Dag 4: Met de auto van Guanajuato naar Zacatecas, een paar uur sightseeing Zacatecas
Vanochtend maakt Meike ons om 7.30 uur wakker. Tja, 's avonds is het wel lekker als ze vroeg slaapt, maar de volgende ochtend heeft dit ook gevolgen. We ontbijten en pakken onze spullen in waarna Gabrielle gaat uitchecken. Dit duurt even "iets" langer dan normaal omdat er nog wat gedoe is met de betaling van de vergaderzaal die ze vorige week gebruikt heeft.

Rond 9.45 uur verlaten we de parkeerplaats van het hotel en gaan op weg naar Zacatecas. De reis verloopt voorspoedig. We stoppen vier keer om tol te betalen, dat kost in het totaal 239 pesos. Verder stoppen we bij de eerste benzinepomp in de buurt van Aguascalientes om te tanken. Helaas hebben ze daar alle de groene (Magna, octaangehalte 87) en niet de rode (Premium, octaangehalte 92) benzine. Dus tanken we een beetje groene zodat we weer een stukje verder kunnen. Dom natuurlijk, we hadden beter even door kunnen rijden want voordat we Aguascalientes voorbij zijn hebben we tig benzinepompen met ook de rode versie gezien.
Meike ziet trouwens vrijwel niets van Aguascalientes omdat zij onze rit door Aguascalientes benut om even een tukje te doen. Iets voorbij Aguascalientes stoppen we bij een benzinepomp om bij de Oxxo daar wat broodjes en drinken te kopen en op ons gemak te lunchen.

Onderweg naar Aguascalientes blijkt Mexico zijn eigen Tafelberg te hebben
Onderweg naar Aguascalientes blijkt Mexico zijn eigen Tafelberg te hebben

We rijden het hele stuk min of meer door hetzelfde landschap, dor, droog, hier en daar een paar groene bomen, maar vooral veel cactussen en bruin gras. Verder zien we vrijwel geen dorpjes, winkeltjes en benzinepompen etc. Alleen rond Aguascalientes zien we van alles en nog wat en uiteraard ook tijdens het vrij lange stuk dat we over een meerbaansweg door Aguascalientes rijden. Het tweede stuk van Aguascalientes naar Zacatecas is wat ons betreft het mooist. Daar zien we de mooiste bergen, cactussen etc.

Een stukje van de weg tussen Aguascalientes en Zacatecas
Een stukje van de weg tussen Aguascalientes en Zacatecas

In Zacatecas moeten we een beetje zoeken naar ons hotel. Onze gps wil weer eens ergens heen waar we niet heen mogen maar zet ons uiteindelijk wel min of meer op de goede weg af. Hierna moeten we nog een kilometertje doorrijden voor we bij hotel Casa Santa Lucia zijn. Daar hebben ze echter geen parkeerplaatsen voor auto's en dat vinden wij best onhandig / helemaal niets. Dus kruipen we nog een stukje verder in de file die door de Avenida Hidalgo trekt waarna we stoppen bij hotel La Finca del Minero. Daar hebben ze een prima inpandige parkeerplaats en een kamer voor twee nachten voor 1.560 pesos, dat is dan wel zonder ontbijt, maar met internet. Wij vinden dit prima.

Om iets over 15.00 uur zijn we op onze kamer. Het is een vrij eenvoudige kamer met twee anderhalfpersoons bedden. We moeten vanavond maar eens kijken hoe we dit gaan doen. Verder is er wel een douche maar geen bad, vooral voor Meike is dat een beetje jammer.
Wat wij erg jammer vinden, is dat Meike net als we weg willen flink moet overgeven. Kennelijk was twee flesjes vruchtenyoghurt tijdens de lunch iets te veel van het goede. Nu is een hotelkamer met een houtenvloer extra handig, we ruimen alles op, zetten de ramen open, en tegen 16.00 uur vertrekken we voor een rondje door het centrum van Zacatecas.

Een straatje in Zacatecas
Een straatje in Zacatecas

Zacatecas ligt op ruim 2.400 meter hoogte en dat is te merken. In de zon is het nog lekker warm maar in de schaduw is het behoorlijk fris. Maar dat mag de pret niet drukken, wij vinden Zacatecas minstens net zo leuk als Guanajuato en dat niet alleen om dat we ook hier een Starbucks vinden. Nee, de winkels zijn hier net iets toegankelijker en de straten net iets ruimer waardoor het geheel iets meer de uitstraling van een stad heeft. Verder worden we aangenaam verrast door de muurschilderingen (murals) in het provinciehuis en de kathedraal. De buitenkant van de kathedraal is op een aantal plaatsen zeer rijk bewerkt terwijl de binnenkant juist zeer eenvoudig is. Verder zien we verschillende leuke straatjes en pleintjes.

Een deel van de de muurschilderingen (murals) in het provinciehuis van Zacatecas
Een deel van de de muurschilderingen (murals) in het provinciehuis van Zacatecas

Wat minder leuk is, is dat Meike voor de zoveelste keer valt en deze keer zichzelf niet helemaal goed opvangt. Hierdoor valt ze op haar mond, heeft ze een tand door haar lip en raakt ze een klein stukje van een voortand kwijt.
De voorkant van de kathedraal van Zacatecas
De voorkant van de kathedraal van Zacatecas
Wij schrikken behoorlijk en Meike zet het op een brullen. Gelukkig is al snel duidelijk dat ze maar een klein stukje van een tand mist en dat ze daar geen blijvende pijn van zal hebben. Nu is Jacob echter de pineut, hij mag zijn dochter een uur lang dragen. Dat heeft dan wel weer als voordeel dat we iets makkelijker diverse winkels in kunnen. Een uur en de aanschaf van een paar handschoenen later is Meike weer min of meer de oude. Later blijkt de schade toch iets groter, van minstens één voortand is de wortel gebroken waardoor deze tand na een paar weken zwart begint te worden.

Tegen 18.30 uur is het helemaal donker en vinden we het wel tijd om te gaan eten. In onze Rough Guide staat een Chinees restaurant en dat willen we wel eens proberen. Voor Meike bestellen een bak soep en die werkt ze zonder te klagen over pijn aan haar tanden of lip naar binnen. Wij zijn helemaal tevreden. Verder is het eten hier redelijk en de prijs prima, 290 pesos all-in.
Na het eten lopen we op ons gemak terug richting het hotel. Onderweg doen we nog even een bakkie bij een leuke tent waar we langs komen. Verder genieten we erg van de omgeving en de mooi verlichte kathedraal.

Tegen 20.45 uur zijn we weer op onze kamer. Aangezien er geen bad is, mag Meike meteen door naar bed, ook het tandenpoetsen slaan we vanavond maar even over. We schuiven de bedden tegen elkaar en maken zo een groot driepersoonsbed. Nu maar kijken hoe dit ons bevalt.
Meike bevalt het in ieder geval prima want als we haar in bed leggen en naar de lobby vertrekken ligt ze een kwartiertje later heerlijk te slapen. Wij zitten prima in de lobby, er is draadloos internet en stroom voor onze laptop die zijn batterij niet meer herkend.