Conclusies / tips
Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 januari 2013 we samen met de ouders van Gabrielle naar Cocoyoc, Oaxtepec en Tlayacapan geweest. Voor een overzicht van waar we dit weekend precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen inclusief enkele tips.

Cocoyoc, Oaxtepec en Tlayacapan staan in geen enkele van onze reisgidsen (Lonely Planet, Rough Guide, Frommer's en Eye Witness). Dat we hier toch heen geweest zijn komt omdat Tlayacapan een Pueblo Mágico is en we een speciale uitgave van México Desconocido over Pueblos Mágicos hebben gekocht. Dankzij dit "tijdschrift" en de uitgave in dezelfde serie over de Ruta de los Conventos de Morelos en wat informatie die we op het internet vonden, wisten we van te voren een beetje wat we konden verwachten.

Het hotel

Van de drie dorpen Cocoyoc, Oaxtepec en Tlayacapan is Cocoyoc zeker niet het aantrekkelijkste dorp. Dat we toch in Cocoyoc zijn gaan slapen komt omdat Cocoyoc het laagst ligt (±300 meter lager dan Tlayacapan) en het daar dus het warmst is. Achteraf hebben we hier helemaal geen spijt van. Ons hotel, Hotel Quinta Paraíso Cocoyoc, is gewoon een prima hotelletje. De kamers zijn ruim genoeg en schoon en de douche doet het goed.

Het zwembad van dit hotel is typisch zo'n klein hotelzwembad, te klein om in te zwemmen, maar prima voor kinderen om in te spelen. Verder is er niet echt een restaurant, maar er loopt (meestal) wel een vrouw rond die voor wat te eten en drinken zorgt. Wij hebben hier geen gebruik van gebruik, maar andere gasten van het hotel wel. Er zou internet moeten zijn, maar wij kregen wel verbinding met het draadloze netwerk maar niet met het internet. Of dit aan het hotel lag of aan de internetprovider, dat weten wij niet, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat het aan de internetprovider lag.

Het voor de hand liggende andere hotel in Cocoyoc is Hotel Hacienda Cocoyoc. Dit is echter veel duurder en de standaard kamers zijn er, voor zover wij hebben kunnen zien, niet echt beter. De sfeer is er echter wel totaal anders en er zijn veel meer voorzieningen, vier restaurants, vier zwembaden, een speeltuintje, een grote tuin en aan de andere kant van het hek een golfbaan. Wij vinden dit het prijsverschil niet waard en ook hier heeft men hooguit op een enkele plek internet, in de restaurants waar wij gezeten hebben was zelfs geen draadloos netwerk aanwezig.

De restaurants

In Cocoyoc heb je naast vele lokale restaurantjes niet zo veel andere restaurants. Het enige alternatief dat er volgens de mensen van ons hotel is, zijn de restaurants van Hotel Hacienda Cocoyoc, en daar kan je ook eten als je er niet slaapt. Wij hebben hier vier keer gegeten en in tegenstelling tot de kamers vonden we het eten hier niet duur.

In Tlayacapan, duidelijk het leukste dorpje van de drie, hebben we wat meer aardige restaurantjes gezien. Het ene, Restaurante El Mirador, had een wat beter uitzicht terwijl het andere, Restaurante Emilianos, wat ons betreft wat beter eten had. Al met al hebben we dit weekend prima gegeten en gedronken.

De attracties

Goed beschouwd is er in Cocoyoc, Oaxtepec en Tlayacapan niet veel bijzonders te doen. Je kunt er een paar oude kloosters bekijken en vooral in Tlayacapan behoorlijk winkelen / souvenirs kopen. Dit wisten we van te voren en was voor ons geen probleem. De grootste attractie van deze drie dorpen is wat ons betreft dat ze een stuk (tot 1.000 meter) lager liggen dan Mexico Stad. Hierdoor is het op dagen dat het in Mexico Stad nogal fris is in deze dorpen gewoon lekker warm. Dat was voor ons de reden om hier heen te gaan en daar hebben we erg van genoten.

Algemene indruk

We waren vooral op zoek naar wat warmer weer en dat is erg goed gelukt. Hierdoor en doordat we een prima hotelletje hadden, in Hotel Hacienda Cocoyoc prima konden eten en Tlayacapan best een aardig dorpje is, hebben we een prima weekendje gehad.