het heeft een leuke Zócalo en redelijk wat restaurantjes, etc. Uiteraard ontbreekt ook hier de kerk niet. Maar de echte attractie in Malinalco is natuurlijk de ruïne van de piramide. Het is geen grote piramide, maar er is genoeg te zien om het allemaal de moeite waard te maken en vanaf de piramide heb je een prima uitzicht over Malinalco.

Algemene indruk

Al met al hebben we twee leuke dagen gehad. Er zijn ook mensen die vanuit Mexico Stad in één dag heen en weer rijden naar Malinalco, wij vinden dat, zeker met Meike erbij, iets te veel van het goede. En zo konden we op de terugweg mooi even in Chalma kijken en hoefden we ons nergens te haasten.