Wandelen in en rond Mexico Stad, de Ajusco
Zo ziet de eerste helft van het pad er ongeveer uit
Zo ziet de eerste helft van het pad er ongeveer uit
Op 31 oktober 2009 is dit onze eerste echte wandeling in Mexico. We stappen om 8.00 uur in de auto en rijden richting de Ajusco, een berg ten zuiden van Mexico Stad. We hebben daar afgesproken met Henk. Hij is al bijna 100x de Ajusco opgelopen en deze keer gaan wij met hem mee.
Het weer was gisterenavond en vannacht erg slecht, maar nu is het droog. Toch is het dat we met Henk hebben afgesproken anders waren we niet gegaan.

Na ongeveer drie kwartier rijden, het is nergens druk, zijn we bij de afgesproken Y-splitsing. Stipt om 9.00 uur komt Henk ook aan. De twee anderen die mee zouden gaan hebben vanwege het slechte weer afgezegd, prima, dan gaan we het met zijn drieën proberen.
We rijden nog een paar kilometer verder waarna we onze auto's parkeren bij een van de vele restaurantjes die je hier langs de weg hebt. We trekken onze bergschoenen aan er rond 9.15 uur gaan we op stap.

De route is vandaag eigenlijk heel eenvoudig, we lopen de berg op, draaien om en lopen weer terug. Echter wij wonen om ongeveer 2.200 meter en onze wandeling brengt ons van ongeveer 3.150 meter tot net iets boven de 3.900 meter, en dat in minder dan 2,5 kilometer. Oftewel het is een behoorlijk steil pad, voor zover er überhaupt een pad is.

Helaas is Gabrielle vandaag niet helemaal lekker en na een half uur besluit ze te stoppen / terug te gaan. Het is allemaal net iets te veel. Na een kort overlegje besluiten we dat Jacob en Henk doorlopen.

Over het pad zelf is niet zo veel te vertellen, eerst gaat onze route over een rotsachtig pad met wat los liggende stenen onder bomen door. Iets over de helft verdwijnen de bomen en loop je door het gras. Dit kan ook anders, maar Henk loopt liever recht omhoog door het gras dan over een paadje met losliggende stenen.
De laatste paar honderd meter zijn de enige, buiten het stijgen, wat lastiger meters. Hier moet je een beetje over en tussen rotsblokken door klauteren, maar dat is redelijk te doen.

Als je heel goed kijkt zie je in de verte vlekje, dat is een kruis dat op de top van de Ajusco staat, daar moeten we dus heen
Als je heel goed kijkt zie je in de verte vlekje, dat is een kruis dat op de top van de Ajusco staat, daar moeten we dus heen

Tegen de tijd dat we boven komen, we zijn dan net geen twee uur op stap, is het gelukkig nog steeds droog, maar echt opengebroken is het niet. Op de top van de Ajusco kletst Henk wat met een andere groep van een mannetje of tien en eet Jacob op zijn gemak zijn brood op waarbij hij geniet van het uitzicht op de momenten dat de wolken / mist een beetje optrekt.
Ondertussen inspecteert Henk ook nog even "zijn" molen. Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Nederlandse Vereniging in Mexico heeft hij hier samen met 30 andere Nederlanders een "molen" neergezet. Helaas hebben vandalen inmiddels voor de tweede keer de wieken gesloopt.

Na een half uurtje beginnen we weer aan de afdaling waar we ongeveer even lang over doen als over de heen weg. Helaas vallen zowel Henk als Jacob een paar keer. Gelukkig houden ze er buiten wat smerige kleren en pijnlijke plekken niets aan over.

We komen ook enkele los lopende koeien tegen
We komen ook enkele los lopende koeien tegen

Als we weer beneden zijn is Gabrielle daar ook. Nadat de mannen verder waren gelopen heeft zij eerst nog een poosje op een steen gezeten waarna ze op haar gemak naar beneden is gelopen. Daar heeft zij een heerlijk dutje gedaan in de auto en nu voelt zich weer helemaal top.

We eten en drinken met zijn drieën nog even wat in een restaurantje waarna we weer naar huis rijden. Rond 15.00 uur zijn we weer thuis.

Onze conclusie, vind je het leuk om tegen bergen op te lopen en heb je een redelijke tot goede conditie, dan is dit wel te doen. Vind je tegen bergen oplopen niet leuk, heb je een slechte conditie of last van de hoogte, dan heb je hier niets te zoeken.

De tweede keer


Op zondag 12 januari 2014 heeft Jacob met Roeland, Deya, Monica en Juan en de twee herdershonden van Roeland voor de tweede keer de Ajusco beklommen. Dat is eigenlijk niets bijzonders, er leven in Mexico Stad meerdere Nederlanders die de Ajusco meerdere keren per jaar beklimmen.

Wat deze tweede keer totaal anders was, was het weer en daarmee ook het uitzicht. Het uitzicht vanaf de top was bijna perfect. De Popocatépetl (5,426 meter), Iztaccíhuatl (5.230 meter) en de Nevado de Toluca (4.680 meter) en Mexico Stad waren goed te zien.

De Iztaccíhuatl (links) en de Popocatépetl (rechts) gezien vanaf de Ajusco
De Iztaccíhuatl .links/ en de Popocatépetl /rechts/ gezien vanaf de Ajusco

Door het mooie weer was het ook veel drukker, toen ze op de top waren waren daar in het totaal ongeveer 50 mensen. Verder had het mooie weer ook een nadeel, Jacob liep een kleine zonnesteek op waardoor hij 's avonds om 19.30 uur al in bed lag. Dat is weer eens wat anders dan last van hoogteziekte hebben.

Jacob en de rest begonnen om 9.45 uur aan de wandeling / klim en twee uur later waren ze alleemaal boven. Om 10.22 uur waren ze bij de "steen" en om 10.50 uur bij de bosrand. Ze lunchten op de top en om 13.15 uur gingen ze weer naar beneden. Omdat Deya last van haar rug had ging het dalen wat trager zodat ze eersten om 14.25 uur terug waren bij de auto.

Mexico Stad gezien vanaf de Ajusco
Mexico Stad gezien vanaf de Ajusco

Het was weer een heel aardige wandeling. Alleen was het wel jammer dat het, vanwege de rug van Deya, niet haalbaar was om naar de tweede (= echte) top van de Ajusco te lopen of het rondje van ±5 uur dat Roeland en Daniël en nog enkele anderen een paar maanden geleden gelopen hebben te lopen.

Foto's

De bovenstaande foto's hebben we samen met 22 andere foto's van deze twee wandelingen in dit fotoalbum gezet.

De route / GPS-track

Als we gaan wandelen nemen we tegenwoordig een gops mee. Hierdoor kunnen we de gelopen route opnemen en deze later in Google Earth zetten of met Google Maps op onze website laten zien, zie hieronder. Voor een grotere versie van deze kaart met meer opties kan je hem bekijken met Google Maps. Mocht je het getoonde kml-bestand (dat eenvoudig te converteren is naar een gpx-bestand) willen downloaden, klik dan hier (lukt dit niet, klik dan met je rechter muisknop op het linkje en kies dan voor de optie "bewaar bestand").

1e keer omhoog
1e keer naar beneden
2e keer omhoog
2e keer naar beneden