Dag 3: Via Salto de San Antón en Xochicalco terug naar huis
Salto de San Antón, een waterval midden in Cuernavaca
Salto de San Antón, een waterval midden in Cuernavaca
Ook vandaag mogen we van Meike tot iets over 8.00 uur slapen, al lukt dat slapen deze keer niet echt geweldig. Nu we weten dat we in het hotel een klein ontbijtje kunnen krijgen eten we dat voordat we onze laatste spullen in pakken en naar onze auto lopen. Hierna rijden we naar de Vips voor ons tweede ontbijt van deze dag, kosten 270 pesos. Ondanks dat het er op de kaart allemaal erg aantrekkelijk uitziet valt het eten in het echt toch weer tegen, iets wat wij wel vaker hebben bij de Vips. Meike is echter heel blij met de Vips, ze hebben er een glijbaan.

Om iets voor 11.00 uur hebben we het ontbijt eindelijk op en gaan we op zoek naar Salto de San Antón, een waterval. Dit is, net als onze wandeling door de kloof van gisteren, een wat onbekendere attractie in Cuernavaca en we hebben flink moeten zoeken om er achter te komen waar dat ding precies zou moeten zijn. Maar we hebben ons huiswerk goed gedaan, onze gps brengt ons zonder problemen waar we zijn moeten, een klein pleintje waar we de auto kunnen parkeren.
We weten dat we goed zitten omdat we een bordje zien, maar het is niet meteen duidelijk waar we precies heen moeten. Zodra we uitstappen verandert dit, we kunnen de waterval namelijk horen. We lopen door een hek en komen op een paar trappen die ons naar de waterval brengen. Op zich is het wel raar, zo'n grote waterval midden in een stad.
Wat een beetje jammer is, is dat een (groot) deel van het pad afgesloten is. Het afgesloten pad had ons achter en aan de andere kant van de waterval gebracht. Nu zitten we na 20 minuten weer in de auto.

In dik drie kwartier rijden we naar Xochicalco dat een eindje ten zuiden van Cuernavaca ligt. Xochicalco is een oude stad uit de periode 700 - 900 A.D. en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Teotihuacan en Monte Alban in Oaxaca.
Bij aankomst moeten we een beetje zoeken naar de ingang en als we die gevonden hebben wil de meneer die daar zit kaartjes zien. Maar het is zondag zeggen we (op zondag zijn alle musea etc. in Mexico gratis). Ja, zegt de meneer, maar niet voor buitenlanders. Dat klopt, we hebben dat wel eens gelezen. Maar wij hebben als inwoners van Mexico een pasje dat dienst doet als identiteitskaart en als we dat laten zien mogen we toch gratis naar binnen.

Xochicalco gezien vanaf het bijbehorende museum
Xochicalco gezien vanaf het bijbehorende museum

Inmiddels is dit de achtste keer (als we goed geteld hebben) dat we een dergelijke attractie bezoeken. Zoals zo vaak ligt ook Xochicalco boven op een berg en dus hebben we vanaf het complex een mooi uitzicht op de omgeving. En net zoals alle andere keren is er niet veel meer over van het origineel en dus zien wij vooral enorme hopen stenen.
Xochicalco maakt echter wel indruk want het is een van de grootste ruïnes van dit soort die we tot nu toe gezien hebben. Verder zien we één pand (of wat daar nog van over is) waar nog enorm veel reliëf op zit. Zodra we dit zien vermoeden wij dat het nep / nagemaakt is. Later lezen we in een boek dat het toch origineel zou moeten zijn, wij betwijfelen dit.

Na drie kwartier hebben we het wel gezien en rijden we naar het bijbehorende museum. Daar staan allerlei dingetjes die men tijdens de opgravingen hier gevonden heeft. Voor ons leken lijkt wat we hier zien veel op wat je in soortgelijke musea bij soortgelijke attracties ziet. Voor de rest is het een net museum en heb je vanaf het museum een erg aardig uitzicht op de ruïne.

Is dit authentiek of niet ? ! ?
Is dit authentiek of niet ? ! ?

Rond 13.45 uur hebben we het allemaal wel gezien en beginnen we aan de reis terug naar huis. Jacob heeft hiervoor iets nieuws bedacht. Google maps gaf gisteravond namelijk een andere route naar Xochicalco aan dan onze gps. Nu wil hij proberen om via de route die Google maps aangaf terug te rijden.
Helaas neemt hij al vrij snel een verkeerde afslag waardoor we op een gegeven moment moeten draaien, maar verder is het geen probleem om deze alternatieve route te vinden / volgen. We hebben echter duidelijk een slechtere weg dan op de heenweg en op een gegeven moment moeten we een flink stuk door een stad rijden. Hierdoor is dit zeker niet de snelste route.

Vlak voordat we bij de snelweg zijn stoppen we nog even om bij een Oxxo wat koffie en bij de Subway die er naast zit wat brood te kopen. Het is inmiddels 14.25 uur en dus helemaal tijd voor een lunch.

De alternatieve route is minder snel, maar doordat we nu een stuk dichterbij Cuernavaca op de tolweg komen hoeven we nu geen 38 pesos, zoals op de heenweg, maar slechts 11 pesos tol te betalen. Dat is uiteraard exclusief de 86 pesos tol die we vlak voordat we Mexico Stad inrijden moeten betalen.

Helaas besluit Meike vlak voor die laatste tolpoort dat ze moet plassen en wel meteen waardoor ze voor het eerst (en hopelijk ook voor het laatst) in de auto in haar broek plast. Gelukkig is er na de tolpoort ruimte om te stoppen zodat we alles een beetje schoon kunnen maken. Voor de rest verloopt de reis zonder problemen en om iets voor 16.30 uur zijn we weer thuis.