Conclusies / tips
Van 14 tot en met 20 december 2011 zijn we een week op vakantie geweest naar een wat minder bekend gebied van Mexico, de staat Veracruz. Voor een overzicht van waar we deze vakantie precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

De hotels

Tijdens deze vakantie van zeven dagen (zes nachten) hebben we in vijf zeer verschillende hotels geslapen. Over het algemeen hadden we voor 500 - 600 pesos een prima hotel. Vooral het laatste hotel, in Chachalacas, was veel duurder, ruim 1.200 pesos per nacht. Maar dat was dan ook een totaal ander hotel met bijvoorbeeld een wekker met iPod dock. Het hotel in Casitas kostte nog geen 500 pesos per nacht en was het kaalst. Maar ook hier hadden we gratis internet. Alleen in ons hotel in Xalapa hadden we geen internet, normaal gesproken is het er wel, maar toen wij er waren werkte het niet.

Voor de rest waren alle hotels schoon en de bedden vaak harde springboxen. Daar heeft met name Jacob een grote hekel aan en daarvoor hebben wij campingmatjes bij ons. Als je dat onder je laken schuift, wordt elk bed, zolang het maar niet doorzakt, een prima bed.

Bij geen van de hotels waar wij geslapen hebben zat het ontbijt bij de prijs inbegrepen. In de helft van de gevallen was er zelfs geen restaurant bij het hotel zodat we op zoek moesten / mochten naar een restaurant om te ontbijten. Dit is redelijk standaard voor het type hotels waar wij meestal in slapen.

De restaurants / het eten

Inmiddels weten we goed wat we wel en niet lekker vinden in Mexico en daarmee is er voor ons in de meeste restaurants wel wat te vinden. Zeker als je zo nu en dan een Italian Coffee tegen komt voor een goede bak koffie. Verder komen we op vakantie regelmatig bij de Oxxo, meestal voor de koffie en/of een drinkyoghurt en soms voor een broodje. Maar de broodjes van de Oxxo kopen we alleen als noodoplossing, lekker zijn ze niet.

Wat soms een probleem is, is dat restaurants, net als winkels, niet vroeg open gaan. Hierdoor konden we rond 9.30 uur in Xalapa bijvoorbeeld niets veel anders dan een Vips voor ons ontbijt vinden.

De attracties

In principe heb je in Veracruz, net als op zoveel plaatsen in Mexico, drie attracties, archeologische sites, geinige dorpjes / stadjes en strand / zee. Tijdens deze vakantie hebben we meerdere archeologische sites bezocht. El Tajín was de bekendste maar was wat ons betreft niet per se de indrukwekkendste. Cantona maakte indruk omdat het zo anders was en Cuajilote maakte indruk door zijn ligging.

Deze vakantie hebben we ook twee plaatsen, Villa Rica en La Antigua, bezocht waar je nog iets kunt zien van de eerste Spaanse huizen / gebouwen in Mexico. Ondanks dat La Antigua zonder meer een aardig dorpje is, viel het ons in beide gevallen op dat er heel erg weinig (zeg maar niets) gedaan wordt om de betreffende sites in stand te houden.

Wat betreft dorpjes / stadjes vonden we Papantla en La Antigua erg aardig, viel alles langs de kust nogal tegen en was het in Perote te koud. Van Xalapa hebben we weinig gezien, maar dat leek ons wel een aardige stad. Van Veracruz stad hebben we eigenlijk niets gezien.

Van strand / zee hebben we eigenlijk geen verstand. Het weer bij het strand was prima en de zee wat ons betreft ook. Het zand was echter behoorlijk fijn en zwart waardoor het niet alleen overal ging zitten, maar je dat ook heel goed zag.

Voor de rest was de beklimming, met de auto, van de Cofre de Perote het slechtste plan van deze vakantie. Het was enorm veel gehobbel en door de wolken / regen was er boven niets te zien. Daar staat tegen over de ons bezoekje aan de watervallen van Xico erg aardig was, onder andere omdat we er een leuk restaurantje vonden om te lunchen.

De wegen, onze auto, kaarten, etc.

In het totaal hebben we deze vakantie 1.485 kilometer gereden. Het meeste hebben we de eerste dag (310 kilometer / ± 5 uur) en de laatste dag (445 kilometer / ± 5,5 uur) gereden. Alleen het eerste deel van de eerste dag en het grootste deel van de laatste dag hebben we snelweg gezien.

Over het algemeen waren de wegen prima, al hebben we rond Papantla een stukje over een zandweg gereden. En net als overal in Mexico hebben ze ook in Veracruz zogenaamde topes (= rampzalige verkeersdrempels).

Borden die je de weg wijzen zijn er wel in Mexico maar vrijwel altijd, en Veracruz is daar geen uitzondering op, zijn het er te weinig om je eenvoudig de weg naar je plaats van bestemming te wijzen. Wij vertrouwen tijdens onze vakanties min of meer volledig op onze gps. De bijbehorende kaart bleek deze keer niet zo geweldig, waardoor we diverse keren flink hebben moeten zoeken en een aantal keren de weg hebben moeten vragen. Maar door ons (behalve de eerste dag) telkens goed voor te bereiden (= onder andere even kijken op Google Maps, de kaart op de gps en in onze wegenboek (Guía Roji)) hebben we altijd gevonden wat we zochten.

Het weer

Het weer in Mexico is hoofdzakelijk afhankelijk van twee dingen, welke maand is het (in verband met het regenseizoen) en hoe hoog in de bergen je zit. Deze keer was het december toen we op vakantie waren en dus hebben we vrijwel geen regen gezien.

Wat temperatuur betreft, in Papantla / El Tajín (op ruim 100 meter) was het net als aan zee lekker weer. Overdag lekker warm en 's avonds koelde het een beetje af. In Perote (op ruim 2.400 meter) was het echter koud en miste we een kachel op onze kamer / in het restaurant. Maar ook daar scheen de zon overdag waardoor het er overdag prima weer was.

Algemene indruk

Toen we deze vakantie uitzochten was het vooral, welk rondje kunnen we vanuit Mexico Stad in ongeveer een week rijden. We hadden voor de rest geen bijzondere verwachtingen van deze vakantie. Achteraf is het allemaal erg meegevallen. We hadden over het algemeen prima weer en hebben een aantal interessante dingen gezien. Aangevuld met enkele (halve) dagen aan het strand was dit wat ons betreft een prima vakantie.

Websites

Mocht je ook op vakantie willen in Veracruz, dan heb je misschien iets aan deze website:
- Lijst van archeologische sites in Veracruz