Dag 2: Een dagje sightseeing Guanajuato
Gisteren ging Meike als laatste slapen en vanochtend maakt ze ons wakker. Gelukkig is het dan al bijna 8.00 uur dus zo erg is het niet om op de staan. Eigenlijk zijn we haar wel dankbaar want in de ontbijtzaal hebben we zo'n beetje de laatste tafel. Zodra wij binnen zijn begint zich een rij te vormen en als we weggaan staat er nog steeds een flinke rij mensen te wachten tot ze eindelijk kunnen ontbijten. Het ontbijt zelf is een redelijk standaard ontbijtbuffet waarbij de smaak van de koffie zich in negatieve zin onderscheidt.

Om iets over 10.00 uur zitten we in de auto richting Cerro del Cubilete. We weten niet precies hoe je er moet komen, maar het is een berg met een Christusbeeld erop en dat is vanaf de tolweg prima te zien. Gabrielle dacht zelfs een afslag met "Cerro del Cubilete" gezien te hebben. Dat klopt, en zo rijden we er eigenlijk zonder problemen heen.

Cerro del Cubilete
Cerro del Cubilete

De laatste kilometers gaan over een echt bergweggetje zoals we wel eerder gezien hebben. Wat we echter nog nooit eerder hebben gezien is dat om de 100 meter één of meerdere kinderen staan te bedelen. Soms zijn ze niet ouder dan een jaar of vijf. Wij vinden dit een nogal trieste ervaring.

Wij rijden min of meer achter de meute aan en op het moment dat het rijden overgaat in stilstaan vertrekt er net een geparkeerde auto zodat wij mooi kunnen parkeren. Het laatste stukje gaat lopen sneller dan rijden. Waar wij ons een beetje over verbazen is dat het parkeren gratis en ongeregeld is terwijl er zoveel mensen zijn die niets beters te doen hebben dan bedelen.

Meehollen met de bus om het geld dat de mensen eruit gooien op te rapen
Meehollen met de bus om het geld dat de mensen eruit gooien op te rapen

Ondanks de grote hoeveelheid bussen die we zien is het boven niet onaangenaam druk. Wat wel jammer is, is dat er eigenlijk niet zo veel te zien is. Ja, je hebt hier een heel mooi uitzicht op de omgeving, en ja, er staat een heel groot beeld van Christus, maar verder is er eigenlijk niet zo veel te beleven. Zelfs de bijbehorende kerk is wel lekker vol (alleen staanplaatsen) maar verder behoorlijk saai voor een kerk in Mexico.

Al met al zijn we iets van een half uur boven waarna we weer teruglopen naar onze auto. We rijden terug naar het hotel zodat Meike een middagdutje kan doen. Op de terugweg rijden we niet over de tolweg en komen we prompt langs zo'n nieuwbouwwijk zoals je die in Mexico wel vaker ziet. Erg kleine huisjes dicht op elkaar, net een Nederlandse nieuwbouwwijk alleen met wat meer kleurtjes.

Een Mexicaanse nieuwbouw wijk
Een Mexicaanse nieuwbouw wijk

Tegen 13.00 uur zijn we weer terug in het hotel waarna we meteen doorlopen naar de Applebee's voor onze lunch. Na de lunch moet Meike gaan slapen en eerst roept ze vooral "niet leuk", maar even later ligt ze toch lekker te slapen en krijgt ze gezelschap van Gabrielle die eerst nog even wat boodschappen heeft gedaan bij de Oxxo. Jacob vindt het ook prima dat Meike slaapt want nu kan hij gewoon op onze hotelkamer zitten in plaats van op de gang.

Met een taxi door de tunnels van Guanajuato
Om iets over 16.00 uur wekt Jacob de rest van de familie waarna we een peertje eten en een taxi (40 pesos) naar het centrum van Guanajuato nemen. Dit is best een raar ritje. We rijden namelijk door redelijk wat tunnels die gemaakt zijn van de oude schachten van de zilvermijnen die je hier vroeger heel veel had. Dit levert niet alleen lange tunnels op maar ook allerlei ondergrondse kruisingen etc. Samen met het feit dat het behoorlijk smalle, en dus eenrichtingsverkeer, tunnels zijn doet het ons vooral denken aan een ritje met het toeristentreintje in de grotten van Valkenburg.

In het centrum van Guanajuato lopen we op de gok een rondje waarbij we onder andere langs een aantal erg fraaie gebouwen, over enkele leuke pleintjes en door vele erg smalle straatjes / steegjes komen. Uiteraard ontbreken ook hier de kerken niet. Dit is allemaal best geinig en volgens sommige mensen is dit het leukste stadscentrum van Mexico. Wij kunnen ons hier wel iets bij voorstellen, maar zijn het er niet persé mee eens. Daarvoor zijn de straatjes te smal waardoor er, met uitzondering om de diverse pleintjes, vrijwel geen gezellige terrasjes zijn.

Na anderhalf uur langzaam lopen wordt het tijd om te gaan eten. Nu kunnen we op zoek gaan naar zo'n leuk knus restaurantje of we kunnen naar de Vips die we toevallig zien. Het wordt dus de Vips, want daar hebben ze een glijbaan waar Meike met heel veel plezier gebruik van maakt. Het eten is redelijk, deze keer zijn we 480 pesos kwijt.

Een pleintje in Guanajuato
Een pleintje in Guanajuato

Na het betalen vragen we even waar we een taxi terug kunnen krijgen. Daarvoor moeten we eerst een stukje lopen tot we op een wat grotere weg komen en daar kunnen we dan een taxi aanhouden. Dat schijnt hier, in tegenstelling tot 's avonds in Mexico Stad, wel veilig te zijn. Dit gaat allemaal prima en om 19.45 uur zijn we weer terug op onze hotelkamer.

Nadat we Meike in bad hebben gedaan, hebben we een ander plan dan gisteren. Vandaag leggen we haar ook om 21.00 uur in bed, maar nu gaan we zelf op de gang zitten in de hoop dat ze wat sneller in slaap valt. Helaas werkt dit niet zoals we gehoopt hadden en als we zelf om 22.00 uur naar bed gaan, is Meike nog wakker.