Conclusies / tips
In november 2009 zijn we, met Ben & Carla, voor het eerst op vakantie geweest in Mexico. We zijn naar Oaxaca / Sierra Norte geweest, vooral om daar drie dagen te wandelen. Voor een overzicht van wat we deze wandelvakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze wandelvakantie inclusief enkele tips.

Het wandelen

Het wandelen was erg leuk en wel wat pittiger dan wij hadden verwacht. De bergen zijn over het algemeen net iets steiler dan we verwacht hadden waardoor je iedere dag toch zeker één stevige klim of afdaling hebt. De tweede dag van onze driedaagse wandeling hadden we twee klimmen van bijna 500 meter.

We liepen iedere dag wel een stuk(je) over een onverharde weg. Alleen de laatste dag liepen we, omdat onze gids de juiste route niet wist, ook een paar kilometer over een asfaltweg. Maar het grootste deel van onze wandelingen ging over allerlei paadjes en vooral door bossen / een bosachtige omgeving.

Op de website van Expediciones Sierra Norte vind je een overzichtskaartje van het gebied en kaartjes per etappe. Dit zijn een geschetste kaartjes en ook de grafiek met de hoogtemeters onderaan de detailkaartjes zijn niet erg betrouwbaar. Hieronder vind je een grafiek met de hoogtemeters van de routes die wij gelopen hebben.

Grafiek met de hoogteverschillen van onze wandelingen in de Sierra Norte
Grafiek met de hoogteverschillen van onze wandelingen in de Sierra Norte

De gidsen

Gidsen zijn altijd een discussiepunt en een bron van discussie. Er zijn mensen die zonder gids in de Sierra Norte wandelen en ook die mensen komen waar ze willen zijn. Je kunt er dus zonder gids wandelen.
Wij zijn echter blij dat we er wel voor hebben gekozen om gebruik te maken van gidsen. We hebben de indruk dat die zo nu en dan net een andere, afwisselender, route kiezen. Verder hebben we wel route bordjes gezien, maar niet erg veel.

Routebordje in de Sierra Norte Routebordje in de Sierra Norte Routebordje in de Sierra Norte Routebordje in de Sierra Norte Routebordje in de Sierra Norte
Enkele van de routebordjes die we tijdens onze wandelingen zagen

De gidsen zelf variëren erg. De twee gidsen die we de eerste dag hadden waren de enigen die iets vertelden over de omgeving, bloemen, bomen etc. De rest van de gidsen zei vrijwel niets.
Voor zover wij konden beoordelen was onze laatste, vijf minuten van te voren geregelde, gids de enige die het pad niet wist. Maar ook zij was in staat om ons, zonder de hoofdweg te volgen, naar de plaats van bestemming te brengen.

Een laatste voordeel van onze gidsen was dat zij allemaal, behalve de laatste die de weg niet wist, een portofoon bij zich hadden waarmee ze in contact stonden met een centrale en elkaar. Dus mocht er dan wat gebeuren, dan kunnen ze op zijn minst snel om hulp vragen.
Verder was het nooit een probleem als we wilden pauzeren, een enkele keer wees een gids ons zelfs op het feit dat iets verderop een leuker plekje was om te zitten. Over het algemeen zijn we dus erg tevreden over de gidsen die we hadden en was het goed besteed geld.

Eten en slapen

Het slapen in de Sierra Norte is goed geregeld. De cabañas zijn prima en hebben zelfs een warme douche, al moet je soms wel even checken of de geiser het doet. De bedden zijn er prima en er zijn lakens, dekens, kussens etc. Wanneer het buiten koud wordt, wat het doet in november, is een warme pyjama echter geen overbodige luxe. Overigens hebben alle cabañas wel een open haard waardoor je met gekocht hout het binnen in principe iets warmer zou kunnen stoken, maar onze ervaring is dat een extra slaapzak of lange onderbroek beter werkt.

In alle dorpjes waar cabañas zijn is ook een restaurantje waar je heel behoorlijk kunt eten. De lunch kan een probleem zijn omdat je op het moment dat je trek krijgt niet in een dorpje bent. Wij hebben dit opgelost door wat brood, koekjes of cakejes te kopen. In ieder dorpje is wel een winkeltje of zoiets waar je dit soort dingen kunt kopen.

Oaxaca

Oaxaca is gewoon een leuke stad. Er is heel erg veel te zien, er zijn veel hotels en restaurantjes etc. Het is typisch z'n stad waar je in het centrum nooit de enige toerist bent.

Het weer

Wij zijn in november geweest en dan is normaal gesproken het regenseizoen afgelopen waardoor het min of meer droog is. Wij hebben dan ook geen regen gehad.
De temperatuur is echter wel een puntje van aandacht. In de zon kon het overdag meer dan 25° C worden terwijl het 's nachts hier en daar iets kan vriezen. Wij liepen overdag op een T-shirtje en soms op een korte broek, maar hebben ook bevroren gras gezien.

Websites

Mocht je interesse hebben om ook in de Sierra Norte te gaan wandelen dan heb je misschien iets aan deze websites:
-  De officiële website van de organisatie achter het wandelen en de cabañas
-  Ecoturixtlán, een organisatie die iets met eco-toerisme in deze omgeving doet
-  Het hotel in Oaxaca waar we sliepen
-  De ervaring van iemand anders
-  De officiële website van Oaxaca
-  Website met toeristische info over Oaxaca
-  Meer info over Sierra Norte / Sierra Juárez

Algemene indruk

Wij hebben een erg leuke vijf daagse wandelvakantie gehad. Als we iets meer tijd hadden gehad hadden we wellicht iets meer van de toeristische attracties in de buurt van Oaxaca bezocht.