Wandelen in en rond Mexico Stad, Atizapán de Zaragoza
Dat wij ooit in Atizapán de Zaragoza zijn gaan wandelen is te danken aan Roeland, een squashvriend van Jacob. Op een gegeven moment vroeg Roeland wie er zin had om mee te gaan wandelen. Dat leek Jacob wel wat en zo gingen Jacob, Roeland en Sultan, de herdershond van Roeland, op zaterdag 3 oktober 2011 voor het eerst op stap. Dit is meteen de enige keer dat Jacob een apart verslag heeft geschreven van een wandeling in dit gebied.

Dat Roeland mensen uitnodigde om bij hem te komen wandelen komt omdat hij tijdens zijn wandelingen met Sultan een riviertje, de Rio Xinte, had ontdekt waar je prima langs kunt wandelen. Het is namelijk niet zo dat er in Atizapán de Zaragoza een mooi wandelpad of zo ligt, nee, het is hier net als overal in Mexico, er zijn paadjes waar je over kunt wandelen en je moet zelf de route maar een beetje uitzoeken. Het door Roeland ontdekte pad langs het riviertje was een mooi begin en is nog steeds de hoofdroute van de wandelingen die we hier maken.

De Rio Xinte
De Rio Xinte

De eerste zes wandelingen hebben we het pad langs de Rio Xinte op verschillende manieren gecombineerd met het op- en aflopen van de bergen aan de zuidoost kant van dit riviertje. Zo ontdekten we niet alleen diverse aardige paadjes, maar ook een waterval, een verlaten zwembad, enkele verlaten gebouwen en diverse zandwegen. We proberen iedere keer iets anders te lopen, dit niet alleen voor de afwisseling, maar ook om het gebied verder te verkennen.

Tijdens de zevende wandeling zijn Jacob en Roeland voor het eerst de Rio Xinte overgestoken. Het eerste stuk van hun wandeling aan de overkant was niet echt geweldig, maar op een gegeven moment vonden ze een mooi pad door een erg aardig bos. Een pad dat we sindsdien nog meerdere keren hebben gelopen.

Herfstkleuren in januari
Herfstkleuren in januari

Tijdens de achtste wandeling vonden Jacob en Roeland een mooie brug over de Rio Xinte en hoefden ze niet meer via wat stenen het riviertje over te steken, iets wat tijdens het regenseizoen vrijwel niet te doen is zonder natte voeten te krijgen. De vorige wandeling hadden ze al wel een "brug" bestaande uit een boomstam en een touw gevonden maar deze nieuwe (??) brug, is toch een stuk prettiger in het gebruik.

Bij het uitbreiden van de wandelroute maken we graag gebruik van onze gps. Door al onze wandelingen met onze gps te registreren en met Google Earth uit te lezen kunnen we onder andere zien waar we geweest zijn en hoe ver we hebben gelopen. Verder kunnen we zo op Google Earth een beetje kijken hoe we een volgende keer zouden kunnen lopen. Door de vorige wandelingen op de gps te zetten kunnen we als we onderweg zijn zien waar we ongeveer zitten. Dankzij onze gps en de Rio Xinte zijn we nooit de weg kwijt geraakt en wisten we altijd ongeveer hoe ver het nog was om weer thuis te komen.

Als er niets anders is, is dit wel een aardige brug
Als er niets anders is, is dit wel een aardige brug

Wat onze wandelingen in Atizapán de Zaragoza erg aantrekkelijk maakt is dat we Roeland zijn huis als verzamel- / uitgangspunt kunnen gebruiken. Hij woont namelijk aan de rand van het gebied waar we wandelen. Een nadeel hiervan is dat hij in een fraccionamiento (Condado de Sayavedra), een soort dorpje met een hek er omheen, woont waardoor ons beginpunt geen openbaar beginpunt is. Inmiddels hebben we ontdekt dat dit gebied op een andere plek, bij het verlaten zwembad, zie het Google Maps kaartje bij praktische informatie, wel via een openbare weg te bereiken is. Er is daar zelfs een soort parkeerplaatsje waar je je auto kunt parkeren.

Deze openbare toegang wordt ook gebruikt door een mountainbike vereniging en diverse mensen met crossmotoren. Wij hebben over het algemeen weinig last van deze mensen al zijn de mountainbikers volgens de opmerkingen op deze website minder blij te zijn met de crossmotoren. Verder zien we regelmatig enkele ruiters al dan niet met enkele honden wat met name bij Sultan tot extra opwinding leidt. Andere wandelaars, anders dan enkele plaatselijke bewoners op weg van A naar B, zijn we nog niet tegen gekomen.

In september is alles mooi groen
In september is alles mooi groen

De komende tijd zullen we waarschijnlijk steeds langere wandelingen gaan maken omdat we onze wandelingen richting het zuidwesten willen verlengen. Verder is het zo dat er aan het begin / eind van onze route steeds meer gebouwd wordt / asfaltwegen worden aangelegd waardoor dit deel van onze wandelingen langzaam maar zeker minder interessant begint te worden.

Naast de bovenstaande foto's hebben we ook een fotoalbum gemaakt met een selectie van de foto's die we tijdens de diverse wandelingen hebben genomen. De foto's in het fotoalbum staan op chronologische volgorde waardoor je mooi kan zien hoe de omgeving er op de verschillende momenten in het jaar uitziet. Voor iedereen die meer wil weten hebben we een aparte pagina gemaakt met praktische informatie over alle wandelingen die we in Atizapán de Zaragoza hebben gemaakt.