Conclusies / tips
Van 13 tot en met 20 november 2010 zijn we op vakantie geweest in dat deel van Mexico dat wel El Bajío genoemd wordt. Tijdens deze vakantie hebben we vanuit Mexico Stad het volgende rondje gereden, Guanajuato - Zacatecas - San Luis Potosí - San Miguel de Allende. Voor een overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

De hotels

We hebben in vier zeer verschillende hotels geslapen. In Guanajuato en San Luis Potosí hadden we een wat duurder hotel (ruim 1.200 pesos per nacht) en in Zacatecas en San Miguel de Allende hadden we wat goedkopere hotels (700 - 800 pesos per nacht). Dit prijsverschil was vooral te zien aan de uitstraling van de kamer, maar niet aan de grootte van de kamer of het wel of niet hebben van een ontbijt. Over het algemeen zat het ontbijt niet bij de prijs in.
In het Holiday Inn Express in Guanajuato hadden we een luxe kamer omdat Gabrielle daar al een week zat in verband met haar werk. Daar hadden we een heel groot (driepersoons) bed en een tweepersoons slaapbank. Alle andere keren hadden we twee twijfelaartjes (bedden van ±140 cm breed). Over het algemeen waren het vrij harde (maar niet te harde) bedden.
Drie van de vier keer hadden we draadloos internet op onze kamer en de vierde keer was er wel draadloos internet in de lobby. Geen van de hotels had een gezellige bar of zo om 's avonds wat te drinken. Wij vonden dit echt een gemis omdat we nadat we Meike in bed hadden gelegd graag even ergens anders heen gingen zodat zij rustig kon gaan slapen.
In alle gevallen hadden de hotels een inpandige of bewaakte parkeerplaats voor onze auto. Wij vinden dat erg prettig en zoeken onze hotels daar op uit. In de steden die we bezocht hebben was dit extra handig omdat er op straat vaak geen plek was om te parkeren.

Het eten

In het algemeen zijn wij geen fan van het Mexicaanse eten (tortilla's, quesadilla's, etc.), te veel vlees, sausjes en pepers. Maar nu we wat vaker op vakantie zijn geweest weten we steeds beter wat we wel lekker vinden.
Ontbijten was nergens een probleem. In de restaurants bij de hotels was bijna altijd wel iets van melk met cornflakes, yoghurt, fruit en een broodje met jam te krijgen. Daarnaast hebben we behoorlijk wat restaurants gezien waar je kunt ontbijten met dingen als wentelteefjes, wafels, yoghurt, fruit, etc. Over het algemeen was de koffie die we bij het ontbijt kregen niet best en betaalden we 200 - 300 pesos voor ons ontbijt.
Voor de lunch gingen we meestal op zoek naar een restaurant waar ze tortas (een soort belegde broodjes) hadden. Die zijn er met verschillende soorten beleg en vrijwel altijd heel goed te eten. We hebben zelfs een aantal keren een clubsandwich op een kaart zien staan.
Het avondeten vonden we over het algemeen het lastigst, maar uiteindelijk hebben we vrijwel altijd prima gegeten. Een enkele keer vrij standaard in een Vips, zeg maar de Mexicaanse Van der Valk, omdat ze daar meestal een glijbaan hebben zodat Meike zich zelf kan vermaken. Verder hebben we een keer een Chinees en twee keer een Italiaan geprobeerd. Het eten was soms erg lekker en soms matig. Over het algemeen betaalden we 400 - 600 pesos voor ons avondeten.

De attracties

De steden die we bezochten staan allemaal bekend om hun oude Spaanse gebouwen. Doordat ze oud zijn hebben deze steden over het algemeen veel smalle straten met éénrichtingsverkeer. In vrijwel alle steden die we bezocht hebben is de hoofdattractie een beetje door het centrum zwerven en daarbij genieten van de gebouwen, pleintjes, mensen etc. Daarnaast kan je uiteraard vrijwel onbeperkt kerken bekijken en zijn er overal meer of minder interessante musea.
De enige echt een beetje interessante attracties die wij bezocht hebben zijn La Quemada dat een eindje buiten Zacatecas ligt en de oude zilvermijn die in Zacatecas ligt. Als gevolg hiervan vinden wij Zacatecas de leukste stad die we bezocht hebben.
San Miguel de Allende is in combinatie met Dolores Hidalgo een goede tweede gevolgd door Guanajuato. In Guanajuato vinden we dat alles net iets te dicht op elkaar staat om er echt relaxed rond te kunnen lopen.
San Luis Potosí is de minste stad die we bezocht hebben. Er staan wel heel veel nette oude Spaanse gebouwen, maar het heeft te weinig uitstraling om echt leuk te zijn. Wij denken dat dit komt omdat het hier allemaal toch wat armer is waardoor veel winkels vooral goedkope spullen verkopen. Een groot voordeel van San Luis Potosí is echter dat men redelijk wat autovrije straten heeft waardoor je er relatief relaxed kunt rondlopen. Verder was dit de enige stad waar we geslapen hebben waar je eenvoudig met een wandelwagen kunt rondlopen. De andere steden hebben te veel hellende wegen / trappen / straten met een bestrating van steentjes waar je echt geen wandelwagen over heen wilt duwen.
Wat op zich geen attractie is, maar wat wij wel heel aardig vonden waren de gebieden tussen de door ons bezocht steden. Over het algemeen zaten we tussen 1.500 en 2.500 meter hoog, maar daar merkten we niet zo veel van. We zagen wel vrijwel altijd enkele bergen maar over het algemeen leek de omgeving op een soort hoogvlakte. Hierbij reden we vrijwel altijd door een dor en droog landschap met veel cactussen en hier en daar wat landbouw. Verder was het hoe verder van Mexico Stad hoe minder bebouwing.

Onze auto, de wegen, etc.

In onze inmiddels ruim vijf jaar oude Toyota RAV-4 hebben we deze vakantie bijna 1.400 kilometer gereden. Dit ging prima, we hebben geen enkel probleem gehad. Waar we heel blij mee waren was onze iPad waarvoor we een dingetje hebben gemaakt zodat we hem aan een hoofdsteun kunnen vastmaken. Hierdoor kon Meike onderweg filmpjes kijken of spelletjes doen en hadden wij rust. Ook hadden we een pot, wc-papier en spoelwater bij ons zodat we op ieder gewenst moment even een sanitaire stop voor Meike konden maken.
Voor het plannen van onze route hebben we in alle gevallen gebruik gemaakt van onze Garmin gps. Over het algemeen ging dit goed. Alleen voor de route van Zacatecas naar San Luis Potosí nam ze een flinke omweg, maar dat hadden we op tijd door en dus volgenden we gewoon de route die we volgens ons moesten hebben en die ook op de borden stond. Helaas had onze gps meer moeite met alle éénrichtingsverkeerwegen in de stadcentra. Maar dat was ons met een kaart waarschijnlijk niet beter gelukt.
Als je gewend bent om in Mexico Stad te rijden is het rondje dat wij gereden hebben echt heerlijk. De wegen waren over het algemeen veel beter dan de wegen in en rond Mexico Stad, we hebben vrijwel geen gaten etc. gezien. Uiteraard waren er nog wel de beruchte toppers (heel erg vervelende verkeersdrempels), maar dat was dan ook het enige. Voor de rest hebben we ruim de helft van de tijd op tolwegen gereden waardoor we in het totaal bijna 700 pesos aan tol hebben betaald. Wat ons verder opviel was dat men op diverse plaatsen de volgens ons prima wegen aan het verbreden of asfalteren was. Dit geeft ons de indruk dat dit gebied een volgende keer nog makkelijk te bereiken is.
Een bijzonder ding van rijden in Mexico is de maximum snelheid, die kunnen ze net zo goed afschaffen. Het is heel gewoon dat iedereen met 120 kilometer per uur langs borden raast waarop een maximum snelheid van 80 of 90 kilometer per uur op staat. We hebben ook niet de indruk dat er iets van controle op de maximum snelheid is, dus als er ruimte is kan je als je wilt flink doorscheuren.
Of het met elkaar te maken heeft, daar doen we even geen uitspraken over, maar we hebben redelijk wat kleinere en groter ongelukken gezien. De meeste waren van het type kop-staartbotsing, maar we hebben ook een volledig uitgebrande vrachtwagen zien liggen.

Het weer

Doordat we altijd op miniaal 1.500 meter hoogte zaten was het 's nachts altijd fris, nooit meer dan 10° C en soms minder dan 5° C. Overdag scheen vrijwel altijd de zon en behoorlijk fel ook, zodat het smeren van zonnebrand geen overbodige luxe was. Uit de wind en in de zon was het rond 13.00 uur regelmatig 25° C of meer. Hierdoor was het zonder meer verstandig om verschillende lagen kleren aan te trekken die je aan het eind van de ochtend langzaam maar zeker uittrekt en ergens vanaf 17.00 uur weer langzaam maar zeker aantrekt.

Algemene indruk

We hebben deze vakantie geen hele spectaculaire dingen gezien / gedaan, maar de steden die en het landschap dat we gezien hebben maakt dat we het toch een leuke vakantie vonden. We verwachten zelfs dat we nog een keertje deze kant op gaan om Querétaro te bezoeken en wellicht combineren we dat met weer een bezoek aan San Miguel de Allende en Dolores Hidalgo.