Dag 1: Met de auto van Mexico Stad naar Oaxaca
Vandaag is de eerste dag van onze eerste vakantie in Mexico. Samen met Ben & Carla stappen we om iets over 9.30 uur in de auto en zonder noemenswaardige problemen rijden we naar Oaxaca.

Het eerste stuk, door Mexico Stad gaat het moeizaamst, het is nogal druk. Hierna volgt de snelweg richting Puebla, over een top van ruim 3.200 meter. Deze snelweg kan trouwens wel een nieuw dekje gebruiken. Samen met het slingeren van de snelweg, berg op wat meer dan berg af, zorgt het slechte wegdek ervoor dat dit stuk snelweg niet heel comfortabel reist. Aan de andere kant hebben we hier wel een mooi uitzicht op de "beroemde" vulkanen van Mexico Stad, de Iztaccíhuatl en de Popocatépetl.
Vanaf Puebla wordt het wegdek beter. Na ruim 200 kilometer gaan we rechtsaf en komen we op een tweebaansweg die geen snelweg is maar wel ongelijke kruisingen heeft en je mag er ook 110 km / uur net als op de snelweg. Ook hier slingeren we regelmatig berg op en berg af. De bergen zijn hier trouwens een stuk minder groen dan we hadden verwacht.

We rijden een paar uur door dit soort bergen
We rijden een paar uur door dit soort bergen

Onderweg stoppen we een keer om te tanken, maar bij de benzinepomp waar we stoppen is de benzine van het soort 92 (de rode) op, ze hebben alleen nog benzine van het soort 87 (de groene) maar die willen wij niet. Dus rijden we door naar de volgende benzinepomp, 83 kilometer verderop, als we daar aankomen brandt ons benzine waarschuwingslampje al een kilometertje of 20.
Voor de rest kunnen we nog melden dat we vanaf een eindje buiten Mexico Stad tot even buiten Oaxaca over tolwegen rijden. In het totaal moeten we vijf of zes keer tol betalen waarbij we in het totaal 332 pesos betalen.

Uiteraard moet er onderweg ook een keer geplast worden
Uiteraard moet er onderweg ook een keer geplast worden

Het is iets over 15.00 uur als we Oaxaca in rijden. We willen naar het kantoortje van Expediciones Sierra Norte, dat valt door enkele wegwerkzaamheden nog niet mee en uiteindelijk zijn we om 15.30 uur waar we willen zijn.
In dit kantoortje krijgen we wat info over de mogelijkheden om 3 dagen (2 nachten) te wandelen in de Sierra Norte, ook wel Sierra Juárez of Pueblos Mancomunados genoemd, een gebied waar de lokale bevolking ecotoerisme ontwikkelt. We betalen nu alleen de entree, 50 pesos per persoon, en de mevrouw van het kantoortje regelt (of niet, we zullen het de komende dagen wel merken) onze gidsen, slaapplaatsen en eten voor de komende dagen. Dit alles schrijft ze op een papiertje waar ze de data en de dorpjes waar we slapen opzet. Dit papiertje blijkt later behoorlijk belangrijk te zijn.
Verder heeft ze ook een boek met foto's van de omgeving, de kamers (cabañas) waar we gaan slapen en het eten dat we gaan eten. Al met al lijkt het allemaal goed geregeld en staan we binnen een half uur weer buiten.

Een straatje in het centrum van Oaxaca
Een straatje in het centrum van Oaxaca

Een deel van het dak van de Santo Domingo kerk in Oaxaca
Een deel van het dak van de Santo Domingo kerk in Oaxaca
Hierna gaan we op zoek naar een hotel. Ook dat lukt, we slapen vannacht bij Casa de la Tia Tere. Dit is een erg aardig hotelletje op loopafstand van het centrum van Oaxaca met een zwembad en onze auto kan hier binnen staan. Door een kleine spraakverwarring slapen we echter niet in twee aan elkaar grenzende kamers, zoals wij dachten, maar in twee aan elkaar grenzende bedden in één kamer. Ook geen probleem en wel lekker goedkoop, al zijn de bedden wel een beetje smal voor mensen die thuis king-size, queen-size of een ander groot tweepersoonsbed gewend zijn.

Nadat we onze spullen naar onze kamer hebben gebracht lopen we een rondje door het centrum van Oaxaca wat erg leuk is. We komen bij de Santo Domingo kerk die van binnen echt heel bijzonder is. Hierna lopen we richting het centrale plein dat, net als het grote centrale plein in Mexico Stad, Zocalo heet. Daar kijken we nog even in de kathedraal en naar wat er zoal te zien is op het plein. Inmiddels is het ook wat frisser en donker geworden, rond 18.15 uur is het hier donker, en besluiten we te gaan eten.

We komen uit op de tweede verdieping van een restaurant aan de Zocalo waar we genieten van het uitzicht op het plein en prima eten. Hierna lopen we op ons gemak terug naar ons hotel. Onderweg kopen we nog wat brood voor morgen, al lukt dit maar half omdat een deel van het brood in de winkel onder de schimmel zit of wel erg hard geworden is.

In ons hotel zitten we nog even lekker op de binnenplaats, drinken we nog wat, gratis, thee / koffie, bekijken we onze foto's van vandaag en zoeken we nog even uit waar we morgen precies heen moeten. Hierna gaan we om even na 22.00 uur naar bed.