Conclusies / tips
Van zaterdag 16 tot en met maandag 18 maart 2014 zijn we naar Ixtapan de la Sal, een dorpje dat tussen Toluca en Taxco ligt, geweest. Voor een overzicht van waar we dit weekend precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen inclusief enkele tips.

Het hotel

Voor de verandering hebben we deze keer in een hotel van een grote internationale keten, het Marriott, geslapen. Niet dat we dit per sé wilden, maar dit leek het hotel in Ixtapan de la Sal met het beste zwembad.

Het inchecken was wat ons betreft een ramp. Met name het openen van een voucher, zodat we niet telkens hoefden te betalen als we ergens wat aten of dronken, ging vreselijk moeizaam. Verder klopten de rekeningen van de restaurants zelden, meestal in ons voordeel. En wat we niet begrijpen is dat het openen van een voucher erg lastig was, maar we vervolgens wel ruim 1.000 pesos meer konden aftekenen dan we van te voren betaald hadden. Als ze er dan toch op vertrouwen dat we het verschil bij het uitchecken betalen, kunnen ze de voucher wel wat eenvoudiger afgeven.

Wat onze kamer betreft vinden wij het Mariott in Ixtapan de la Sal een prima hotel. De kamer is niet duur, 117 USD per nacht, lekker ruim en netjes ingericht. Het is gewoon een fijne comfortabele kamer. Het enige minpuntje aan de kamer is dat het water van de douche soms ineens een stuk heter of kouder wordt en dat vinden wij niet prettig.

Wat voorzieningen betreft is er van alles te doen. Er zijn twee zwembaden, een speeltuintje, een skelterbaan, een voetbalveldje, etc. De zwembaden zijn op zich goed, maar 's morgens is het water wel een beetje fris en wij waren er in maart als het al lekker warm is. Dus of het in december ooit warm genoeg wordt om lekker te kunnen zwemmen, dat durven wij te betwijfelen. Wat we verder een beetje bijzonder vonden was dat de skelters, trapautootjes, 40 pesos voor een half uurtje kosten.

Wat eten en drinken betreft hoef je in het Marriott in Ixtapan de la Sal niets te kort te komen. Er is een winkeltje wat ook dienst doet als een soort café / snackbar waar je koffie, flesjes drinken en wat eenvoudig eten kunt kopen. De opties voor eten en drinken rond het zwembad zijn goed en er zijn drie restaurant waarvan er meestal één of twee open zijn. Het enige nadeel is de prijs van het eten, we vinden het duur.

De restaurants

Naast de restaurants in het hotel hebben we maar één keer ergens anders gegeten. Net als de vorige keer, in juli 2012, vonden we het lastig om een aardig restaurantje in Ixtapan de la Sal te vinden. Maar het zaakje dat we uiteindelijk vonden had wel lekkere torta's, onze favoriete Mexicaanse lunch.

De attracties

We hebben dit weekend niet alleen in het hotel gezet, we hebben de Grutas de la Estrella bezocht, een rondje door Ixtapan de la Sal gelopen en zijn naar de Nevado de Toluca geweest.

De Grutas de la Estrella zijn gewoon leuk en zonder meer een aanrader als je in de buurt bent of er min of meer langskomt op weg naar Taxco.

Of het dorpje Ixtapan de la Sal leuk is, durven we eigenlijk niet goed te zeggen. Deze keer hebben we ons er prima vermaakt. Er was een uitgebreide markt, een kleine kermis, allerlei dans en muziek en een optocht van bereden paarden die gezegend werden. Maar het zou best kunnen dat dit toevallig was, die optocht van bereden paarden zal vast niet ieder weekend plaatsvinden. Toen we in juli 2012, op een vrijdag, door Ixtapan de la Sal reden, vonden we het een net, maar ook redelijk saai, dorp.

De Nevado de Toluca is een vulkaan en daar heb je eigenlijk alleen wat te zoeken als je de tijd en de conditie hebt om een paar uur boven de 4.000 meter te wandelen. Vanaf de verharde weg is het nog een half uur over een onverharde weg hobbelen naar de parkeerplaats en daarna moet je nog ruim 500 meter omhoog lopen voor je op de top, op 4.680 meter, bent. Wij hadden helaas geen tijd voor deze wandeling, maar het lijkt ons best een aardige wandeling / klim.

Algemene indruk

Al met al hebben we een heel aardig weekend gehad. Er was meer te doen / zien dan we verwacht hadden. Wat een beetje jammer was, was dat we in het hotel veel gedoe hadden met het betalen. Het openen van een voucher ging zeer moeizaam en vervolgens klopte bijna alle rekeningen niet, gelukkig meestal in ons voordeel. Verder was het wat ons betreft, zeker 's morgens, eigenlijk net niet warm genoeg om lekker in of naast het zwembad te liggen.

Websites

Mocht je ook naar Ixtapan de la Sal en omgeving willen, dan heb je misschien iets aan deze websites:
- Algemene informatie over Ixtapan de la Sal
- Algemene informatie over Ixtapan de la Sal
- Parque Acuático Ixtapan de la Sal